Prisen for ulikhet

Små økonomiske forskjeller er bra for alle i samfunnet, ikke bare for dem som har minst. Derfor frykter jeg økte forskjeller med den blåblå regjeringen.

Borgerlig politikk øker forskjellene mellom folk. Det er en påstand mange sikkert mener er ubegrunnet, men det er det ikke. Under Bondevik II-regjeringen, hvor Høyre, KrF og Venstre satt, økte forskjellene. Statistisk Sentralbyrå har regnet ut utviklingen av ulikhet, og i årene 2001-2005, da høyresiden styrte, økte de økonomiske forskjellene mellom folk. Denne trenden var viktig for SV å snu – noe vi faktisk greide!

Noe av årsakene til at forskjellene ble redusert var skattepolitikken. Høyresiden ga store skattekutt til de som har nok fra før. Disse skattekuttene reverserte tidligere finansminister Kristin Halvorsen, med det resultat at forskjellene mellom folk ble redusert. Nå ser vi at den blåblå regjeringa har foreslått store skattekutt til de med mest fra før. Vanlige lønnsmottakere får en krone dagen i skattekutt, mens de med 2 millioner i inntekt får 40 000 kroner i skattekutt. De som tjener mer enn dette får også mye mer. De som har mer enn nok fra før skal altså får enda mer.

Fattigdom er i for stor grad et samfunnsproblem. Fattigdom blant barn finnes i for stor grad, også i Norge. Her har vi politikere, på alle nivå, et ansvar for å gjøre mest for de som har minst. Vi kan gjøre mye både på kommunalt nivå og fra nasjonalt nivå.

Forskjellene i Norge er redusert siden 2005. Men i Stavanger øker forskjellene mellom de fattigste og de rikeste. Høyresiden her i byen har ikke et ønske om å gripe inn for å redusere forskjellene. Tidligere har vi sett Høyres Kåre Reitens forslag for å redusere køen til kommunal bolig: for å kutte køen vil man frata flere muligheten til å søke, og man skal få bo der kortere. Det er ikke en god sosialpolitikk.

I Stavanger er bolig en av de viktigste årsakene for at det er store forskjeller mellom folk. Det er ikke vilje fra høyresiden for å føre en aktiv boligpolitikk. De sier at alt skal være som før, men alt skal bli så mye bedre. Vil de styrende Stavanger-politikerne gjøre noe for å redusere forskjellene? Vil ordfører Christine Sagen Helgø bidra til at forskjellene mellom de rikeste og fattigste reduseres?

Det er et overordnet mål for SV å utjevne forskjeller mellom folk. I boken «The spirit level» av Richard Wilkinson stadfestes det hvor viktig små forskjeller er for et samfunn. Slike samfunn kjennetegnes ved lav kriminalitet, lav analfabetisme, stor tillit mellom folk, mindre vold, bedre fysisk og psykisk helse og barn gjør det bedre på skolen. Er det tilfeldig?

Ulikhet er smittsomt. Hvis man ikke fundamentalt og systematisk motarbeider ulikhet, sprer det seg. Det går fra generasjon til generasjon, og det er arvelig. Det er en mye bedre filosofi å si at vi er alle i samme båt enn at hver og én må jobbe for seg selv. I Norge skal vi ikke bare gi folk et sikkerhetsnett; vi skal gi folk en stige! Vi skal gi dem muligheten til å løfte seg opp. Gjennom god skolegang, utdannelse og arbeid med gode lønns- og arbeidsvilkår bidrar vi til å gi folk et likere utgangspunkt.

Det er ikke et samfunnsmål at alle skal bli like, men at alle skal ha like muligheter. SVs slagord «ulike mennesker, like muligheter» og «del godene» viser våre verdier. Gjennom å dele de godene vi har som individer og som samfunn vil komme alle til gode. Alle har mulighet til å gå på skole. Alle har rettigheter dersom man blir syk. Slik er det ikke i for eksempel USA. Det systemet amerikanerne har vokste særlig frem under tidligere president Ronald Reagan. Den samme mannen vår nyutnevnte finansminister Siv Jensen har som forbilde. Grøss og gru…

Fellesskap fungerer. Den samfunnsmodellen vi har utviklet i Norge, særlig gjennom de siste åtte rødgrønne årene, har styrket fellesskapet. Slik gir vi alle like muligheter, gjennom skole, utdanning og arbeid.

Prisen for ulikhet betales av hele samfunnet. Derfor må vi motarbeide ulikhet på en grundig og strukturert måte. Det har ikke borgerlige regjeringer gjort før. Vi får håpe det endrer seg denne gang.

Eirik Faret Sakariassen,

bystyrerepresentant (SV)

En kommentar om “Prisen for ulikhet

  1. Økningen i forskjellen mellom fattig og rik økte i de 8 år SV var med i regjering.
    Antall fattige barn økte.
    Og du frykter andre? Hadde jeg vært deg ville jeg fryktet deg selv….

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s