Staten må styre Statoil tydeligere!

Nok en gang snakker Statoil om å flagge ut norske arbeidsplasser! Det er ikke holdbart at regjeringen ikke griper inn. Som største eier av Statoil påligger det staten et særskilt ansvar!

I Stortinget fremmet SVs stortingsgruppe følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at Statoils hovedkontorfunksjoner forblir i Norge.»

Alle partier, bortsett fra SV og MdG, stemte mot dette forslaget. Flere av dem henviser til statens eierskapsmelding og sier dette allerede er ivaretatt der. Men hvorfor kan Statoil da gang på gang forsøke å flagge ut norske arbeidsplasser?

I Stavanger har SV, MDG, PP, SP, Rødt og Ap stått sammen om følgende uttalelse:

«Vi er mange politikere i Stavanger som ser med dyp bekymring på Statoils planer for utflagging. Vi forventer at Statoil holder vår politiske ledelse ved ordførerne skikkelig orientert og oppdatert om sine planer. Samtidig forventer vi at Statoil forholder seg til instruksene i eierskapsmeldingen om at kompetansearbeidsplasser skal bli værende i Norge og derfor skrinlegger utflaggingsplaner i strid med dette. Lokalt kjemper vi nå sammen på tvers av partiene for disse arbeidsplassene og hver og en av oss vil følge opp dette med våre respektive partier sentralt.»

Uttalelsen har ikke fått støtte fra Høyre, Frp, KrF og Venstre. Samtidig forsøker ordfører Christine Sagen Helgø seg med å si: «Som ordfører er det viktig at jeg engasjerer meg i denne saken for å gi klar beskjed om at vi ikke ønsker at Statoil svekker kompetansen ved hovedkontoret. Dette er en del av de funksjonene vi ønsker skal ligge i Stavanger som vertskommune og energihovedstad.»

Allikevel vil ikke hennes eget parti, Høyre, hverken støtte vår lokale uttalelse eller stemmer for SVs forslag i Stortinget.

På bildet står jeg sammen med George Poitras og Francois Paulette. Sistnevnte har vært indianerhøvding. De har engasjert seg sterkt i saken om Statoils tjæresand-prosjekt i Canada. Dette er nok et eksempel på at staten burde styre mer av Statoils virksomhet. Norge kan ikke være ansvarlig for å ødelegge store landeområder i Canada!

Det er viktig med aktivt eierskap, også i Statoil. Enten det gjelder hvordan selskapet driver sin virksomhet, men også hvor arbeidsplassene skal være. Det er et viktig ideologisk prinsipp at oljen, oljerikdommen og arbeidsplassene skal komme det norske folk til gode. Så kan vi godt være enige om at vi skal ha mer fornybar energi, men enn så lenge er vi en oljenasjon og vår økonomi og vårt arbeidsliv er sterkt preget av dette.

Om Statoil skal stå i bresjen for utflagging, hva skal så stoppe andre, internasjonale selskaper? Vi eier Statoil. Vi kan styre Statoil. Da bør vi også gjøre nettopp det!

En kommentar om “Staten må styre Statoil tydeligere!

  1. Er fremtiden at om vi skal ha jobber i landet så må staten eie det slik at de ikke flagger ut?
    Hvordan tror du det kunstige kostnadsnivået vil påvirke eksporten?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s