Sakki på søndag: Solamøtet, levekårsundersøkelsen og X2 Labs

God søndag!

Uken har vært viet til to viktige saker: flere arbeidsplasser og økende forskjeller. Det har blitt enda tydeligere at Norge og Rogaland trenger forandring!

Solamøtet

Mandag avholdt NHO Rogaland årets Solamøte, som er den lokale varianten av NHOs årskonferanse nasjonalt. En av årets gjester var SV-leder Audun Lysbakken, som innledet og debatterte mot arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) og KrF-leder Knut Arild Hareide.

Vi skal være industrinasjon, velferdsstat og null-utslipps-samfunn samtidig.

 • Audun Lysbakken

Det var et offensivt budskap i møte med et Rogaland i krise. For samtidig som vi skal være med på å sikre nye arbeidsplasser, er det et uomtvistelig, matematisk faktum at det er en grense for hvor mye klimaet og jorden tåler at vi utvinner av olje og slipper ut av CO2. Og den situasjonen Rogaland står i nå er et forvarsel på hva som vil komme den dagen den ikke-fornybare ressursen olje og gass tar slutt. Som Audun sa: den nye olja er ikke én ting, det vil være mange næringer vi skal måtte leve av i fremtida.

Levekårsundersøkelsen

Hvert 2. år legger Stavanger kommune frem en levekårsundersøkelse. Dette er den 7. rapporten, og gjennom 21 indikatorer kartlegges 70 levekårssoner. Dette er et viktig, politisk arbeidsdokument, fordi Stavanger bystyre i sin tid har vedtatt at undersøkelsen skal ligge til grunn for alt arbeid kommunen gjør.

Noe av det som er verdt å merke seg er at Stavanger gjennom årets undersøkelse svekker «lappeteppestrukturen» og får en tydeligere øst-vest-deling. Lappeteppestrukturen er at vi tradisjonelt har hatt en veldig variert sammensetning av områder. Ingen områder har vært problemfrie, ingen områder har vært bare preget av utfordringer. Men vi ser at levekårsproblemer i større grad hoper seg opp i områdene rundt sentrum.

Hva viser undersøkelsen? Den sier kun noe om menneskene i områdene, ikke noe om hvor godt det er å bo der eller hvor fint det er i området. Selv bor jeg i et av områdene som er markert sterkest i rødt. Jeg kunne ikke tenkt meg å flytte. Det er en pulserende del av bydelen, med mange kjekke kvaliteter i kort avstand fra utgangsdøra. Men jevnt over er nabolaget og bydelen Storhaug preget av:

 • Sterk befolkningsvekst
 • Lav barneandel
 • Høy andel aleneboende
 • Mange innvandrere
 • Stor barneutflytting
 • Lav inntekt, høy gjeld og stor andel lavinntektsfamilier (barnefamilier)
 • Høyest andel sosalhjelpsmottagere
 • Høyere kriminalitetstetthet
 • Lav valgdeltakelse
 • Mye blokker, størst andel utleieboliger

Det må gjøres mer for å utjevne forskjeller. Det er klart at måten vi prioriterer slår ut over menneskers liv. Boligpolitikken må ta høyde for dette, vi må sette inn ekstra tiltak i de områdene som skårer lavt på indeksene. Vi må stanse barneutflyttingen, ved å satse på skole på Storhaug (som SV har prioritert i vårt budsjett).

Her kan du lese hele den 7. levekårsundersøkelsen til Stavanger kommune >>

X2 Labs

Onsdag besøkte stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes, 1. kandidat Solfrid Lerbrekk og jeg den kreative gjengen som jobber i X2 Labs, en «startup-fabrikk». Vi fikk også være med på et møte med ulike interessenter som kunne presentere problemer de vil ha løst. Det var nyttig å se på nært hold hvordan X2 Labs arbeider. De har et mål om å ha bidratt til å starte 50 bedrifter i løpet av et år. Det er virkelig noe vi trenger her i regionen.

De skiller seg også fra mange andre, fordi de rent faktisk retter seg mot andre næringer enn olje og gass. De er sånn sett en av de regionalt viktige bedriftene for omstilling, som utvilsomt vil kunne sørge for sterke internasjonale bedrifter. Det var et oppløftende møte, som ga meg styrket tro på at Rogaland vil reise seg igjen.

Ha en fin uke og følg meg gjerne på Facebook, Twitter eller Instagram!

Sakki

En kommentar om “Sakki på søndag: Solamøtet, levekårsundersøkelsen og X2 Labs

 1. Takk for rap.Eirik. Folk på Storhaug ser frem til en avgjørelse av tomtespørsmålet for ny barneskole. Kommunen er svørt så lite meddelsom om fremgangen her. v.h. Helge Dagfinn.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s