Sakki på søndag: 2017, budsjettrot og Klassekampen

Godt nytt år, kjære leser!

Det har vært veldig godt med ferie, men til syvende og sist syns jeg hverdagen er best. Her kan du lese litt om hva jeg har brukt den første uka på jobb til.

2017

Året starter uten de helt store nyttårsforsettene, men med store ambisjoner for hva vi skal få til sammen i løpet av dette året. Det fine med nye år er at det gir anledning til å løfte blikket, riste fortiden av seg og se året som et blankt ark. Mye avhenger jo av hva vi selv gjør dette året til. Det er stortingsvalg og den innsatsen vi legger ned, vil påvirke hvordan de fire neste årene i Norge blir. Jeg kjenner topp motivasjon for å få til stor forandring og et mye større SV.

Det vil bli viktig for Rogaland SV å løfte de viktige sakene: arbeidsløsheten, ulikheten og utslippene i Norge og Rogaland som øker. Det er alt for mye som går i stikk motsatt retning av hva som er bra. Det er så mye å ta tak i og så mange grunner til å engasjere seg i årets valgkamp. Jeg har god tro på at SV skal gjøre et godt valg og at vi fra nesteskjermbilde-2017-01-08-kl-16-43-40 stortingsperiode vil ha Solfrid Lerbrekk som Rogaland SVs stortingsrepresentant.

Budsjettrot

I desember behandlet bystyret budsjettet for Stavanger kommune 2017. Jeg har vært kritisk til det vedtatte budsjettet, som jeg mener er useriøst, uansvarlig og urealistisk. Men i tillegg skjedde det masse rot i budsjettprosessen, som flertallet burde unngått. Én ting er at politisk debatt trengs, men denne gangen ble det ikke det viktigste. Fordi denne gangen har selve prosessen vært rotete og det jeg vil kalle udemokratisk. Flertallet i bystyret har opprettet et eget kommunalstyre for finans, ledet av FrPs Christian Nicolay August Wedler. Det skulle, i følge Pensjonistpartiets Karl W. Sandvig bli et viktig utvalg:

Finans blir det viktigste styre fordi det har ansvaret for den aller viktigste saken: Budsjettet og handlings- og økonomiplanen, altså hva vi skal bruke pengene på, hva vi skal prioritere og ikke prioritere.

Foreløpig er det liten grunn til å være veldig imponert. I torsdagens utgave av Stavanger Aftenblad gikk Aps kommunalråd Dag Mossige og jeg ut med hvor sjokkerte vi var over det budsjettrotet som oppsto i behandlingen av Stavanger kommunes budsjett for 2017. Kort fortalt var det slik at flertallspartiene la frem tre ulike budsjettforslag:

Nr:

  1. ble fremlagt i formannskapet 24. november
  2. ble fremlagt i bystyremøtet 12. desember kl. 10.12
  3. som var endelig versjon, fikk vi ikke utsendt før dagen etter budsjettet var vedtatt

Slik har vi aldri gjort det før og slik bør vi aldri gjøre det igjen. Posisjonspartiene trenger en god opposisjon. Men da må jo opposisjonen sitte på samme informasjon som resten av de folkevalgte. Snart blir det møte om saken, om SVs ønske er at dette ikke skjer på ny. Det var også gledelig med støtte på lederplass i Stavanger Aftenblad.

Klassekampen

Som en del av Klasskampen-akademiet, som jeg er en del av i år, skal vi hospitere i redaksjonen i Klassekampen. Jeg var med i utenriksredaksjonen. Der fikk jeg skrevet en sak om Storbritannias nye ambassadør til EU, sir Tim Barrow, som vil bli viktig i deres forhandlinger frem mot Brexit.

Ha en fin uke og følg meg gjerne på Facebook, Twitter eller Instagram!

Sakki

En kommentar om “Sakki på søndag: 2017, budsjettrot og Klassekampen

  1. Godt jobbet Eirik. Et spørsmål som står ubesvart. Skal byens største sykehjem Lervig, som blir ferdigstilt nå i mai/juni stå tomt helt til jan 2018? Fikk flertallspartiene det inn i budsjettet for 2017? Hva med skoletomten for ny skole på Storhaug? Forsvant den også i fellespartienes budsjett for 2017?
    v. h. Helge Dagfinn

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s