SV vil ha gratis buss, bybane og metro!

I Stavanger Aftenblad tok bystyrekandidat og fylkesleder Rune Kloster Tvedt og jeg til orde for Stavanger SVs programforslag for kraftig utbygging av kollektivtransporten i regionen. Saken kan leses her!

For å redusere CO2-utslipp fra transport er det viktig at bilbruken reduseres kraftig. For SV er løsningen å skape et bedre transportalternativ enn privatbilen. Dette vil bestå av gode og trygge gangveier og snarveier, egne separate sykkeltraseer og et godt utbygd og rimelig kollektivtilbud. Drift og vedlikehold av gangveier, sykkelveier og kollektivtilbudet må økes kraftig. Et mål er å gjøre kollektivtransporten gratis i kommunen.

Bussvei 2020

Arbeidet med etablering av en egen bussvei på fylkesveg 44 er i full gang. Bussveien må kunne bygges om til bybane straks dette blir vedtatt i Fylkestinget. Kommunene i byområdet på Nord-Jæren må samarbeide om transportløsningene. SV vil at bussveien raskt konverteres til bybane.

Bybane

Stavanger SV foreslo allerede i 1993 å bygge bybane, og har arbeidet for å få denne på plass siden. Jernbane og bybane må være stammen i kollektivtilbudet sammen med et stort antall busser med hyppige avganger. Der innfartsveiene har to felt, skal det ene feltet være forbeholdt kollektivtrafikken.

Metro

SV vil arbeide for å realisere en metro for å binde regionen sammen på lang sikt. Vi vil i fremtiden trenge langt større kollektivdekning og et kollektivsystem som tåler en stor region med lange avstander og mange innbyggere. Det er også klokt å utrede monorail, men vi mener allikevel at metro har styrker monorail ikke har. Jeg vil knytte noen kommentarer til det: metro kan bygges hvor som helst, uavhengig av eksisterende veinett. For eksempel kan en metro legges fra sentrum, under Våland til SUS. Der må en monorail gå langs eksisterende ruter. I tillegg vil bygging påvirke den eksisterende trafikken mens monorail bygges.

Det trengs nytenkende og radikale forslag for å sørge for at folk velger kollektiv fremfor bil. Valget står mellom kollektivtrafikk eller kø og kaos. SV velger kollektivtrafikk!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s