Ta kampen for likeverd!

Tale Sentrum på skeivå

Godtfolk!

Tusen takk for at jeg får tale. Tusen takk for at SV får ha stand. Tusen takk for at festivalen deres finnes!

Det er fantastisk å se regnbueflagget vaie i vinden på Torget. På onsdag kveld var jeg på åpningen av Stavanger på skeivå på Gaffel og karaffel. Det var, som vanlig, en fin og morsom kveld. Tidligere den samme dagen la jeg ut et bilde på Instagram og Facebook av regnbueflagget som vaier foran Domkirken. Det bildet hadde en dypere betydning fra min side.

For jeg husker tilbake til 2008, da vi kjempet sammen for kjønnsnøytral ekteskapslov. I Stavanger ble det holdt to markeringer samme dag: en markering på Arneageren for oss som var for og en markering her på Torget for de som var mot. Derfor er det litt ekstra godt at det er her regnbueflaggene vaier fra kommunens flaggstenger.

Den 11. juni 2008 ble den nye ekteskapsloven som den rødgrønne regjeringen foreslo innført med brei støtte i Stortinget. Kampen for likeverdet gikk et stort skritt frem den dagen. Men kampen for likestilling og rettferdighet er ikke over. Mitt personlige motto er at det kan aldri bli for mye rettferdighet i verden. Det er kampen for LHBT-personers likebehandling et klart eksempel på.

Jeg meldte meg ut av Den norske kirke kort tid etter den kjønnsnøytrale ekteskapsloven ble vedtatt. Fellesskapet med de som ropte høyest og styggest fra kirken ble så lite at jeg valgte den enkle veien: å melde meg ut.

I mange år føltes den beslutningen riktig, av flere grunner. Men i år våknet kampgløden i meg igjen. For det er også vakkert at regnbueflagget vaier foran Domkirka av en annen grunn. Samtidig som det er kommune- og fylkestingsvalg er det kirkevalg. Der kan alle kirkemedlemmer stemme frem kandidater de vil ha i bispedømmerådet og som representanter på Kirkemøtet, som er Den norske kirkens øverste organ. Derfor har jeg meldt meg inn i kirken igjen – for tiden er kommet for å fjerne kirkens diskriminering av mennesker som vil gifte seg med noen av samme kjønn.

Så jeg vil ikke bruke denne talen til å fortelle dere at dere bør stemme på SV og meg, for det har dere sikkert skjønt at jeg mener. Jeg vil bruke denne talen til å fortelle dere at dere bør stemme på Åpen folkekirkes kandidater. Kandidatene som står på plass 1, 2 og 9 er kandidater som vil stemme for at homofile og lesbiske kan gifte seg i kirken. Jeg har aldri stemt i krikevalget før. De tre kandidatene vil få min stemme i år.

Kanskje får vi oppleve at regnbueflagget får vaie fra flaggstengene foran Domkirken, på kirkens flaggstenger? Størst av alt er jo kjærligheten!

Kampen for likeverd må vi ta på alle arenaer. Jeg driver politisk arbeid i Stavanger, og SV vil ta kampen i Bystyret. Det første er at vi vil sikre en god handlingsplan mot diskriminering av lesbiske, homofile, bifile og transpersoner i Stavanger, som skal vedtas neste år. Vi vil spille på lag med dere i LLH for å få det til.

Det handler om å øke kunnskapen om LHBT-befolkningen for de som jobber i barnehager, skoler, sykehjem, hjemmebaserte tjenester, som fastleger, NAV og andre som møter byens innbyggere – uansett legning eller kjønnsidentitet.

For det kan aldri bli for mye rettferdighet i verden. Og det kan aldri bli for mye rettferdighet i Stavanger. Stavanger skal være en by som har rom for alle, og hvor alle kan leve frie liv. SV vil bruke de neste fire årene på å ta kampen for et varmt samfunn og likeverd for alle. Hvis du vil det samme håper jeg du viser oss tillit i årets valg.

Tusen takk for meg – og lykke til med en flott festivalhelg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s