Kutt ut, KS!

Vi er mange som er opprørt over hvordan KS turer frem mot landets lærere. Hvis man er opptatt av kvalitet i skolen bør læreren gis tillitt, ikke flere krav og mindre fleksibilitet!

SV har vært tydelige lenge på at vi ikke ønsker de foreslåtte endringene KS har fremlagt. Med større krav til arbeid innenfor kontortid og krav til mer undervisning er vi overbeviste om at dette kan føre til at kvaliteten reduseres. I tillegg er frykten for at mange drømmelærere vil søke seg ut av skolen stor. Har vi råd til å miste gode lærere – fordi måle- og styremanien tar overhånd?

I Stavanger bystyre 17. februar stilte jeg følgende spørsmål til ordfører Christine Sagen Helgø (H):

Er ordføreren enig eller uenig i at flere undervisningstimer per lærer, kombinert med mindre tid til forberedelse og oppfølging av elever, kan føre til dårligere kvalitet i skolen?

Mener ordføreren vi bør beholde eksisterende arbeidstidsavtale, slik at det kan iverksettes nye utviklingsprosesser, med sikte på å bevare eller øke kvaliteten i skolen?

Det var gledelig å høre at ordføreren var enig i første del av svaret, men hun ville (ikke uventet) ikke svare på forhold knyttet til arbeidstidsavtalen og forhandlinger.

Faren ved å unngå at politikerne «blander seg inn» er at det kan bli en stilltiende aksept som gir KS rom for å stå hardt på disse kravene. I Danmark gikk lignende krav gjennom, fordi få opponerte. Jeg håper mange vil protestere og si at vi ikke ønsker denne utviklingen for skolen vår!

Vi liker ofte å sammenligne oss med Finland når det gjelder skole. Da er det noe vi kan konstatere: Finske lærere underviser mindre (!) enn norske lærere og disponerer allikevel mer av tiden sin selv. Det kan hende vi skal nærme oss den finske skolen, fremfor å gå i stikk motsatt retning? Det skal være gøy og motiverende å være lærer. Det er det vi politikere som må sørge for!

2 kommentarer om “Kutt ut, KS!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s