Appell mot pels 9. november

«Minken har det bra i bur. Kom og se selv!» var meldingen fra 60 pelsdyrbønder i Rogaland, Hordaland og Vest-Agder som i fjor inviterte til besøk på pelsdyrfarmer. Jeg dro på besøk, for å se en pelsdyrfarm med egne øyne. Jeg ble ikke mindre motstander av det besøket.

Gode venner, takk for invitasjonen til å tale på NOAHs markering mot pels.

SV vil ha forbud mot pelsdyrproduksjon i Norge. Det har vist seg at det ikke er mulig å kombinere god dyrevelferd med pelsdyrhold. Pelsoppdrett sysselsetter veldig få og er ikke en viktig distriktsnæring.

Mitt besøk hos pelsbøndene Bengt og Ove Oftedal var interessant. De viste rundt og forklarte. Men vi ble ikke mer enige. Ettersom de tar besøk av folk forstår dere at de ikke driver slik de verste eksemplene vi har sett på TV. Jeg er glad det finnes pelsdyrbønder som driver bedre enn de verste eksemplene. Men allikevel mener SV at pelsdyroppdrett ikke kan forenes med god dyrevelferd.

Det er ikke god dyrevelferd å avle opp dyr til det formålet at de skal bli jakker og skjerf. Det var merkelig å gå blant all minken som jeg visste skulle slaktes og bli til klær. Omtrent 800 000 rev og mink avles fram og drepes hvert år i Norge for å lage pels. Dette kan ikke fortsette!

Hvert år bruker vi 40 millioner kroner på subsidier til pelsdyrnæringa. Våre skattepenger brukes til å subsidiere dette. Det kan vi ikke godta! Norge må stanse subsidiene og gjøre pelsdyrdrift ulovlig. Så kan vi bruke de samme 40 millionene til å omstille fra pelsdyrdrift til vanlig gårdsdrift. De aller fleste som driver med pels har dette uansett som biinntekt.

Gjennom gjentatte brudd på god dyrevelferd har bransjen selv vist at selv om ikke alle driver uverdig er det alt for mange som gjør det. Derfor må vi sette foten ned en gang for alle!

Takk for oppmerksomheten og stå på, kamerater!

En kommentar om “Appell mot pels 9. november

  1. Siden du har kontakt med folkå i NOAH? Fåreslå for de at de velge ein aen dato en Krystallnatta neste år? Det e bare så utrolig dårlig å prøve å kapre denne viktige dagen. Utrolig smakløst.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s