Egg og bacon på Nord-Jæren

Seinest 30. mai skal du som bor i Stavanger, Sandnes og Sola si JA eller NEI til Nord-Jæren kommune. Mitt klare råd er å si et høyt og rungende NEI!

Økonomien

Stavanger kommune har i dag eiendomsskatt, det har hverken Sandnes eller Sola. Inntektene for dette utgjør 230 millioner kroner. Penger som brukes på at du som bor i Stavanger skal få bedre tjenester. Det sies at en større kommune skal levere bedre tjenester, men den skal altså gjøre det med et budsjett med 230 millioner mindre. Det vil bety at politikerne på høyresiden vil kutte – enten i kvalitet eller i lønns- og pensjonsvilkår for ansatte. For redelighetens skyld skal det sies: det gis et engangstilskudd på 75 millioner kroner. Men som de fleste engangstilskudd kommer de midlene bare en gang. Deretter er det tilbake til 0. Økonomien i Nord-Jæren kommune vil bli veldig risikabel.

Ansatte i kommunen

Det står i prinsippdokumentet at «Ingen ansatte sies opp som direkte følge av prosessen med å etablere Nord-Jæren kommune.» Med andre ord: som en indirekte følge av sammenslåingen kan ansatte miste jobben. SV gikk til valg på flere lærere, barnehagelærere og helsepersonell, og kan aldri bidra til at det blir færre ansatte i skole, barnehage og eldreomsorg. At Ap og Høyre kan støtte det, gjennom en svekket økonomi, forundrer meg veldig! Vi trenger ikke enda flere som skal miste jobbene sine!

Demokratiet

Noe av det fineste med å være folkevalgt er at det er kort avstand fra deg som innbygger til meg som bystyrerepresentant. Mange kjenner noen som er med i politikken, mange kjenner noen som sitter i by- eller kommunestyret. Det er jo en styrke, ikke en svakhet. I en ny kommune skal det bli 100 000 flere innbyggere enn Stavanger har i dag, men 8 færre bystyremedlemmer. Det betyr at demokratiet svekkes, den demokratiske representasjonen blir dårligere og avstanden mellom innbyggere og folkevalgte blir lenger. Demokrati er en gammel tradisjon, men fortsatt topp moderne. Vi bør ikke gå inn i fremtiden med et svakere demokrati enn vi har. Tvert i mot, vi bør styrke dagens demokrati.

Navnet 

Jeg har ikke hørt en eneste person si «Nord-Jæren kommune, det var jammen meg et godt navn». Og det er jo ikke så rart, for det er det jo virkelig ikke. Det er et skikkelig dårlig navn, trolig det dårligste man kunne finne. Det eneste som dukker opp om man googler Nord-Jæren er et bompengeselskap. Det får neppe hjertene til å banke for de fleste av oss.

Om Stavanger kommune skal endre navn til Nord-Jæren kommune må bevisbyrden ligge hos dem som vil endre, ikke vi som vil bevare. Jeg har så langt ikke hørt ett eneste godt argument for hvorfor det er klokt å endre kommunenavn. Tvert i mot:

  • kommunens navn er internasjonalt kjent
  • vi assosieres med energi, kultur og mat nasjonalt og internasjonalt
  • det er en sterk del av innbyggernes identitet

Arbeidsledighet preger regionen vi bor i. Samtidig har ledende politikere i de tre kommunene kastet bort viktig tid de kunne brukt til å jobbe frem viktige og gode tiltak. De har brukt mye tid og krefter på å forhandle frem et dokument som har høstet stor kritikk, både fra tilhengere og motstandere av kommunesammenslåing. Ikke rart det går dårlig med ordfører Christine Sagen Helgøs ambisjon om å sikre minst 10 000 nye arbeidsplasser. Foreløpig er resultatet bare at det er ennå flere som har mistet jobbene etter løftet første gang ble fremført.

Prosessen

Det er ni politikere som har hatt en hånd på rattet i forhandlingene mellom de tre kommunene. Ikke en gang ble det skikkelig rom for å komme med endringer som ble lyttet til og tatt med. Det har vært usedvanlig topptungt styrt. Forslag til ny sentrumsplan for Stavanger er bedre kommunisert med innbyggerne enn sammenslåingen av tre kommuner. Det er en demokratisk tragedie. Om måten denne kommunen er forhandlet frem på er en indikasjon på hvordan den vil bli styrt er jeg veldig bekymret for demokratiet.

Denne regionen har vært preget av godt samarbeid på tvers av kommune- og partigrenser. Jeg frykter at dette endres nå. Et resultat kan være at vi står igjen med et rungende nei til kommunesammenslåing og at det skaper dårlig samarbeidsklima i tiden fremover. Frontene mellom ja- og nei-siden har vært steile. Jeg håper ikke en bitter ja-gjeng skal sette det gode samarbeidet som har løftet denne regionen før på spill, bare fordi man er misfornøyd med innbyggernes svar. Vi på nei-siden ønsker fortsatt godt samarbeid – mellom de tre ulike kommunene Sola, Sandnes og Stavanger!

Ta kampen for Stavanger

Det var en gang høna som gikk til grisen og spurte: «Skal vi slå oss sammen, så kaller vi det egg og bacon?» Grisen gikk til sitt og tenkte seg grundig om, før han gikk tilbake til høna og sa: «Jeg føler at resultatet av dette blir at én av oss skal dø.» «Ja,» svarte høna, «men det er det alltid noen som føler i en sammenslåing.»

Mandag avgjør du om det blir egg og bacon på Nord-Jæren. Eller om det blir bedre demokrati, flere arbeidsplasser, solid økonomi og fortsatt godt samarbeid i Stavanger, Sandnes og Sola.

Eirik Faret Sakariassen,

Kommunalråd (SV)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s