Spørsmål: Valgkamp i friområder

Spørsmål, Kommunalutvalget 5.1.16

Eirik Faret Sakariassen (SV)

Under valgkampen ønsket SV å dele ut materiell i byens friområder. Vi søkte kommunen om dette, men fikk avslag (med følgende utdypede begrunnelse sendt til oss 1. desember):

“Beklager sen tilbakemelding,

Grunnen til avslag på søknad om standplass/bodplass for valgagitasjon i våre friområder er følgende:

I Stavanger kommunes forvaltning av friområder legges det til grunn at de skal brukes til de formål reguleringsplan og reguleringsbestemmelsene angir. (Hjemlet i plan- og bygningslov og alltid med Bystyrets vedtak av reguleringsplan)

Friområdene skal til enhver tid være åpne for allmenn ferdsel og opphold (til fots, pr. sykkel, kajakk eller tilsvarende) , friluftsliv, lek, fysisk aktivitet og rekreasjon.
Valgboder, salgsboder, markedsføring av eksempelvis Redd Barna er ikke å regne som rekreasjon eller friluftsliv.

Vi gir også tillatelser til arrangementer som fremmer rekreasjon, fysisk aktivitet og friluftsliv i de regulerte friområdene, ikke til andre formål.

Forvaltningen basere seg på plan- og bygningsloven, friluftsloven og det forhold at kommunen er grunneier.”

Vi registrerte at flere partier benyttet friområdene til standvirksomhet, enten med tillatelse eller uten. Dette vitner enten om forskjellsbehandling eller at noen har brukt områdene uten tillatelse.

SV ønsker en redegjørelse for hva vi skal kunne bruke friområdene til. SV mener ytringsfriheten og demokratiet også har en plass i byens friområder, og at disse skal kunne benyttes til utdeling av informasjon ifm. politisk virksomhet.

Spørsmål:

Deler ordføreren SVs mening om at friområdene kan benyttes av partier i politisk arbeid?

Vil ordfører ta initiativ til at disse retningslinjene diskuteres, og at det blir en felles praksis for alle, fremfor at ulike partier praktiserer dette forskjellig?

Ordfører takket for spørsmålet og ga følgende svar:

Ordfører har bedt rådmannen om å legge fram en egen sak om dette. Det er viktig at vi har et godt system for praksis og retningslinjer, og at vi har dette klart til stortingsvalget neste år.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s