Lyse bør granskes

Interpellasjon til formannskapet

Torfinn Ingeborgrud, MDG

Eirik Faret Sakariassen, SV

Stavanger kommune eier 43,68 % av Lyse AS og får årlig eierutbytte fra selskapet. Overskuddet kommer i det vesentlige fra strømproduksjon, men det blir nå redusert ettersom Lyse sin Smartly-satsing og andre avdelinger går med store tap. Tapet i Smartly AS førte i 2015 til at Stavanger i teorien glipp av om lag 39 millioner kroner i eierutbytte. Dette er alvorlig nå når vi opplever redusert skatteinngang og er i en situasjon hvor kuttes i tjenestetilbudet.

I følge oppslag i Dagens Næringsliv (10. oktober 2016) risikerer Lyse å tape enda mer på Smartly-satsingen. Det antydes at tapet kan bli på mer enn 400 millioner kroner. Vi mener Stavanger kommune må ta initiativet til en uavhengig gransking av det som har skjedd; hvordan dette kunne skje, hva vi kan lære og hvordan dette skal håndteres.

Det blir vesentlig at resultatene foreligger så raskt som forsvarlig, slik at eierkommunene i den neste revideringen av eierstrategien kan sikre seg bedre kontroll. Vi ønsker å unngå at noe lignende skjer igjen eller at den negative utviklingen får fortsette.

En slik gransking bør også belyse om tapet kan bli større enn de foreløpige tallene tilsier, og om deler av tapet er flyttet til andre selskaper i Lyse-konsernet, eventuelt til datterselskap.

Granskingen bør også undersøke andre store satsinger med potensiale for store tap, særlig de som har videresalg av fossil energi som del av sin forretningsvirksomhet.

Forslag til vedtak:

Stavanger kommune vil ta initiativ til å iverksette en uavhengig gransking av situasjonen i Lyse, og særlig i datterselskapet Smartly AS med underliggende selskaper. Målet med granskingen er å skaffe seg kunnskap for å kunne vedta en bedre eierstrategi som bidrar til at vi unngår denne type tap. Stavanger kommune undersøker om andre eierkommuner også ønsker å delta i granskingen.

 

En kommentar om “Lyse bør granskes

  1. Tilbaketråkk: Sakki på søndag: Bystyremøte, Lyse-gransking og budsjett | Fellesskap fungerer!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s