Taler valgvake 2015

Tale før resultat

Kamerater, gode venner, gode SVere

I de stundene hvor jeg har vært på mitt aller slitneste, når jeg har ønsket å bytte ut debatter mot høyresiden med kafébesøk med venner, når jeg har hatt mye mer lyst til å spise middag med mamma og pappa fremfor take away på partikontoret, da har jeg motivert meg med at: Jeg tror på et liv etter valget.

I en valgkamp er det mange som må takkes. Jeg kan ikke takke alle personlig, men jeg vil starte med å si tusen takk til alle som har gjort en innsats for Stavanger SV!

Men noen må trekkes ekstra frem:

Heidi, du er et unikt politisk talent, som vi skal ha glede av i flere år fremover. Alle opplever deg som ekte, genuin og god. Og det er fordi du er det!

Ingrid Kristine, du har kommet inn med en pågang og politisk forståelse som har fått oss alle til å bli sterkere i troen på SV i Stavanger. Din kunnskap om og engasjement for barn og unge mangler sidestykke i Stavanger-politikken – det skal bli en fryd å få deg inn i Bystyret!

Paal, vår store leder. Du har ledet lokallaget vårt gjennom tunge perioder og har vist at vi alltid skal komme styrket ut på andre siden. Du har vært en enormt god støtte for meg når det har stormet. Du er solid. Du er raus. Jeg er glad du har ledet Stavanger SV gjennom de siste fire årene!

Edle, vi har jobbet sammen lenge. Du er klok, og prinsippiell. En klar ideolog med sosialismen og feminismen i ryggmargen. Du har gitt mye og skal bidra mer de neste årene.

Takk til de fantiastiske kandidatene som jeg er utrolig stolt over å stille til valg med!

Gjennom valgkampen har vi hver uke kåret Ukens aktivist. Jeg vil si litt om hver av dem:

Arne har vært vår dedikerte valgkampkokk. Alle som har vært aktivister gjennom valgkampen har fått servert god husmannskost, gode lunsjer og god stemning før og etter stand og pakkedugnader. Du har vært en uvurderlig viktig del av denne valgkampen og partiets samhold. Tusen takk, Arne!

Åse-Lill har møtt opp gjennom hele sommeren, med godt humør og stort engasjement. Hun har også bidratt godt i bystyregruppas arbeid. Jeg er glad for de som legger ned så mye god innsats for SV. Tusen takk, Åse-Lill!

Ingrid har stått mange og lange timer på stand. Hun er utrolig god på å komme folk i møte, til å lytte og argumentere for SVs saker. Hun har et stort engasjement og kunnskap om mye. Du er en god representant for Stavanger SV. Tusen takk, Ingrid!

Jon har gjort en kjempejobb for SV og for SU. Som valgkampsekretær har han hjulpet SU til å drive valgkamp fylket rundt, han har også jobbet seint og tidlig. Han er en utrolig morsom fyr, med god organisatorisk teft. Tusen takk, Jon!

Maydhane har bidratt godt til valgkampen. Han er den eneste som har drevet valgkamp på somalisk. Han har på mange stands brukt sitt morsmål til å overbevise siddiser fra Somalia om at SV er det beste partiet! Tusen takk, Maydhane!

Silje, Ronja og Frida har uten tvil vært valgkampens sjarmører! Mamma Silje har på flere stands tatt med seg sin utrolige skjønne døtre, som har delt ut ballonger, ledd og spredd glede for alle som stoppet opp. Det fortjente en heder, for å aktivt møte opp og delta! Tusen takk, Silje, Ronja og Frida!

Vi har drevet tidenes valgkamp for SV og det skal alle dere ha æren for!

Nå har høyresiden styrt i Stavanger i 20 år. Vi har sett hva det har gjort med Stavanger. Boligmarkedet er skakkjørt, vi har en kommune som ikke har tillit til sine ansatte, det kuttes i barnehager, skole, eldreomsorg. Det er på tide å koste ut høyrepolitikken og erstatte den med våre ideer. Vi skal gjenreise tilliten til de ansatte, vi skal få orden på boligpolitikken, vi skal støtte studentene og vi skal reveresere kuttene til de minste og til de eldste. Vi har fått nok av at borgerne i vår kommune ikke får det de fortjener. De fortjener oss!

Vi har løftet opp Nytorget. Vi har sett oss lei av at et av de flotteste områdene i byen vår kun skal bli skuslet vekk som parkeringsplass. Jeg elsker Nytorget, SV elsker Nytorget og det skal vi vise de neste fire årene.

