Sakki på 2. søndag i advent: Takk, biskop Erling Pettersen!

Kjære leser!

Denne søndagen vil jeg bruke til å minne oss alle på hvorfor vi bør være glade i Erling Pettersen og hvorfor jeg kommer til å savne ham som biskop.

Siden han tiltrådte november 2009 har biskopen i Stavanger vært Erling Pettersen. På sine sju år i vårt bispedømme har mye forandret seg, heldigvis mye til det bedre. Vi har mye å takke Erling Pettersen for. Her kommer min liste over hva jeg vil takke biskopen vår for!

Da han i juni 2009 ble utnevnt til biskop uttalte han følgende til Vårt land:

De mest formende årene som prest og menneske hadde jeg da jeg var med på å bygge menighet i slummen i Santa Catarina. Der opplevde jeg hvordan mennesker fikk verdighet i møte med evangeliet, og hvordan de fikk mot til å kjempe.

Erling Pettersen var den siste biskopen som ble utnevnt av regjeringen, og på det tidspunktet var det Trond Giske (Ap) som var kirkestatsråd. Utnevnelsen ble svært omdiskutert, men jeg er ikke i tvil om at utnevnelsen har vært til det beste for oss. Da Pettersen ble utnevnt var jeg selv på vei ut av Den norske kirke. I dag er jeg igjen medlem. I tillegg til min tro, var Erling avgjørende for nettopp det. Og det var han, som i denne debatten, spurte om jeg igjen ville melde meg inn.

Klimabiskopen

Erling Pettersen har vært en biskop som har utfordret oljefylket. I begynnelsen av 2012 skrev han en kronikk, hvor hans hovedpoeng var følgende:

Hver gang det regner eller blåser mer enn vi er vant til, er det en påminnelse om at noe alvorlig er galt og at det er på tide at noen gjør noe med det. Det er vi, i oljefylket, som er noen. Det er større ære i å være et foregangsfylke i klimaspørsmål enn å være gode på oljeutvinning.

Det har vært viktig å ha en biskop som har løftet verdier som er større enn bare de materielle. Som kan minne oss alle om at vi bidrar til irreversibel skade på jorden, men at vi kan stanse det om vi prioriterer. Jeg syns det er bra at kirkens representanter mener noe om de viktige debattene i samfunnet.

Flyktningenes biskop

De siste årene har vært preget av flyktninger. Også biskopen har gjort sitt for at folk på flukt her i fylket har fått en god mottakelse:

La oss vise hjertevarme og gi dem en god tid den tiden de skal være her. Det vil også være mitt arbeidsprogram for 2016.

Han har besøkt flere mottak, og snakket med og lyttet til historiene til de som har flyktet. Erling har vært tilstedeværende og tydelig.

Han reaksjon på at regjeringen har tvangssendt 37 asylbarn til Afghanistan, og at innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug skryter av det, har biskopen lite til overs for:

Dei av oss som har mot eller krefter til å reagere må gjera det. Me må ikkje berre seia at dette er eit brot på FN sin barnekonvensjon, me må også seia at det er eit brot på alle kristne og humanistiske verdiar.

Kjærlighetens biskop

Siden 80-tallet har han vært for og kjempet for at mennesker av samme kjønn skal få gifte seg. At det i dag er mulig, skal Erling ha en stor del av takken for. Han har vært en av pionerene i kirka.

I 2011 ble han tildelt Homofrydprisen. Prisen deles ut av FRI Rogaland (tidl LLH) som arbeider for likestilling og mot alle former for diskriminering av homofile, lesbiske, bifile og transpersoner (lhbt-personer) i Norge og verden. Da sa han følgende:

Jeg ser på prisen som et varmt håndslag til alle som ønsker at verdier som mangfold, åpenhet og dialog skal prege måten vi møter hverandre på. Varmen jeg har møtt i dette miljøet, med alle livsfortellingene som deles, gjør inntrykk.

Han har samtidig som han har frontet sitt syn, vært opptatt av å forene ulike syn og meningsmotstandere innenfor kirken.

Hele byens biskop

I dag talte Pettersen til en fullsatt Stavanger domkirke. Han var god, kanskje hans beste preken noensinne av de jeg har hørt. Han trakk de store linjene fra jødeforfølgelsen og 2. verdenskrig, til de krigene vi ser rundt i verden og behandlingen av flyktninger her hjemme. Etter gudstjenesten var vi samlet en stor gjeng i en festsal på Clarion Hotel, hvor mange talte og viste hvorfor hele byen har blitt glad i biskopen vår. Og hvorfor vi kommer til å savne han. Aller best er det kanskje Aftenbladet som i sin artikkel viser hvem biskopen er:

Gudstjenesten søndag ble avsluttet med at biskop Pettersen hilste på alle de fremmøtte og sendte de vel hjem. Så snudde biskopen seg 180 grader på kirketrappen, han henvendte seg til fire romanske tiggere og åpnet lommeboken.

Han har gjort himmelen over Stavanger litt høyere gjennom sine år. Jeg kommer til å savne han.

Ha en fin uke og følg meg gjerne på Facebook, Twitter eller Instagram!

Sakki

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s