Forvarselet

Det vi nå ser i oljesektoren er bare et forvarsel for hva som kan komme den dagen oljen tar slutt. Derfor må vi omstille oss!

Beregninger viser at så mange som 6000 har mistet sine arbeidsplasser. Kommentatorer og næringslivsfolk kaller det for en «dupp». For den enkelte som opplever dette føles det ikke bare som en dupp, men som en veldig stor og alvorlig endring av hverdagen.

I Rogaland jobber rundt 51 000 mennesker i oljå. Jeg er selv oljeunge, vokst opp i et hjem og en by hvor oljen har betydd mye. Kombinasjonen av at jeg er opptatt av arbeidsplasser og frykt for klimaendringene er grunnlaget for mitt miljøengasjement.

Rogaland og Stavanger rammes hardt når det er nedgang i oljebransjen. Denne gangen rammes vi også hardere enn tidligere. Høyre/FrP-regjeringen har, på det verst tenkelige tidspunktet, endret permitteringsreglene. Tidligere måtte bedriften betale de ti første permisjonsdagene for permitterte ansatte, før staten overtok finansieringen av det de resterende 30 ukene. De blåblå har bestemt at bedriftene nå må betale ansatte lønn i 20 dager etter at man er permittert. I tillegg reduserte de permitteringstiden fra 30 til 26 uker.

Hva har det ført til? Det har ført til at mange bedrifter har valgt å si opp folk fremfor å permittere. Det betyr at folk mister jobben, fremfor at de kunne gått permittert en stund før de gikk tilbake på jobb. Viktig kompetanse og kunnskap kan forsvinne fra bedrifter som trenger det. Regjeringens endrede permitteringsregler er dårlig for folk flest og for næringslivet!

Det Norge og Vestlandet opplever nå er et forvarsel. Det er et forsiktig forvarsel på det som utvilsomt vil komme den gang oljeproduksjonen går ned for godt. Det er et faktum man ikke kan bestride, at olje er en ikke-fornybar energikilde. Dermed tar det slutt når det er tomt. Det kloke er å legge opp til en styrt omstilling som kan skape nye, grønne arbeidsplasser som sikrer varige arbeidsplasser i Stavanger, i Rogaland og i Norge.

De farlige klimaendringenes brutale sannhet er at jordens befolkning vil øke samtidig som det vil bli mindre vann og mat. Det er en oppskrift på konflikt og kaos. Vi har fortsatt tid til å løse utfordringene, men vi har ikke tid til å vente. Vi kan unngå massearbeidsledighet og klimaendringer.

Vestlandet har lenge vært blått. Den blå visjonen for Vestlandet er en visjon for økte utslipp og færre arbeidsplasser. Når folk nå mister jobben gjør den blåblå regjeringen ingenting. SVs røde og grønne visjon vil skape en fornybar, bærekraftig fremtid med mange nye, permanente arbeidsplasser på Vestlandet. Vi vil ta aktive grep til det beste for oss som lever nå – og de som kommer etter oss.

Vi må se varsellampene som lyser mot oss. Vi må se forvarselet. Bare da kan vi gjøre det som trengs for å redde arbeidsplasser og klimaet!

Eirik Faret Sakariassen,

Ordførerkandidat Stavanger SV

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s