Tillit – fordi du fortjener det!

SVs hovedsak i fjorårets valgkamp var å sørge for friere faglighet og mindre byråkrati i hjemmebaserte tjenester. Nå har vi fått gjennomslag for dette – etter en god og viktig enighet med Høyre, FrP, Venstre, KrF og Pensjonistpartiet!

I en kronikk i fjor skrev Stavanger SV sammen med Ninna Thomsen, sundheds- og omsorgsborgermester for SF i København, følgende:

«SV vil gi et tydelig budskap til deg som jobber i hjemmesykepleien: hvis du gir SV tillit vil vi bruke de neste fire årene på å gi deg tillit tilbake! Fordi du fortjener det!»

Det var et tydelig løfte: vi skulle bruke all vår politiske innflytelse til å gjennomføre vårt mål om mer tillit til de ansatte for å sikre bedre helsetjenester til borgerne. Derfor var det viktig for oss å få en plass i Kommunalstyret for levekår. Og der har vi fått til et godt samarbeid med de andre partiene som sitter der.

Tillit er et av samfunnets viktigste lim. For hva er vel et samfunn uten at vi stoler på hverandre? Det er noe av det vakreste med Norge: vi har høy grad av tillit til hverandre. Men gjennom en glidende endret tankegang har New Public Management fått gjennomsyre måten vi gir og får velferd på. Det offentlige styres av prinsipper fra det private næringsliv. Tanken kan virke god – men i praksis har det gitt mer byråkrati og mindre tillit. Nå skal vi skape noe nytt. Vi skal ikke tilbake til «slik det var før». Vi skal sammen finne en ny balanse mellom tillit og kontroll.

Tidligere i år inviterte derfor SV Høyre og FrP til forhandlinger. Det er uvanlig for oss å samarbeide med partier så langt borte fra oss politisk, men det er den eneste måten å få gjennomslag for et opposisjonsparti. Vi møtte en konstruktiv og positiv innstillig, og gjennom flere møter, gjennom forankring internt i flertallspartiene og mye god flikking har vi landet på en avtale som alle er fornøyde med. Dette er en sak som også Arbeiderpartiet har vært opptatt av, og de ble med som forslagsstillere da saken ble diskutert. Og i tirsdagens møte i Kommunalstyret for levekår ble den enstemmig vedtatt.

Hva betyr det, helt konkret?

  1. I en eller to bydeler i tre år skal det gjennomføres et prøveprosjekt for friere faglighet og mindre byråkrati i hjemmebaserte tjenester
  2. Minuttvedtak skal fjernes
  3. Det skal bli tettere samarbeid mellom de som fatter vedtak om pleie til de som utfører pleien
  4. Tillitsvalgte og brukerorgansasjonene skal jobbe tett med vår dyktige administrasjon for å forme prøveprosjektet
  5. Prosjektet skal sees i sammenheng med det som er blitt gjort av tillitsreformsarbeid i København og nå også i Oslo
  6. Nødvendig medisinsk rapportering skal selvsagt ivaretas, men vi skal fjerne det som er unødvendig

Vårt mål er veldig enkelt: pleierne skal ha bedre tid til å se den som får pleie i øynene, fremfor å måtte se på klokka. Dette er moderne velferdstenking og SV er utrolig stolte over det vi har fått gjennomslag for! De 2442 som stemte Stavanger SV i fjor har fått mye igjen for sin stemme!

Eirik Faret Sakariassen,

Kommunalråd og gruppeleder (SV)

Ingrid Kristine Aspli,

Bystyrerepresentant og medlem i levekårsstyret (SV)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s