Demokrati er treige greier

Hvordan skal man velge rektor ved UiS? Gjennom valg – eller gjennom å ansette profesjonelt?

Jeg synes det var trist å se at StOr-representantene Anine Klepp og Magne Bartlett mene valg er gammeldags. De beskriver oss som ønsker å forsvare valg som hærførere for «den tradisjonelle, konservative ryggmargrefleksen i akademia som slår inn når man står ovenfor potensielle endringer».

Klepp og Bartlett representerer altså «det moderne» her. Javel. Men hva er egentlig moderne med at stadig flere deler av offentlig sektor skal styres som en privateid bedrift? Nytt er det i alle fall ikke. Det er prøvd innenfor mange statlige og kommunale forvaltningsområder, uten særlig suksess.

I utgangspunktet kan jeg forstå noen av innvendingene studentrepresentantene har. De mener legitimiteten er lav, ettersom valgdeltakelsen er lav. Bare fem prosent av studentene stemte i rektorvalget. Det var 1346 mennesker som ga sin stemme i rektorvalget. Jeg er enig i at det ikke er godt nok.  I studentdemokratiet er tallet riktignok høyere: 13,2 % av studentene stemte ved studentvalget til StOr. Vil de si det gjør deres egen legitimitet mindre? At studentdemokratiet ved UiS ikke er et demokrati? Jeg håper ikke det.

Jeg forstår også at valg noen ganger kan gi feil leder. Det har gjennom norgeshistorien helt sikkert vært eksempler på at noen universitetsledere er karismatiske stemmesankere, men ikke fullt så gode når det kommer til å faktisk lede økonomi, organisasjon og personal.

Det som likevel er avgjørende for meg, er at alternativet til 1346 avgitte stemmer, er at spørsmålet avgjøres av 11 styremedlemmer. Det er mindre demokrati, ikke mer. De som ønsker ansatt rektor ved UiS bruker gjerne en effektivitetsargumentasjon, hvor demokrati står i veien for resultater. Det er særlig trist når tillitsvalgte tenker slik. Styrer kan også gjøre feil. Det viktigste er likevel at demokratiet ikke ble innført fordi det er mer effektivt enn mindretallstyranni. Det ble innført fordi det inviterer til deltakelse, engasjement, debatt og påvirkning, fordi det ligger verdier i selve prosessen.

I sum forstår jeg ikke begrunnelsen for den kampen mot universitetsdemokratiet som studentene fører. At demokrati er treige greier. At det er noe gammaldags grekerne dreiv med. Jeg mener vi bør styrke det, ikke fjerne det. På Universitetet i Bergen stemte begge studentrepresentantene for valgt rektor. Det vil jeg særlig oppfordre studentrepresentantene Amund Thomassen og Antonia Kvalsvik på UiS til å gjøre også.

Eirik Faret Sakariassen,

Tidligere StOr-leder og tidligere UiS-styremedlem

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s