Appell for frigjøring av HDP-politikere

Kjære alle sammen!

Takk for invitasjonen til å snakke her i dag!

Nå må Europa si til Erdogan at nok er nok! Erdogan er en maktpolitiker som har fått lov til å ødelegge det tyrkiske demokratiet for lenge. Det finnes ikke noe klarere brudd på det å være enn demokratisk rettstat enn å arrestere parlamentarikere fra et lovlig opposisjonsparti.

Arrestasjonene av ledere og parlamentarikere fra HDP er dessverre bare det siste, i en rekke av angrep på det tyrkiske demokratiet fra Erdogan. Etter kuppforsøket i sommer har, som dere vet, over 100 000 statsansatte, dommere, påtalemyndigheter, embetsmenn, journalister, universitetsrektorer, diplomater og forretningsmenn sparket, stilt til retten eller arrestert. Det er viktig å finne ut hvem som sto bak kuppet i sommer, men ingen skal få meg til å tro at Erdogan ikke hadde en annen agenda med disse arrestasjonene.

Erdogans arrestasjoner går ikke bare ut over statsansatte, men også kritiske røster, intelektuelle og journalister som kjemper for frihet og kurdiske rettigheter. Det kan vi ikke akseptere fra et land som vesten kaller sin alliert og som er med i NATO.

Jeg er lei av at europeiske ledere sier at de er «veldig bekymret» for situasjonen i Tyrkia. Det er på tide med handling. Europeiske ledere må tørre å utfordre Erdogan. Jeg utfordrer derfor Børge Brende til å ta initiativ til å samle europeiske ledere bak tydelige krav til Erdogan. Han må oppheve unntakstilstanden, gjeninnføre den europeiske menneskerettskonvensjonen som han har satt til side og umiddelbart løslate alle parlamentarikerne og lederne for HDP!

Brende ta et felles Europeisk initiativ overfor Tyrkia, hvor europeiske ledere må stille følgende krav:

  1. Opphevelse av unntakstilstanden i Tyrkia
  2. Gjeninnføre Den europeiske menneskerettskonvensjon
  3. Slippe fri alle de arresterte parlamentsmedlemmene

Takk for oppmerksomheten!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s