1. mai-tale Fagforbundet avd. 019s frokost

Kjære alle sammen! Gratulerer med dagen!

Det er godt å besøke Fagforbundet i dag, på 1. mai. Som medlem føler jeg at jeg kommer litt hjem til mine egne.

Også politisk føler jeg meg veldig hjemme her. Hvis du legger SVs stortingsprogram og Fagforbundets prinsipp- og handlingsprogram ved siden av hverandre er det politiske innholdet veldig likt. Det gjør at et tett samarbeid med dere og resten av fagbevegelsen er naturlig og viktig for SV.

I år har vi feiret 1. mai i 125 år i Norge. Gjennom tiår etter tiår har våre forfedre kjempet og vunnet viktige kamper. Det er i dag historie. Men også vi er en del av historien. De kampene vi i dag kjemper vil bli en del av arbeiderbevegelsens historie.

28. januar, på min 24. årsdag, sto fagbevegelsen og venstresiden skulder ved skulder i kampen mot endringer i arbeidsmiljøloven.

SV er mot flere midlertidige ansettelser. Allikevel gir det håp å vite at Robert Eriksson heldigvis sjøl er midlertidig ansatt. Det vil komme nye arbeidsministre. Det vil komme en bedre regjering. Det er ganske utrolig at KrF også velsignet regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven.

På SVs landsmøte sa Audun Lysbakken følgende: «Som det heter i Bibelen: På seks dager skapte Herren jorden og havet og alt som er i dem, den syvende dagen hvilte han. Men bare fordi han hadde jobbet søndagsvakt de tre foregående helgene.»

SV er tydelig på at endringene i arbeidsmiljøloven skal fjernes, punkt for punkt, ord for ord, bokstav for bokstav. Det kan vi neppe gjøre noe med før i 2017. I år har vi mulighet til å begynne veien mot et varmere samfunn. Det trengs et skifte i Stavanger.

Høyre & co. går til valg på «same procedure as last year, miss Sophie.»

Det er de samme Høyre-folkene som i 2013 sa til oss rødgrønne at «åtte år er nok!» som nå skal springe rundt til innbyggerne i byen vår med budskapet «20 år er ikke nok! Vi trenger bare litt mer tid …» Nå er det nok. Det holder. Prioriteringene må endres.

Samtidig som det kuttes i barnehager, skoler og eldreomsorg har Høyre kastet penger etter sine venner i næringslivet. Det er ikke Stavanger bystyres oppgave! Vi er valgt for å sikre gode, offentlige tjenester for byens borgere. Vi må gjøre mest for de som har minst, fremfor å kaste mer til de som har nok fra før!

Noe av det som bekymrer meg er at forskjellene mellom de fattigste og de rikeste i Stavanger øker. Ulikhet er gift for et samfunn. Samfunn preget av likhet har også andre trekk ved seg som er bra: mer tillit, mer trygghet, mindre kriminalitet, flere som kan lese og skrive og folk lever lenger. Likhet er bra for alle i et samfunn, ikke bare de fattigste. Likhet er også bra for de rikeste. Derfor må økende ulikhet bekjempes – og den jobben vil SV starte lokalt!

Valgkamp er ikke bare kjekt, det er også veldig viktig. I begynnelsen av mars kom jeg tilbake fra El Salvador, hvor jeg sammen med en delegasjon fra SV var valgobservatør. Denne reisen fikk meg til å reflektere over hvor viktig demokrati er. Møtet med det salvadoranske demokratiet var sterkt. Ett år etter jeg ble født, i 1992, sluttet borgerkrigen i El Salvador. Med titusenvis av drepte, fryktede dødsskvadroner og dyp splittelse i befolkningen har folket reist seg og startet sitt demokratiske byggverk. Det er langt fra perfekt – men for hvert valg blir det bedre. De samme menneskene som for to tiår siden, skjøt hverandre, samarbeider nå om å gjennomføre demokratiske valg. Det er vakkert. Det er viktig. Det er verdt å forsvare.

Solidaritet – det er det vakreste ordet jeg vet! 1. mai er en dag for internasjonal solidaritet. Derfor vil jeg be dere ta frem telefonene. Norsk Folkehjelp har utfordret meg og andre til å samle inn penger til deres aksjon «Stå sammen for de som ikke får lov til å stå sammen.» I mange land ville vi ikke kunne samle oss som vi gjør, til en politisk frokost. Hvis du vil støtte Norsk Folkehjelps 1. mai-aksjon med 50 kroner, send «NFH 25» til 2160.

Til slutt vil jeg hylle Fagforbundet i Stavangers leder, Annette Dahl Wiig. Vi er mange som er rørt og glad for det Annette har blitt en klar talsperson for. Hun har delt av sin egen historie. Dere kan være stolt av den lederen dere har valgt!

Takk for meg og ha en fortsatt flott 1. mai!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s