17. mai-tale – Stavanger Universitetssykehus

Kjære alle sammen!

Gratulerer så mye med dagen!

«Den 9. april, om natta, sånn rundt klokken 02, ble vi kommandert ut for det ble meldt om krigsskip på vei mot Narvik. På forhånd hadde vi gravd skyttergraver mot sjøen. Ved brygga lå allerede et skip fullastet med 2000 tyskere som ingen visste om!»

Dette fortalte min farfar, Magne Sakariassen, mens han ennå levde. Han var utplassert i Narvik som nøytralitetsvakt – men plutselig kom krigen til Norge. Det ble dramatiske år for landet og vi minnes alle som kjempet, som ofret livet for landets frihet og alle som mistet noen.

Det er 75 år siden Norge ble okkupert av nazi-Tyskland, og krigen varte i fem år. På en dag som denne, som feirer Norges frihet og uavhengighet, er det vel verdt å tenke på hvor viktig dette er for oss. Og hvor glad vi er for alle de som kjempet for nettopp denne friheten og denne uavhengigheten.

Den 9. april 1940 ble freden tatt fra oss. Norge ble okkupert av en fascistisk fremmedmakt. Vi ble fratatt friheten. Min farfar og mange andre med han kjempet for den friheten i fem år. Det norske folk kjempet, og vi vant. For den kampen er vi evig stolt, og evig takknemmelig.

Den 22. juli 2011 ble vi igjen forsøkt fratatt den friheten. Denne gangen var det ikke av soldater og okkupasjon. Det var en mann. En mann som har et så intenst hat mot toleranse og frihet. Det norske folk lot seg ikkje skremme. Det norske folk møtte med de sterkeste våpen av alle. Kjærlighet, toleranse, og frihet. Vi møtte hat med håp.

Men, som tidligere, gjentar historien seg. Vi ser en framvekst av hat og rasisme i Europa. Vi ser en ny trussel mot vår frihet. Det er sterke krefter i Europa som ikke tåler annerledestenkende. Troen på mangfold, frihet og toleranse må fortsatt stå sterkt i Norge! Det de falne kjempet for i fem år, har vi ikke glemt, og vi skal fortsette å kjempe.

Både 2. verdenskrig og 22. juli gjorde noe med Norge. Det har ført til uendelig mye sorg og mange tårer, men også til samhold og å verne om verdier vi mener er viktige.

Våre felles verdier, som medmennesker, som nordmenn og som fellesskap er at vi står sterkest om vi står sammen. Vi står sterkest sammen, i motsetning til at vi alle skal kjempe for seg og sine. Vi lever i et samfunn hvor vi vet at vi kommer lenger om vi alle drar i samme retning.

Vi skal minnes de som falt; enten de falt i krigen eller den 22. juli. De døde i troen på og kampen for et raust, åpent, tolerant og demokratisk land.

Vi må, da som nå, slå tilbake mot krefter som fremmer hat fremfor kjærlighet, mistro fremfor tillit, fremmedfrykt fremfor fellesskap. Norge skal være et godt land for alle.

La oss ta vare på det som gjør Norge til et godt land å bo og leve i. La oss verne om fred og fellesskap. La oss feire friheten vi har.

Jeg ønsker hver og en av dere en riktig god 17. mai!

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s