Kontroll er bra – tillit er billigere!

Eirik Faret Sakariassen, bystyrerepresentant (SV)
Leder av Stavanger SVs arbeidsprogramkomité

Offentlig sektor er preget av mye kontroll og måling. Hvis vi ønsker bedre tjenester må ansatte gis tillit og frihet.

Mange ansatte vil nok kjenne seg igjen i frustrasjon over detaljstyrte arbeidsdager, retningslinjer ovenfra uten mulighet til å påvirke og skjema uten relevans for arbeidsoppgavene, men som allikevel må fylles ut.

Det skyldes markedstenkning og et ønske om å kunne kontrollere alt de ansatte foretar eller ikke foretar seg. Dagens system viser en grunnleggende mistillit til de ansatte. SV vil få vekk skjemavelde og gi fagpersoner frihet til å bruke kunnskapen sin.

SV er og skal være den sterkeste forsvareren av velferdsstaten, men allikevel stake ut kursen for hvordan denne kan organiseres på en bedre måte. Også venstresiden må ta selvkritikk for iver over å kontrollere, og resultatet av selvransakelsen bør være at man tar et oppgjør med det systemet som har vokst frem gjennom mange år og ulike regjeringer.

Velferdspolitikken må ha sin basis i et grunnleggende annet menneskesyn enn det som råder i dag. Menneskets indre motivasjon må tillegges mer tyngde. Dersom politikerne innreder samfunnet etter at mennesker trenger kontroll og detaljstyring, fremfor at mennesket er grunnleggende godt og vil bidra på en god måte, så kan vi gi opp. Muligheten til å påvirke egen arbeidshverdag for å gjøre en god jobb er bedre motivasjon enn det økt økonomisk profitt er.

Om summen av rapporteringsoppgavene blir for stor, går det ut over kvaliteten. Da må vi prioritere kvalitet. Tid og tillit henger sammen. Uten tid til å løse oppgavene på en god måte er tillit meningsløst.

For tiden lager Stavanger SV arbeidsprogram for bystyreperioden 2015-2019. Som leder av programkomiteen reiser jeg rundt og møter mange for å få innspill. Budskapet om at SVs program skal gjennomsyres av tillit tas godt i mot, enten jeg møter lærere, barnevernsansatte eller kunstnere. Målet må være å skape et samfunn hvor vi har større tillit til hverandre og til oss selv.

I København har sunnheds- og omsorgsborgermester Ninna Thomsen fra Socialistisk Folkeparti gjennomført en tillitsreform innen kommunens helse- og omsorgstjenester. Resultatet er at de ansatte er mer fornøyde og opplever jobben som mer meningsfylt, men også at det faktisk sparte kommunen penger. Hun fant ut at de ansatte måtte rapportere mye som aldri ble brukt til noe. Gjennom flere år har hun redusert den byråkratiske rapporteringen og de ansatte får mer tid til brukere og pasienter. Dette er en modell vi bør se nærmere på i Stavanger og Norge.

I helse- og omsorg er det naturlig med en god medisinsk rapportering. Men vi kan allikevel gjøre kontrollkravene mindre og heller styrke rammevilkårene. Innen sykehjemmene i Stavanger ble det i 2009 innført aktivitetsbaserte inntekter (ABI). Det innebærer at sykehjemmene får én pengesum per døgn, per beboer, ut i fra hvor mye og hvilken type hjelp/omsorg hver beboer trenger. Det betyr at man putter beboerne på sykehjem i en prisgruppe basert på hvor mye omsorg de har krav på og trenger. De ansatte må rapportere kontinuerlig slik at man ser om beboerens behov blir større eller mindre. Det er fryktelig byråkratisk og unødvendig. Dette systemet bør utfases, og ansatte bør gis mer tid til å være sammen med pasienter fremfor å registrere dem bak en PC.

Vi kan endre måten tjenestene våre er. Men vi må tørre å stole mer på ansatte og deres faglige vurderinger. Stavanger SV er klare til å vise mer tillit. Vi håper andre partier blir med og vil støtte vår tillitsreform.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s