1. mai-tale SV-frokost Midjord bydelshus

Gratulerer med dagen, alle sammen!

For meg har det blitt sånn at det er ikke skikkelig 1. mai uten å starte dagen på SVs frokost på Midjord bydelshus.

I høst får vi tidenes mest spennende valgkamp og kommunevalg i Stavanger. Det ligger veldig åpent, alt er mulig og det meste kan skje. SV vil søke makt – men ikke for enhver pris. De som vil samarbeide med oss kan forvente at vi skal prege politikken. Og vi stiller ett ultimativt krav: SV vil aldri, jeg gjentar aldri, stemme for privatisering eller konkurranseutsetting i noen form. SV setter fellesskapet først fordi fellesskap fungerer!

Hovedsakene våre er tillit til ansattes faglighet, en sosial boligpolitikk og et grønt og miljøvennlig Stavanger.

Tillit

Stavanger SV går til valg på en tillitsreform. Hva betyr det?

Det betyr at alle de fantastisk flotte folkene som arbeider i Stavanger kommune skal pålegges mindre kontroll, unødvendig rapportering og måling.

SV vil ha stoppeklokkestopp i hjemmebaserte tjenester. Vi vil avvikle bestiller-utfører-modellen og erstatte det med sunn fornuft og økt grunnbemanning. Sunn fornuft betyr at vi gir ansatte tillit til å gjøre den jobben de skal, uten at det er satt minuttvedtak.

I København har SVs søsterparti Socialistisk Folkeparti gjennomført en tillitsreform. En av fordelene er at borgerne som mottar hjemmebaserte tjenester hver uke får en halvtime med ansatte de kan bruke som de vil. Til handling, tur i skogen, sjakk, samtale eller annet. De kan spare opp til 2,5 timer som kan tas ut om gangen.

Denne friheten og fleksibiliteten de har i København for de ansatte tror jeg vi også kunne greid i Stavanger.

SV går til valg på tillitsreform fordi tillit til ansattes faglighet gir bedre velferd til borgerne!

Bolig

I SV-kommunen er det mulig å få tak over hodet uten gjeld opp til taket! Vi skal gjenreise den sosiale boligbygginga. Det blir stadig mer åpenbart at markedet ikke er i stand til å løse boligproblemene for unge, småbarnsfamilier, vanskeligstilte og vanlige folk.

SV er ikke et parti som sier at alt skal være som før, men alt skal bli så mye bedre. Gjennom offentlig kontroll kan vi bygge gode boliger folk har råd til!

Boligpolitikk er klassepolitikk. Alt for lenge har bolig vært et fraværende tema i valgkampen og på den politiske arenaen.

Skillet er skarpt mellom de som har foreldre som kan hjelpe dem inn på boligmarkedet og de som står utenfor. Og skillet blir stadig skarpere.

Hvis folk bor dårlig påvirker det hele livskvaliteten. SV må være stemmen for de som bruker tusenvis av kroner i måneden på å bo dårlig, som må ta til takke med boliger av lav standard og alltid må være underlagt utleiehaier.

SV tar kampen for en ny og bedre boligpolitikk!

Miljø

I mars invitere Stavanger SV til å danne en miljøallianse i Stavanger. Skuffende nok er det lite engasjement for å samle gode krefter for miljøsaken … Miljøpolitikken i Stavanger er ikke mye å skryte av. Alle utslipp øker og det har de gjort lenge. Tiden er overmoden for å tenke nye tanker i miljøpolitikken.

Jeg hadde håpet de partiene som kaller seg miljøpartier kunne stått samlet i neste bystyreperiode. Satt sykkel foran bil. Redusert utslipp. Gjort Stavanger mindre oljeavhengig. Men Venstre og KrF vil fortsette å klippe snorer med Høyre, fremfor å skape miljøforandring. Det eneste som taper på det, det er klimaet.

Høyre & co. går til valg på «same procedure as last year, miss Sophie.»

Det er de samme Høyre-folkene som i 2013 sa til oss rødgrønne at «åtte år er nok!» som nå skal springe rundt til innbyggerne i byen vår med budskapet «20 år er ikke nok! Vi trenger bare litt mer tid …» Nå er det nok. Det holder. Prioriteringene må endres. Det trengs et politisk skifte i Stavanger!