Vi har drevet en helt fantastisk valgkamp. Jeg vil takke hver og en av dere som har bidratt til at vi i dag stolt kan si: vi har gjort alt vi kunne! Nå er det velgerne som får avgjøre hvem de mener bør styre byen.

Vi har stått på stand gjennom hele sommeren, om vi kan kalle det en sommer.

Når regnet høljet ned på Arneageren, så sto SV på stand.

Når Høyre hadde tatt sommerferie i juli, så sto SV på stand.

Når turistene utgjorde flertallet av folkene i sentrum, så sto vi i SV på stand!

På mange stands, sykkelaksjoner, postkasseaksjoner, med å ringe velgere, valgkamp på sosiale medier, i kantina, rundt middagsbordet, på butikken, i mediene har vi gjort vårt beste for å fortelle folk at fellesskap fungerer og at SV er det partiet som lover å ta kampen for et varmt samfunn!

Valget vi nå legger bak oss ble et verdivalg. Valgkampen startet med temaer som kommunereform og bompenger. Begge deler er viktig, men i møtet med det vi har sett utspille seg i Syria, i Middelhavet og i Europa blir det nesten helt uviktig.

I sommer møtte jeg 13 år gamle Batoul. Hun er palestinsk syrer og flyktet sammen med sin familie. Hun fortalte meg, på ganske imponerende norsk til å ha vært her i 9 måneder, hvordan hun, mammaen, pappaen og søsknene holdt hverandre i hendene mens de sto på kanten av en synkende båt. Så hoppet de. Ut i det store havet, ut i stor fare. Hun klarte å klamre seg til faren sin. Hele familien til Batoul overlevde. Men hun så druknede barn, foreldre som hadde mistet de som de elsker. Da blir “hjelp dem der de er” et meningsløst svar.

I møte med vår tids største flyktningekatastrofe er jeg glad at flertallet av det norske folk vendte ryggen til den kalde politikken finansministeren i dette landet tok til orde for. Først ville de ha folkeavstemming om flyktninger. Så ville de at kommunene skulle boikotte Syria-avtalen. Så klart ble dette et verdivalg.

For i kveld kan det norske folket velge. Om de vil at Norge og Stavanger skal bli et kaldere samfunn, eller om vi skal bli det motsatte. Om vi skal velge solidariteten, eller om vi lar egoismen styre. Om vi sier at felleskap fungerer eller “klar deg sjøl”. Vi valgte side og vi har brukt valgkampen til å ta kampen for et varmt samfunn. Jeg håper siddisene brukte hjertet når de stemte i år.

Når resultatene begynner å komme inn på skjermen bak oss, skal vi huske på hvor mye vi har jobbet. Vi skal vite at vi har gitt alt vi kunne. Med små ressurser, men de beste folkene, har vi vist hva SV står for.

Der FrP har sagt privatiser alle barnehagene i Stavanger, har vi sagt nei til velferdsproffitører og utbyttejakt i barnehagene. Der høyresiden har forsvart systemet i Stavanger, har SV vist konkrete forslag for hva som trengs. Der Arbeiderpartiet har mumla, har SV gitt klare svar.

For vi er Stavangers røde og grønne parti. Vi er partiet for de som vil ha et samfunn med små forskjeller og reinere byluft. Vi er partiet som gjør mest for de som har minst. Vi er Sosialistisk Venstreparti. Og det skal vi jammen meg være stolte av.

Lykke til i kveld!

Tale etter resultat

Kamerater, gode venner, gode SVere

Den første valgvaken jeg var på i SV var i 2007. Da ble jeg, og tre andre SUere intervjuet av Aftenbladet: Tross det triste resultatet, var ungdommene i Sosialistisk Ungdom (…) ikke klare for å kaste inn håndkleet. – Det er aldri en dårlig dag å stemme SV. Vi kommer sterkere tilbake, sier de bestemt!

I kveld har vi kommet sterkere tilbake. Vi har snudd dalene oppslutning, vi er på vei opp. Sakte, men sikkert skal vi gå frem. Medlemstallet går opp, og gjennom valgkampen har vi passert 200 medlemmer i Stavanger SV og 10 000 nasjonalt.

I kveld går vi frem, men det er ikke godt nok.

SV skal bli større!

SV skal bli flere

SV skal tilbake på rogalandsbenken på Stortinget om to år!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s