Valgdag – del 1

Dagen startet veldig tidlig. 05.00 dro vi til en skole i valgdistriktet Concha. Mange partier hadde satt opp støre banner, matboder, stands og lignende. Så kom et langt tog, med musikken på full guffe og syngende partimedlemmer fra høyrepartiet Arena. De marsjerte opp til skolen som skulle brukes som valglokale.

Vi gikk etter dem og ved valglokalet stoppet de opp. Slagordene deres ble ropt, de vifter med plakater og blåste i fløyter. Så kom et tog fra andre siden. Ettersom Arena kom inn gateløpet fra høyre side passet det godt at venstrepartiet FMLN kom fra venstre gateløp. De sang, ropte, blåste i fløyter, jublet og viftet med hendene. Begge partiene forsøkte etter beste evne å overdøve hverandre. For oss på sidelinjen betydde det at det var enormt mye høye lyder. Stemningen ble raskt anspent, de ropte med roperter i fjeset på hverandre og hisset hverandre opp. Dette roet seg raskt da de ble sluppet inn i valglokalet.

Der inne ble det rigget til valgboder, bord ble satt opp og stemmebokser satt ut. Alle valgstedene har et slags valgstyre, med en president, en sekretær og tre medlemmer (vocal heter det). Fem parti skal være representert ved bordene. I tillegg har alle partiene vigilanter (folk som skal etterse at alt går riktig for seg).

Det ble en del forsinkelser i oppriggingen. Det er dumt, fordi alle som skal jobbe inne i valgområdet (valgstyrer, fiscal og vigilanter) må ha stemt før resten av befolkningen slippes inn.

Valgloven er endret, slik at politiet ikke lenger kan stemme i det valglokalet de er satt til å sikre. De må stemme i den valgkretsen hvor de bor, noe de får tre timer til å gjøre. Det medfører trolig at flere politibetjenter ikke stemmer, noe en betjent jeg snakket med sa gjaldt for hans del.

Slik jeg skrev i går skal det gjennomføres tre valg samtidig:

  • Ordfører og kommune
  • Parlament
  • Mellom-Amerika-parlamentet

Det gjør valget mer uoversiktelig, kaotisk og uforståelig for mange velgere. Valgsedlene er veldig store, og inneholder alle partienes logo, kandidater (med bilde og navn) samt én uavhengig kandidat.

De store forsinkelsene skyldtes flere ting: stemmesedlene så ut til å ankomme sent. Det manglet medlemmer til valgstyrene i tre av kretsene. Stemmegivningen til de som skulle jobbe i valglokalet gikk veldig sakte. Valglokalet skulle åpne for offentligheten 07.00. Det åpnet 08.20.

Alle som har stemt skal dyppe tommelen i blekk. Den blekktypen trekker inn i huden og de sier den skal vare rundt tre dager. Dette er for å unngå at folk stemmer flere ganger.

Nærmere halv ni begynte de å trekke eldre velgerne fremst. Rullestolbrukere eller folk som er dårlige til beins. Etter dem strømmet det på med folk som hadde ventet lenge.

Det kommer mer info fra resten av dagen senere!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s