Spørsmål: Taletid i Stavanger bystyre

Spørsmål, Kommunalutvalget 5.1.16

Eirik Faret Sakariassen (SV)

I fjorårets budsjettdebatt i Stavanger bystyre (som i alle de siste budsjettdebattene) hadde partiene taletid etter antall representanter. Ordføreren regnes altså utenom taletiden til partiet vedkommende representerer, som nå er Høyre. Høyres taletid er 43 minutter, ordføreren brukte 15 minutter, som ikke ble innregnet i Høyres taletid. Dette gir flertallspartiene uproporsjonalt mye taletid. Det gir også talere som representerer Høyre en samlet taletid i budsjettdebatten på 58 minutter.

Spørsmål:

Vil ordføreren vurdere å gi partier som politisk utgjør opposisjonen et opposisjonstillegg i taletiden i budsjettdebatten?

Ordfører takket for spørsmålet og ga følgende svar:

Ordføreren takker for spørsmålet. En del av kutymen knyttet til bystyrets behandling av budsjett av rådmann får ordet først for å redegjøre for rådmannens innstilling, og deretter får ordføreren ordet for å redegjøre for flertallspartienes forslag. Taletiden gjelder ikke ordføreren som legger fram budsjett på vegne av flertallet, seks partier. Sånn har det vært lenge, i alle fall de siste 30 årene. Selv om ordføreren ikke har taletid, er det et taletidssystem der alle gruppeledere får fem minutt uavhengig av partistørrelse i tillegg til 2 min per representant.

Mindre partier har med denne praksisen allerede et tillegg i dag. Når det er sagt, er ordføreren positiv til innspill om budsjettdebatten, og imøteser en diskusjon knyttet til dette i forkant av budsjettbehandlingen for 2017.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s