Gjesteblogg: Nina Horpestad

 • Hurra det er valg, nå kommer de beste løsningene….eller?

Helse er en god valgkampsak. Vi er alle opptatt av helse og alle har vi en helse. Vi øker i antallet eldre og mange av oss tenker også på hvordan alderdommen blir og hvem skal ta vare på oss når vi blir gamle eller kronisk syke? Derfor er det ofte slik at når vi nærmer oss valg og valgkamp, så dukker meningene og påstandene opp om hvordan situasjonen er i kommunehelsetjenesten og blant de eldre, og det mangler ikke på løsninger.

Jeg har lest meg gjennom flere av programmene til de politiske partiene som stiller til valg. Alle har gode forsetter, men de er veldig lite konkret på hvordan disse forsettene skal kunne oppnås. Spesielt innenfor området helse, og spesielt innen kommunehelsetjenesten. Det finnes forslag, men lite konkrete tiltak om hvordan målene skal nås. Ja det skal bygges ut og det skal satses på både kreftomsorg og demens, men hvordan det skal gjøres når vi ikke har tilgang til faglært personell? Det står det ingenting om!

Det oppleves en stadig mangel på faglært personell, blant annet sykepleiere. Dette medfører at flere og flere personer uten helsefaglig bakgrunn blir tilbudt stillinger i eldreomsorgen, ja i kommunehelsetjenesten generelt. Skal det være slik at når du i gjennomsnitt har 4-6 diagnoser, har behov for pleie, omsorg og behandling av et sammensatt sykdomsbilde, så skal bli møtt av personer som ikke har kompetanse på dine utfordringer. Hvorfor er det slik? Er det fordi at brukere av kommunehelsetjenesten med omfattende pleie, omsorg og behandlingsbehov kun er en utgiftspost, og derav ikke fremtiden for Norge? Det er som om mennesker som har nådd en viss alder ikke er «attraktive» nok til å gi konkrete lovnader. Det eneste vi vel vet med sikkerhet er at det ser ut for meg som at teknologi skal være svaret på det meste. Dette skaper stor frustrasjon hos de som ønsker å yte gode og faglig forsvarlige tjenester hos pasienter/brukere.

Vi er aldri i tvil om at våre barn må få de beste lærerne, våre hus skal bli bygget av faglærte snekkere og strømmen må kobles av en autorisert elektriker. Hvorfor skal da pasienter/brukere av pleie, omsorg og behandlingstjenester i kommunal helsetjeneste bli avspist med personer om ikke har helsefaglig bakgrunn?

Min utfordring til dere politikere er følgende:

 • Prioriter kommunehelsetjenesten! Det kan dere gjøre ved å vise gjennom handling at:
  • Alle som skal jobbe i kommunehelsetjenesten skal ha en helsefaglig bakgrunn
  • Systematiser praksisstudiene for sykepleierstudenter, slik at studentene velger kommunehelsetjenesten når de skal ta sine første skritt ut i arbeidslivet – BLI EN STUDENTVENNLIG KOMMUNE
  • Sørg for at omdømme til deres kommune er at dere satser på fag- og utviklingsmuligheter for alle som jobber i sektoren. Sett av kompetansehevende midler i alle budsjetter!
  • Prøv ut modellen – tranieesykepleier
  • SØRG ALLTID FOR Å HA EN KONKURRANSEDYKTIG LØNN

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s