Tale Nei til EUs jubileumsstafett

Kjære Nei til EU!

I år feirer vi vår grunnlovs 200-årsjubileum. Det er en viktig markering av demokrati og folkestyre – og sjølråderetten.
Jeg er en sånn fyr som har en yndlingsparagraf i grunnloven, og det er §1. Den sier følgende:
«Kongeriket Norge er et fritt, selvstendig, udelelig og uavhendelig rike.»

Her slås det fast at det er vi som bestemmer sjøl. Ikke EU, ikke Brüssel, men vi: Norge.
Allikevel er det liten tvil om at vi kunne bestemt mye mer sjøl enn vi gjør. Som folkevalgt i Stavanger bystyre møter jeg oftere enn jeg skulle ønske setninger som «dette lar seg ikke gjøre på grunn av EØS-regler». Det er for ganske mange av oss åpenbart at EØS-avtalen er grunnlovsstridig.
Samtidig som vi feirer et stort jubileum i år, grunnlovens 200-årsjubileum, feirer vi også et litt mindre jubileum, som ingen gidder å feire: det er nemlig 20 år i år siden EØS-avtalen trådte i kraft.
Det er på høy tid å få opp en offentlig debatt om EØS og de konsekvensene dette har for demokratiet. SV er klare for å oppheve avtalen og erstatte den med handelsavtaler, gjerne slik Sveits har.

Heldigvis er det ingen som på alvor snakker om norsk EU-medlemskap. Vi ser de store problemene EU har og måten de velger å løse problemene på: For å redde euroen tar EU livet av velferdsstaten. Det ville fått store konsekvenser for velferden i Norge om vi skulle føre samme kutt-politikk.
På vegne av Rogaland og Stavanger SV vil jeg hilse jubileumsstafetten og gratulere alle med grunnlovsjubileet. Samtidig vil jeg takke Nei til EU og Ungdom mot EU for den jobben dere gjør, for å bidra til mer informasjon og økt forståelse for hva EU og EØS betyr i vår hverdag.
Helt til slutt vil jeg bare minne om Thorbjørn Jaglands kloke ord fra 12. desember 1994: «Den siden som forsøker seg med triks og slagord vil tape!»
Folkens: stå på og takk for meg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s