Tale – Stavanger SVs valg-kickoff

Gode venner!

Velkommen til starten av valgkampen. Velkommen til begynnelsen på mange måneders hardt og kjekt arbeid. Velkommen til veien mot et større SV!

I løpet av disse to dagene skal vi bli inspirert og ikke minst inspirere hverandre. Vi skal bli bedre kjent og sammen jobbe for en bedre by med tillit til faglighet, en offensiv boligpolitikk og en miljøpolitikk som reduserer utslipp og gjør Stavanger til en grønnere by.

Tillit

Stavanger Kommune skal være en god arbeidsgiver. Det skal være godt og trygt å jobbe i kommunen, for fellesskapet. For hva er viktigere enn å jobbe for fellesskapet, jobbe med unger i barnehagen, undervise og lære opp elever i skolen. Hjelpe pleietrengende, enten de bor hjemme eller på sykehjem. Hente avfall, sørge for at vann og strøm er i orden, utvikle turområder og fellesarealer.

SV setter enormt stor pris på alle de som jobber her. Derfor har jeg følgende budskap, både til ansatte i Stavanger kommune og til arbeidsminister Robert Eriksson: Stavanger SV vil ikke godta de foreslåtte endringene i arbeidsmiljøloven og vi vil gi våre ansatte dårligere vilkår. Derfor sier vi nei takk. I Stavanger vil vi praktisere dagens arbeidsmiljølov – uansett hvor mye regjeringen prøver å rasere de rettighetene vi har bygget opp gjennom flere tiår.

Vi vil ikke ha flere midlertidige ansettelser. SV vil at folk som jobber i kommunen skal ha fast stilling – helst i 100 % om de ønsker det. Ansatte skal ikke kunne tvinges til å jobbe flere søndager på rad. Det er uaktuelt å fjerne begrensningen på hvor mange søndager ansatte skal kunne jobbe på rad. I dag er det hver tredje søndag eller helligdag. Regjeringen vil fjerne dette – Stavanger SV vil ikke.

I neste bystyremøte tar jeg på vegne av SV opp en interpellasjon som slår fast følgende:

«Bystyret mener regjeringens forslag om økt midlertidig ansettelse (AML14-9) vil skape større usikkerhet for veldig mange arbeidstakere, for deres familier og for deres personlige økonomi. Forslaget vil i praksis bety at det blir lovlig at alle nyansettelser kan være midlertidige i 12 måneder.

Stavanger kommune skal være en ansvarlig og seriøs arbeidsgiver, der trygg eldreomsorg, gode skoler og gode kommunale tjenester for befolkningen har hovedprioritet. Som en følge av dette, ønsker bystyret en arbeidsmiljølov som gir trygghet og stabilitet for arbeidstakere og arbeidsgivere. Det oppnår man ikke gjennom økt bruk av midlertidige ansettelser. Dersom et flertall på Stortinget allikevel vedtar regjeringens forslag om midlertidighet, vil Stavanger kommune som arbeidsgiver likevel fortsette dagens praksis»

Vi vil heller ikke ha mer søndagsarbeid, som KrF nå har velsignet. Høyresiden sier de er for frihet. Da må jeg nesten spørre: når er du mest fri? Når du har fri eller når du ikke har fri? Svaret er opplagt – regjeringen gir blaffen. Det gjør ikke SV!

Gjennom mange år har barnehager, skoler og eldreomsorgen i Stavanger fått kutt i budsjettene. Høyre og flertallet pålegger institusjonene «effektivisering». Oversatt fra Høyre-språk betyr det kutt. Og hvor vil de spare innenfor sykehjemmene? Jo, to steder:

– I kvaliteten på tjenestene

– I arbeidsvilkår for ansatte

I 2011 så jeg på et program på TV3 som heter Luksusfellen. De lyste ut muligheten for å melde noen på programmet. Jeg tenkte det var midt i blinken for våre politiske motstandere. Når man kutter i offentlige tjenester slik at skolebygg forfaller, men kaster penger inn i utstillingshaller for næringslivet og storslåtte signalbygg, er noe grunnleggende feil. Da trengs eksperthjelp fra Luksusfellen som akutthjelp og SVs løsninger som langsiktig kur. Desverre for Stavanger ble de ikke med på programmet og vi er i enda større problemer nå enn i 2011.

Audun, Heidi, vår andrekandidat, og jeg besøkte i dag Stokka sykehjem. Vi har diskutert hvordan vi kan sikre mer tillit til og frihet for ansatte i helse og omsorg, slik at tjenestene vi tilbyr borgerne blir av høyere kvalitet. I juni reiser Stavanger SV til København for å møte københavnernes Sunnheds- og omsorgsborgermester, Ninna Thomsen fra SF. Vi er inspirert av hennes tillitsreform og vil bruke deres erfaringer i vår egen by.

Vi skal også ta kampen for flere folk på jobb i helse og omsorg. Men i Stavanger tar vi den kampen alene. For både Høyre og flertallspartiene OG Arbeiderpartiet har sagt at det ikke trengs flere pleiere.

«Så lenge kvaliteten på sykehjemmene ligger over forsvarlighetsgrensen, fremmer vi ikke forslag om å øke bemanningen.» Det uttalte en av Aps representanter i Stavanger.

Stavanger Ap kan ikke forvente støtte fra SV for en sånn politikk!

SV skal være partiet for gode offentlige tjenester og trygge arbeidsplasser som gir tillit til ansattes faglighet med rett til heltid.

