Sakki på søndag: Ta kampen for klimaet!

God søndag!

Denne og neste uke arrangerer SV en nasjonal klimakampanje. Hvordan har kampen mot klimaendringene gått under Erna Solbergs tid som statsminister? Og hva må til for å stoppe farlige klimaendringer?

Her er hovedfunnene:

  • Klimautslippene øker.
  • Naturvernet nedprioriteres.
  • Skogvernet nedprioriteres.
  • Nasjonale laksefjorder fylles igjen med giftig avfall.
  • Alle faglige råd om oljeutvinning har blitt totalt ignorert.
  • Arbeidet med å få ren luft i storbyene har blitt trenert og forsinket.
  • Klima- og miljøbistand har gått ned.

Vi er nødt å gjøre en innsats, både politisk og som enkeltmennesker, for å begrense skaden på kloden. Vårt felles globale mål er at temperaturen ikke skal stige med mer enn 1,5 grad. Men selv i et slikt scenario vil klimaet på jorden endres dramatisk. Vi må forberede oss på at været vil bli mer ekstremt.

Utslaget for oss vil bli at det lokale været blir en mer ekstrem variant av seg selv: der det allerede regner og blåser mye, vil det blåse og regne mer. Steder med tørke vil bli tørrere. Områder med flom vil oppleve dette oftere og sterkere. Norske byer nær havet må forberede seg på at det kan bli vannstigninger med mellom 15 og 55 cm. Det vil skape store utfordringer. De er heldigvis håndterbare for et rikt land som Norge.

Klimaendringene er dypt urettferdige, fordi de landene som har bidratt mest rammes minst og omvendt. Fattige land uten ressurser til å begrense skadene vil bli sterkt påvirket. Øygrupper kan forsvinne, store landeområder vil bli ubeboelige og arealer som brukes til å dyrke mat vil ikke lenger kunne gjøre nettopp det.

Ettersom klimaendringene utvilsomt er menneskeskapt så gir det oss mennesker fordelen at vi faktisk kan begrense skaden ved å begrense egne utslipp. Og det ligger mye positivt innenfor et nullutslippsamfunn. Muligheter til å skape nye arbeidsplasser, nye energikilder og bedre samfunn er noe av det vi kan få til.

Det er på tide å komme i gang! Sammen må vi ta kampen for klimaet!

Her kan du lese hele SVs klimarapport, ført i pennen av miljøprofil og stortingskandidat Lars Haltbrekken >>

Ha en fin uke og følg meg gjerne på Facebook, Twitter eller Instagram!

Sakki

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s