Solidaritet – det er det vakreste ordet jeg vet! 1. mai er en dag for internasjonal solidaritet. Derfor vil jeg be dere ta frem telefonene. Norsk Folkehjelp har utfordret meg og andre til å samle inn penger til deres aksjon «Stå sammen for de som ikke får lov til å stå sammen.» I mange land ville vi ikke kunne samle oss som vi gjør, til en politisk frokost. Hvis du vil støtte Norsk Folkehjelps 1. mai-aksjon med 50 kroner, send «NFH 25» til 2160.

De siste ukene har jeg jobbe en del for ei dame som heter Kedist.  I påsken hadde hun ingen plass å bo, for NAV kuttet bostøtten. Første natt fikk hun sove på politistasjonen. Andre natt sov hun i gangen på sykehuset. Tredje natt sov hun på bussterminalen i Stavanger. Slik ble påsken for Kedist.

Hennes fire år gamle sønn, Naol, fikk bo hos barnefaren. Barnefaren og Naol har opphold i Norge. Kedist skal kastes ut. Hun flyktet fra Etiopia av politiske grunner, etter myndighetene drepte faren hennes. I 2002 kom hun til Norge. Fra 2003-2010 jobbet hun som vaskehjelp, frem til hun ble mor.

I november 2014 fikk hun vedtak om at hun skal kastes ut av Norge. Fire år gamle Naol skal bli igjen i Norge – uten mor. Det er dypt urettferdig.

Kedist sier hun har grått i 13 år. På mitt kontor kom tårene på ny. Vi snakket også om avtalen inngått mellom regjeringen, Venstre og KrF. Frp har fått gjennomslag for innstramminger som kan komme til gå ut over mange flere enn avtalen vil komme til å hjelpe.

Jeg håper rettferdigheten seirer for Kedist – og andre fortvilte mennesker som er i lignende situasjoner. Onsdag var jeg på Sola flyplass. Der fikk jeg se Kamuran Kaplans datter Rojin kaste seg om halsen på sin far, som hun ikke hadde sett på nesten 4,5 år. Det var utrolig rørende og en fantastisk følelse å ønske Kaplan velkommen hjem til Stavanger.

Så, til slutt, en hyllest til SVs egen 1. mai-vert! For 26. gang står Helge Dagfinn Andersen i front for Stavanger SVs mest besøkte arrangement gjennom året, nemlig denne frokosten.

Du har laget SV-frokost lenger enn jeg har levd. «Trø te på Storhaug» var et prosjekt du sto bak for en god del år siden, som hadde som mål å få flere Storhaug-beboere til å bruke sykkel og fremme sykkelbruken på Storhaug. Et prosjekt du trodde og trødde på. Din tro på syklisme har ført til at du fortsatt «trør te».

Og du «trør te» for SV. Valgkamp etter valgkamp, 1. mai etter 1. mai, møte etter møte. Helge Dagfinn stiller forberedt og har alltid notert kommentarer flittig. Det er alltid kjekt å treffe deg og humøret har du alltid med deg.

Du er også en viktig del av Stavanger SVs bystyregruppe. Jeg er glad for å ha deg med på laget. Vi vil hedre deg for din mangeårige innsats som SVs medlem i Storhaug bydelsutvalg, i mangfoldige FAUer, som entustiastisk bystyremedlem og bystyrevara og som vert for Stavanger SVs medlemmer og sympatisører 1. mai hvert år!

Det er jo vakkert når Nylund skolekorps spiller foran bydelshuset!

Vi kan alltid regne med at du «trør te» og for det fortjener du en stor takk og en stor applaus.

I tillegg har bystyregruppen kjøpt en gave til deg. Den er kjøpt med omtanke og kjærlighet. Vi vil beholde deg som engasjert og vet du tar sikkerhet på alvor. Du har et rødt, bankende hjerte og sykler fra sted til sted. Derfor får du en knall rød sykkelhjelm som takk for at du er den du er! Takk til Helge Dagfinn Andersen!

Ha en fortsatt flott 1. mai!

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s