Sakki på søndag: LANDSMØTE!

Gode leser!

Denne uka har vært preget av to ting: Manifests årskonferanse (som jeg har skrevet om her tidligere i uka) og SVs landsmøte! Det har vært en travel uke, med mye arbeid tidlig og seint. Men fy søren så kjekt!

Det var flere viktige saker å diskutere. Audun holdt en fantastisk god partiledertale. Vi har vedtatt vårt arbeidsprogram og våre fem hovedkrav til en ny regjering:

  • Profittfri velferd
  • Kraftig økning av barnetrygden
  • Lærernorm for flere lærere
  • Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja og innelandskutt i klimautslipp på 3 millioner tonn
  • Arbeide for internasjonalt atomvåpenforbud

Rituell omskjæring

Det ble mye oppmerksomhet rundt én av dissensene jeg hadde vært med på da landsstyret behandlet utkast til arbeidsprogram, og den handlet om rituell omskjæring av gutter. Vi var fem stykker som mente SV burde sørge for at dette ikke skal være lov å utføre før gutten er 15 år.

Årsaken til at vi trakk dissensen var enkelt og greit at vi som fortsatt mener dette tror debatten vil tjene på å bli tatt i landsstyret, og at vi kan få inn aktuelle aktører som kan bidra til debatten fra «begge sider». Her er innlegget jeg holdt om at vi skulle trekke dissensen:

Gode landsmøte, kjære kamerater!

Jeg vil starte med en orientering i en dissens som omhandler arbeidsprogrammet, men som det er mest ryddig å få avklart så tidlig som mulig, og derfor gjør jeg det nå. På vegne av de fem fra landsstyret som har tatt ut dissens 8 på rituell omskjæring vil jeg varsle at vi vil trekke dissensen. Vi er alle fortsatt prinsippielt enige og står for samme mening. Men dette er en debatt som er bedre egnet for eksempel i landsstyret, slik at vi både kan snakke med og lytte ulike aktører, alt fra det mosaiske trossamfunn til helsepersonell. Hvis noen andre skulle ønske å opprettholde dissensen er det selvsagt mulig å gjøre det, når dette behandles på søndag. Men vi ønsker for vår del å trekke dissensen og at den dermed ikke realitetsbehandles. Takk for meg.

Nytt sentralstyre

Noe av det viktigste og mest spennende vi gjør på et landsmøte er å velge partiledelse. Det var ingen stor overraskelse i at Audun Lysbakken ble gjenvalgt som leder, og det samme med Snorre Valen som nestleder. Det var også forventet at Kirsti Bergstø skulle bli vår nye nestleder, etter at Oddny Miljeteig ikke tok gjenvalg. Mer spenning var det knyttet til hvem som skulle bli ny partisekretær. Det sto mellom Audun Herning og Andreas Halse.

Begge er de fra Akershus, men bosatt i Oslo. Begge er tidligere ledere i Sosialistisk Ungdom. Og begge er de flinke og bra folk. Ved kampvotering endte det med at Audun vant, etter gode taler og støttetaler fra begge sider. Jeg ser frem til samarbeidet med vår nye partisekretær, som må fylle store sko etter fabelaktige Kari Elisabeth Kaski!

Andreas Halse er et stort politisk talent, med nytenkende stil og evner til å treffe mange velgere som SV tradisjonelt ikke når. Han er en intellektuell kapasitet, en drivende dyktig fyr og en som gjør taket høyere i SV. Samfunnsdebatten har godt av å ha en stemme som Andreas med. Takk for alt du gjør og har gjort. Du trengs fortsatt med i kampen, Andreas!

Sjøl har jeg fått den store æren av å bli valgt inn i sentralstyret. Det skal bli veldig kjekt å være en del av partiledelsen og få muligheten til å være tettere på den sentrale politikken.

Det har gjennom helgen vært mange gode mediesaker fra Rogaland SV. Som denne om fylkesleder Mads Eirik Tjøtta som mener hans egne karakterer fra barneskolen er argument godt nok for å fjerne hjemmelekser – ettersom han ikke har gode nok karakterer til å hjelpe ungene sine med leksene godt nok. Eller om Solfrid Lerbrekk som må få med seg to hester til Oslo når hun blir valgt inn på Stortinget i høst.

Ha en fin uke og følg meg gjerne på Facebook, Twitter eller Instagram!

Sakki

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s