1. mai-tale Stavanger SVs frokost

Gode kamerater, kjære alle sammen!

Det var en gang høna som gikk til grisen og spurte:

«Skal vi slå oss sammen, så kaller vi det egg og bacon?»

Grisen gikk til sitt og tenkte seg grundig om, før han gikk tilbake til høna og sa:

«Jeg føler at resultatet av dette blir at én av oss skal dø.»

«Ja,» svarte høna, «men det er det alltid noen som føler i en sammenslåing.»

30. mai er siste datoen for å stemme JA eller NEI til Nord-Jæren kommune. Jeg er trygg på at mange kommer til å si nei. Og det med god grunn. Ved siden av at navnet er historieløst og dårlig er det mange saklige argumenter mot. De tre beste er:

  • Ansatte i kommunene
  • Økonomi
  • Velferd

Nummer 1: de som jobber i kommunene. Det står i prinsippdokumentet at ingen skal miste jobben som en «direkte følge» av reformen. Ordet direkte er det viktige her. Det betyr at man kan miste jobben som en indirekte følge av sammenslåingen. For eksempel på grunn av dårlig økonomi – som er mitt argument nummer 2: En ny kommune skal ikke ha eiendomsskatt. Det betyr at vi starter med 230 millioner kroner i minus. Hvordan de skal spares inn uten at ansatte sparkes kan ikke jeg se. Og det tredje argumentet er velferd. Faren for at en innsparing skjer ved privatisering er stor, særlig dersom FrP fortsatt får ha sin hånd på rattet.

Derfor er mitt budskap til dere her i dag: stem NEI til Nord-Jæren kommune, og JA til Stavanger!

10 000.

10 000 arbeidsplasser.

10 000 tommeltotter?

Dere skulle være i formannskapet på torsdag. Det var helt spesielt. Jeg utfordret ordfører Christine Sagen Helgø på hvordan hun som ordfører ville leve opp til eget valgløfte om å skape minst 10 000 nye arbeidsplasser. Hun avviste det fordi hun mente varaordfører Bjørg Tysdal Moe allerede hadde svart. Jeg kan love dere: det som varaordføreren kom med var et ikke-svar. En oppramsing av selvfølgeligheter. Ingen konkrete tiltak. Ingen konkrete tall. Spørsmålet er fortsatt ubesvart. Jeg syns det er feigt.

I april besøkte SVs nestleder Snorre Valen, Heidi Leite, Turid Tafjord og jeg han far og di og hu mor og di på Rosenberg. Eller de tillitsvalgte, som vi også kaller dem. Vi besøkte en av de eldste hjørnesteinsbedriftene i Stavangers historie. Rosenberg har ikke bygd skip så lenge jeg har levd, og det skyldes at næringslivet i denne regionen stort sett har dreid seg om olje her i byen de siste tiårene. Det har vært gode år. Men nå er det veldig andre tider.

For to år siden, i 2014, var det opp mot 2000 som fikk jobb gjennom det Rosenberg produserte. Nå, i en kriserammet næring i en kriserammet by, er det under 600 igjen. Hvis ingenting skjer kan de bli ennå færre. Samtidig som dette skjer har regjeringen retorikkonkurranse i hvordan de kan finne andre ord å bruke enn krise. Det blir for dumt. Dette er en krise, og regjeringen må gjøre noe. De kan ikke fortsette å gjemme seg bak ord som «omstilling» og «det grønne skiftet». Kompetanse forsvinner, arbeidsplasser forsvinner og tryggheten forsvinner. Da trengs tøffe politikere med tiltak! Hva er fasiten tre år etter «morna Jens»? Jo, 40 000 flere arbeidsledige. Fra ca. 90 000 ledige i 2013, til over 130 000 nå.

For vi trenger verftsindustrien på veien over i et grønnere næringsliv med bærekraftige arbeidsplasser. Vi trenger ingeniører som kan sørge for utvikling av nye energiløsninger. Og vi trenger en regjering som vil bruke staten aktivt inn i et nytt næringsliv!

Vi besøkte også Forus transittmottak. Norges største asylmottak. I BPs gamle hovedkvarter. Det er sprøtt å tenke på. Det hadde jeg aldri trodd om noen hadde sagt til meg for noen år siden. Men, Forus er som vanlig et godt sted å tjene penger. Selv når det er asylmottak og ikke olje som er industrien.

Derfor har jeg foreslått i SVs arbeidsprogramkomite å innføre utbytteforbud på asyldrift. I tillegg fremmet SV en interpellasjon i formannskapet på torsdag, som ber kommunen forberede seg på å drifte både asylmottaket på Forus og det ordinære, desentraliserte mottaket i Stavanger. Dette fikk stor tilslutning, og dette utredes nå av rådmannens stab. Forhåpentligvis kan vi hindre velferdsproffitører og styrke tilbudet asylsøkere får.

Samtidig som mange mennesker på flukt kommer mot Norge og Europa, stenges portene, låses dørene og kjølner hjertene. Flyktningene som kommer har vekket det mest grumsete blant nordmenn. Hatet flommer i kommentarfeltene. Og vi har en regjering og en statsråd som gir de mest ytterliggående retorisk ammunisjon. Den norske anstendigheten har fått seg en knekk.

Men økt antall flyktninger har også vist det vakreste med nordmenn. Solidaritet. Omsorg. Nestekjærlighet. Det er mange som gjør en stor innsats for å hjelpe. Det veier opp for alle onde ord.

Etter en lang dag med besøk bestemte Snorre Valen og jeg oss for å gå ut på byen om kvelden for å ta noen øl. Det vi møtte var en understrekning av det vi opplevde på besøkene på dagtid. Mye frustrasjon, mye bekymring og mye fortvilelse. Folk er bekymret for hva som skjer med stadig mer usikre fremtidsutsikter.

På vei fra en pub til en annen støtte vi på Odins Soldater. Vi gikk et stykke i fra, men fikk ubehagelige tilrop og stemningen ble aggressiv. Hva er den gjengen et symptom på?

I tider med høy arbeidsledighet og kraftig økende antall flyktninger er det avgjørende at vi ikke dyrker fremmedfrykt og fiendtlighet. De som ønsker å skape splittelse mellom folk får enklere kår når tidene er trange. De som ønsker å dyrke redsel får enklere kår når folk er sårbare. De som ønsker å trigge sinne får enklere kår når svartkledde marsjerer i gatene.

Tidligere i år anmeldte jeg Odins Soldater for brudd på politilovens paragraf 26, om privat rettshåndhevelse. Enn så lenge har jeg ikke hørt noe fra politiet. Enn så lenge marsjerer Odins Soldater i Stavanger sentrum. Enn så lenge har de ikke gjort annen skade enn å skremme folk. Enn så lenge.

Alt jeg har snakket om viser en ting: vi lever i tider som raskt endrer seg. Da trengs trygghet og fellesskap mer enn noensinne. Jeg er glad dere er her i dag, jeg er glad dere feirer 1. mai og jeg er glad vi er mange som vil ta kampen for et varmt samfunn.

43 millioner

11 000

499

43 millioner sekunder

11 000 timer

499 dager – til stortingsvalget 2017. Da må vi få et rødgrønt flertall på Stortinget, Jonas Gahr Støre som statsminister og et SV med en sterk hånd på rattet – enten i eller utenfor regjering. Vi har 499  dager på oss – og vi må bare sette i gang!

 Takk for meg – og ha en fantastisk 1. mai!

En kommentar om “1. mai-tale Stavanger SVs frokost

  1. Tilbaketråkk: Sakki på søndag: Arbeidernes internasjonale kampdag! | Fellesskap fungerer!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s