En god barndom varer hele livet

En god by for barn er en god by for alle. Det er avgjørende at Stavanger kommune sikrer at alle unger vokser opp i trygge omgivelser, med kjærlighet og varme som en del av hverdagen.

Da jeg var barn gikk SV til valg med slagordet «Barn og unge først». Det er en tradisjon som fortsatt står sterkt i partiet. Kampen for full barnehagedekning, en god skole og gode ungdomstilbud er alle viktige. Men noe av det viktigste for oss i SV er å sikre at alle unger har en god barndom, uten vold eller frykt. Derfor er et sterkt barnevern viktig!

For noen uker siden brukte jeg en del tid på å møte mennesker som på en eller annen måte arbeider med barnevern. Det er alltid kjekt og nyttig å møte de som best vet hva som funker og hvor utfordringene ligger. Møtet med Barnevernsproffene var i så måte en øyeåpner.

Hva er Barnevernsproffene, lurer du kanskje? De arbeider gjennom Forandringsfabrikken, som jobber med flere fagområder. De har som mål å endre skole, barnevern, psykisk helsevern og kriminalomsorg basert på erfaringene og innspill fra barn og unge. Slik påvirkes tjenestene som barn og unge bruker av de som bruker dem. Det er en god tanke for å sikre deltakelse om mulighet for påvirkning.

Jeg møtte 19 år gamle Frida som er barnevernsproff. Det betyr at hun reiser rundt og møter lokale barnevern rundt om i landet for å gi innspill til hva de kan gjøre for å bedre måten de arbeider på. Frida var spesielt opptatt av at alle barnevern skulle drives med et verdigrunnlag som fundament for arbeidet. Stikkordene for verdigrunnlaget de ønsker er åpenhet, ydmykhet, kjærlighet og medbestemmelse.

Enkelte reagerer kanskje på ideen om at barnevernet skal arbeide med kjærlighet som verdigrunnlag. Det kan jeg forstå, for det stusset jeg også over selv. Da jeg spurte Frida hva hun la i det, sa hun klokt: «Det handler om den hverdagslige kommentaren, å si at «jeg tenkte på deg», å gi en god klem, vise at du bryr deg om barnet. Hvorfor ikke kalle det kjærlighet – det er jo det det er! Omsorg er et kaldt ord, mens kjærlighet serveres alltid varmt.»

Det kan hende de ikke får fullt gjennomslag for alt dette, men jeg syns det er bra at det offentlige utfordres på måten vi møter mennesker. En erkjennelse jeg har kommet til etter snart fire år som folkevalgt er at det er innarbeidet en retorikk i det offentlige som skaper avstand til mennesker, og gir borgere etiketter som brukere, tjenestemottakere, kunder eller andre distanserende begreper. Jeg tror det er bedre å erstatte disse begrepene med ordet borger. I København har de gjort nettopp dette. En borger har rettigheter og krav, er mer på linje med den som jobber i det offentlige, fremfor en bruker som er en passiv mottaker av noe. Språket vi bruker formidler også mye av det vi tenker, enten som individer eller som fellesskap.

Jeg brukte også en dag i Stavanger barnevern. Dagen gikk med til gode samtaler med avdelingsleder Svein Helland Sivertsen, jeg fikk overvære et møte hvor omsorgsovertakelse ble vurdert, hadde møte med barnevernsjef Gunnar Toresen og mye annet. Jeg er kraftig imponert over jobben de ansatte i barnevernet gjør. De involverer seg i sakene sine, bruker sin fagtyngde, ser helheten i situasjonen og har barns beste som mål.

Barnevernet tar vare på de mest sårbare og utsatte barna våre. Dette er barn som ofte ikke har noen sterke interesser til å fremme sin sak. Alle barn som lever i en vanskelig situasjon skal få den hjelpen og støtten de har rett på. Fordi en god barndom varer hele livet. Siden SV i regjerings innføring av barnevernløftet i 2010 er det blitt opprettet om lag 850 nye stillinger i barnevernet og en halv milliard kroner er øremerket til å sikre bedre beskyttelse av barn.

SV vil sikre at barnevernet har kompetansen og ressursene de trenger. Barnevernet må bli mer synlig og tilgjengelig, både for barn, foreldre og andre fagfolk. For SV er det viktig å sikre barns rettssikkerhet, barns rett til å bli hørt og å styrke tilsynet med det tilbudet barna får. Vi vil sikre godt samarbeid mellom barnevern, barnehage, skole, helsetjenester og andre lokale instanser som har med barn å gjøre. Det biologiske prinsipp (at barnet har det best hos egne foreldre) skal ikke gå foran barns behov for trygge oppvekstvilkår.

Vi har alle et ansvar for ungene vi kjenner. Og også de ungene vi ikke kjenner, men ser tegn som bekymrer. Det er viktig å gi beskjed om varsellampene blinker rødt. Alle barn fortjener trygghet, og derfor må vi følge med. Det er bedre at barnevernet griper inn i ti hjem hvor de kan stadfeste at ingenting er galt, fremfor at de ikke griper inn i en enkelt situasjon hvor barna ikke blir godt tatt vare på.

Takk til barnevernet og den viktige jobben dere gjør. En god barndom varer hele livet – og i generasjoner!

Eirik Faret Sakariassen,

ordførerkandidat Stavanger SV

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s