Servér sykehjemsmat til Bystyret!

(Foto: Fra Stavanger Aftenblads forside tirsdag 9. desember)

For å la folkevalgte selv oppleve sykehjemsmaten foreslår jeg at Bystyret får servert maten de som er på sykehjem får.

Aftenbladet har sluppet til viktige stemmer i debatten om hvordan eldreomsorgen i Stavanger er. Både leder i Fagforbundet Stavanger, Annette Dahl Wiig, og Øyane sykehjems kjøkkensjef Bjørn Kristoffersen forteller viktige historier, som ikke er ukjente, men allikevel overraskende.

SV har lenge vært kritiske til den lave bemanningen på sykehjemmene. Våre ansatte gjør en flott jobb under svært vanskelige arbeidsforhold. God utdannelse og lang erfaring hjelper lite når det er for mange pasienter og for få pleiere. Vi vil øke grunnbemanningen ved byens sykehjem, gi mer tillit til ansattes faglighet og sikre hele, faste stillinger.

Det er en stor fare at kvaliteten og pasientsikkerheten svekkes når det er for få ansatte – og de ansattes hverdag er fylt med for mye byråkrati. SV har tillit til kommunens ansatte og mener både pasienter, pårørende og pleiere har godt av større rom for fleksibilitet, mindre preget av tidkrevende systemer, som aktivitetsbasert inntektssystem (ABI).

Det er også viktig at maten som tilbys pasienter på sykehjemmene både smaker godt og er næringsrikt. Det er vanskelig å få til når flertallspartiene spinker og sparer. Det er en uverdig måte å behandle folk kommunen behandler, og det må ordføreren og flertallspartiene ta ansvar for. Det er viktig at mennesker som er syke ikke gis mat uten nok næring og som de fristes til å spise. Jeg har selv jobbet på sykehjem og opplevd hvor vanskelig det kan være å få enkelte pasienter til å spise. At maten ser god ut og lukter godt er viktig for å motivere til å spise måltidet.

Det er oppsiktsvekkende at kommunen kun bruker 40 kroner på mat og drikke per pasient daglig. Selv om det er fordeler med storkjøkken-drift er det veldig sparsommelig. Jeg syns det er rett og rimelig at folk på sykehjem får god, sunn og næringsrik mat!

Følgende har jeg foreslått til ordfører Christine Sagen Helgø (H) og leder av politisk sekreteriat:

For å la Bystyret selv teste ut maten som tilbys de som har plass på et sykehjem vil jeg foreslå følgende:

Uten at det på forhånd annonseres for Bystyret eller kommunens sykehjemskjøkken hvilket bystyremøte eller hvilken mat som serveres oss folkevalgte, vil jeg foreslå at vi serveres samme mat som byens pasienter får den dagen. Det er viktig at maten er akkurat den samme de får, så vi selv kan bedømme smak, om den ser fristende ut og om den er næringsrik.

Uansett om maten møter forventningene eller ikke er det viktig for oss å selv oppleve hva kommunen tilbyr borgerne som bor på sykehjem.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s