Valgdag – del 2

Over 10 000 stemmebord, med over 400 velgere tilknyttet hver valgkrets, har i løpet av 1. mars tatt i mot stemmer fra velgere over hele landet. Vi fikk et innblikk i fire valgsteder, med mange valgbord tilknyttet.

Vi dro til det største valglokalet i El Salvador, Cifco, for å observere. I bilen fikk vi vite at 25 personer var blitt arrestert for å bedrive propagandavirksomhet inne i valglokalet vi startet dagen i, Concha. Det er foreløpig uvisst for hvem de propaganderte. Etter norsk standard er det fra før ganske mye propaganda, da alle vigilanter går i partilogo, mange velgere ankommer i antrekk med logo, partifarger og kandidatpromotering.

Vi kom til en situasjon hvor en velger stilte med et ID-kort som nesten var brukket. Han ba om hjelp fra noen representanter fra Arena, som mente han kunne stemme. Han ble sendt videre til et annet lokale. Jeg spurte om hva som hadde skjedd og hvordan de løste det. Arenas representant svarte for seg, men vi er enige om at det er et tvilsomt tilfelle. Man skal ikke stemme med ødelagte ID-kort.

Til stemmelokalet kom valgets eneste uavhengige kandidat, som representerer bevegelsen Unidad Socialista de Trabajadores. Han hadde med seg en tilhengerskare som flere ganger brøt ut i slagordroping. Slikt skal jo ikke forekomme, men ingen grep inn. Dette er visstnok vanlig når toppkandidater kommer for å stemme.

Jeg ble også intervjuet av en TV-kanal, med navnet Hola CTN – El Salvador – USA. Jeg fremhevet hvor kjekt det var å se så mange unge aktivister for alle partiene – her kan vi kanskje lære noe om hvordan engasjere ungdom til aktiv partideltakelse.

Vi oppdaget også at rundt forbi hadde flere som mottok stemmer (i stemmestyrene) på seg partiuniformer. Dette er i mot valgloven ettersom valgstyrene skal være iført nøytrale klær. Vi tok bilder, men da skjulte en av dem sin logo. Flere av partienes valgledere kom til bordet for å diskutere. Så kom en i nøytrale klær og byttet plass med damen i partilogo.

På vei til FMLNs hovedkontor, én time før valget stenger, hører vi at det er veldig lav valgoppslutning. Under 50 %. Presidenten for det nasjonale valgtribunalet oppfordret folk til å komme seg ut for å stemme for å redde demokratiet.

For å dekke selve stemmetellingen dro vi til IIopango, en av de store nabobyene til El Salvador. Ved et av stemmebordene hadde bare 39 av ca. 400 stemt. På flere av de andre bordene lå deltakelsen under 50%.

Vi dro videre til en annen del av Ilopango, hvor de startet å åpne og kontrollere stemmeurnene da vi kom. Her var stemmetallet over 50% (281). Stemmeurnen ble gjennomgått nøye for å etterse at ingen stemmer var lagt i feil urne.

Ved opptelling var de fleste stemmer godkjent. Enkelte valgte å bruke stemmeseddelen til å formidle budskap som «#YOLO», «Motherfucker» eller bare en stor X over hele seddelden, slik at de ble forkastet. Ikke at samfunnet går hverken frem eller tilbake av den grunn.

Det lokalet vi avsluttet valgdagen i fremsto som veldig grundig og dedikerte til å gjøre jobben sin. Mange steder er det store krangler, hvor partiene vil prøve å forkaste stemmer til andre partier. Dette så vi ingenting til. Det kan jo ha en sammenheng med at det satt fire internasjonale valgobservatører i rommet…

En spennende dag og et godt innblikk i styrkene og svakhetene ved El Salvadors valgsystem.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s