Sakki på søndag: Dialogmiddag, integrering og landsstyremøte

God søndag!

Et innlegg fritt for raljering med USAs nye president, men med temaer i skarp kontrast til alt han står for!

Dialogmiddag

Onsdag ble den årlige dialogmiddagen i regi av Kirkelig Dialogsenter Stavanger og Samarbeidsrådet for tros- og livssynsamfunn avholdt. Der var det samlet muslimer, katolikker, kvekere, kristne, human-etikere, bahá’íer, holister, ateister og sikkert flere, for å dele mat og samtale om det man måtte ønske. Dette er en fin tradisjon og en god anledning til å bli kjent med noen som er ulike seg sjøl.

Philoxenia kalte grekerne kjærlighet til fremmede. Det er virkelig tid for å bruke mer tid sammen med folk som ikke er som oss sjøl. Verden er for tiden et trist sted, men da må folk sette krefter inn på dialog. Det var også veldig gledelig at Stavanger kommunes spesialrådgiver for mangfold og integrering, Ingrid Hauge Rasmussen, mottok årets Dialogpris for hennes arbeid med flyktninger spesielt.

Integrering

Torsdag var det debatt om integrering på Bryne videregående skole, som også ble streamet og dekket av Jærbladet. To av elevene ved skolen, Zahra Halimi og Erlina Sari Anwar, som begge er innvandrere deltok i panelet med partiene, og fortalte åpent om deres egne erfaringer. Noe de fremhevet, som mange også har snakket om før, er hvordan de dras mellom to miljøer, både det norske og det fra sitt hjemland, og at de også i opprinnelseslandet sees på som «annerledes». Vi må venne oss til at nordmenn ikke alle er blåøyde og blonde.

Første debattspørsmål var hvordan vi definerte integrering, og mitt svar var noe sånt som at det betyr at man blir en del av samfunnet – og at et godt eksempel på god integrering er at man får klippe seg hvor man vil, også på Bryne. Det ble også spurt fra debattleder og Jærbladet-redaktør om enkeltes frykt for at Norge skal islamiseres er reell. Min respons var at om noen fryktet det måtte de åpne øynene mens de går gatelangs på Bryne, ettersom omtrent hvert tredje bygg er et bedehus.

Vi har mye å takke innvandrere for, og jeg mener de gjør Norge til et bedre land. Norsk kultur er ikke fri for påvirkning utenfra, og i vår hverdag får vi mye glede av det innvandrere har tatt med seg av kultur, kunst, mat og tradisjoner. Jeg er glad i både Odd Nordstoga og komle, men det er jammen fint med noe annet enn det også!

Mine tre råd for bedre integrering er:

  1. Avsette Sylvi Listhaug som integreringsminister
  2. Styrke språkopplæringen, fremfor å svekke den som regjeringen har gjort
  3. Sikre flere arbeidsplasser, og særlig bidra til at mennesker med minoritetsbakgrunn får arbeid

Landsstyremøte

Fredag og lørdag var også SVs landsstyre samlet. Gjennom mange timer, med god debatt og viktige vedtak, har vi staket ut kursen frem mot SVs landsmøte. Da skal vi endelig vedta partiets arbeidsprogram for perioden 2017-2021, våre politiske hovedkrav for samarbeid med eller i en ny regjering, samt mange organisatorisk viktige saker som arbeids- og organisasjonsplan og budsjett for SV.

Vi har spisset våre politiske hovedkrav til en ny regjering:

  • Økt barnetrygd, mer til enslige forsørgere og familier med tre eller flere barn.
  • Oljefritt Lofoten, Vesterålen, Senja. Oljefondet ut av fossil energi.
  • Flere lærere i grunnskolen
  • Stanse privates mulighet for å hente utbytte fra velferdstjenester.

Alle er ufravikelige og alle er like viktige. SV er beredt til å gå i opposisjon til en hver regjering som ikke støtter disse. Vi vil selvsagt bidra til å kaste dagens regjering, men kan ikke love støtte til en Ap-regjering som ikke går med på disse kravene.

Hva mener du? Bør SV gå inn i regjering om vi får gjennomslag for dette, eller samarbeide med Ap og evn. andre regjeringspartier fra Stortinget?

Det blir et spennende år. Tiden er inne for å brette opp ermene og gjøre det alle og en hver av oss kan for å make Norge greit again!

Ha en fin uke og følg meg gjerne på Facebook, Twitter eller Instagram!

Sakki

En kommentar om “Sakki på søndag: Dialogmiddag, integrering og landsstyremøte

  1. Jeg tror kanskje at det beste for oss er å være rent støtteparti til regjeringen: Jeg støtter selvsagt heller en Høybeiderparti-regjering enn en Høyre-regjering, men man «binder» seg liksom så voldsomt med en gang man sitter i regjering. På den andre siden så gir det å sitte i regjering nyttig erfariner til enkeltindivider i partiet, og vil sørge for flere fornuftige SV’ere i viktige rådgiverposisjoner. Allikevel har jeg stor tro på å være støtteparti til en mindretallsregjering med utgangspunkt i Høybeiderpartiet (AP); da slipper vi en Høyre- eller enda verre; høyre/FrP-regjering, samtidig som vi ikke selger sjela vår til «sossene» :)

    God søndag, Sakki!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s