Bolig

Det er opplagt for de aller fleste at boligpolitikken i denne byen ikke funker. Bystyret har sagt at det skal bygges 1250 boliger hvert år. Det målet er aldri nådd. Tenk at det var Høyre som sterkest skulle la seg inspirere av Sovjets produksjonsmål. Hvis man ikke kan nå målene er det nesten ikke poeng i å sette seg dem. Høyresiden vegrer seg for å ta styringen over boligmarkedet tilbake til kommunen. Derfor får utbyggere fri tøyler til å holde på som de vil. Det spekuleres i når boligprosjekt skal bygges for å oppnå mest mulig profitt. Dette må det bli slutt på. Bolig er noe man bor i, ikke noe man spekulerer i.

SV har denne perioden satt bolig på dagsorden. Sakte men sikkert har vi flyttet vedtakene i riktig retning. Stadig flere partier har lyttet til våre løsninger. Allikevel er vi ikke i mål. Skal vi få en offensiv boligpolitikk trengs den originale SV-versjonen, ikke Høyres plukk-og-miks-versjon. Det offentlige må sette borgerne foran spekulantene! Folk skal ha tak over hodet, ikke gjeld opp til taket.

Høyresidens budskap i boligpolitikken har lenge vært at «alt skal være som før, men alt skal bli så mye bedre.» Vi vet at det er en bløff. Hvis noe skal bli bedre kan vi ikke fortsette med samme oppskrift som før. SVs nye ideer og bedre løsninger trengs – også i boligpolitikken!

Miljø

Også i miljøpolitikken trengs nye ideer og bedre løsninger. Så lenge Venstre har hatt en hånd på rattet i denne byen har de ikke redusert ett eneste klimagassutslipp.

Køene vokser, utslippene vokser og frustrasjonen vokser. Hvis vi skal redusere køene, utslippene og frustrasjonen er den eneste løsningen at SVs oppslutning vokser!

Før forrige valg lovte Høyres Christine Sagen Helgø¸ at det ikke skulle innføres rushtidsavgift. Uten å holde seg for nesen stemte Høyre i Stavanger bystyre for å innføre rushtidsavgift fra 2017. SV var nesten det eneste partiet som ønsket dette før forrige valg. For dette ble vi uthengt. En etter en har de blitt enige med oss. Så lenge vi ikke gir opp får vi gjennomslag. Det tar tid – i hvert fall så lenge vi er i opposisjon!

Etter valget har jeg et håp om at klimapolitikken skal settes høyere på den politiske dagsorden. Det skal være fantastisk å være syklist i Stavanger. Derfor vil jeg invitere Venstre, KrF, Senterpartiet og Miljøpartiet de Grønne inn i en miljøallianse med SV. Slik kan vi framtvinge en mer miljøvennlig politikk, uansett hvilken blokk som styrer!

Bybanen skal realiseres! I 1993, var jeg to år gammel, da fremmet den, i dag mye eldre Hallgeir Håbakk Langeland forslag i Stavanger bystyre om å bygge bybane i regionen. Den gang ble han ledd av og de foreslo at han skulle legges inn på sinnssykehus. I stedet ble han innlagt på Stortinget i 1997, og har egenhendig løftet frem bybanen. Den fikk og har fortsatt et bredt flertall i Stavanger. Aps plutselige snuoperasjon før valget i 2011 sørget for at bybanen falt i Fylkestinget med en stemme. SV gir ikke opp kampen for en bybane på Nord-Jæren!

Valgkamp

Valgkamp er kjekt, intenst og veldig spennende. For dere som aldri har vært med før; gled dere!

Vi skal ikke glemme at valgkamp også er veldig viktig. I begynnelsen av mars kom jeg tilbake fra El Salvador, hvor jeg sammen med en delegasjon fra SV var valgobservatør. Denne reisen fikk meg til å reflektere over hvor viktig demokrati er. Møtet med det salvadoranske demokratiet var sterkt. Ett år etter jeg ble født, i 1992, sluttet borgerkrigen i El Salvador. Med titusenvis av drepte, fryktede dødsskvadroner og dyp splittelse i befolkningen har folket reist seg og startet sitt demokratiske byggverk. Det er langt fra perfekt – men for hvert valg blir det bedre. De samme menneskene som for to tiår siden, skjøt hverandre, samarbeider nå om å gjennomføre demokratiske valg. Det er vakkert. Det er viktig. Det er verdt å forsvare.

Stavanger SV er klare for valgkamp! Heidi, Ingrid Kristine, Paal, Edle og meg selv, skal gjøre vår jobb for å fronte vår gode politikk, de løsningene vi jobber for og sakene som står i programmet.

Allikevel kan ikke vi gjøre jobben alene. Stavanger SV er et lag. Derfor trenger vi at du blir med. Du kan dele ut brosjyrer i postkassene i nabolaget ditt, du kan blir med på en morgenaksjon før jobb, du kan ringe velgere, du kan bli med oss på stand. SV trenger deg!

Det er på høy tid å skifte ut de som styrer denne byen. De samme Høyre-folkene som ved stortingsvalget i 2013 hadde budskapet «8 år med de rødgrønne er nok» skal springe rundt i Stavanger med budskapet «20 år med Høyre-styre er ikke nok! Vi trenger mer tid!» Vi har gjennom 20 år sett hva Høyre & co. prioriterer: økt privat rikdom, økende offentlig fattigdom, økende ulikheter. Utslippene i byen går opp, køene vokser, boligprisene stiger, budsjettene til kommunale tjenester kuttes. Nå er det nok!

Vi vet at fellesskap fungerer og SV setter fellesskapet først. Nå starter valgkampen. Til kamp!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s