10 tips til islamkritikere

Det er stadig flere som retter høyrøstet kritikk mot islam. Noe kritikk er godt begrunnet og velfundert. Noen ganger preges debatten imidlertid av sludder og i beste fall halvsannheter. Det bør vi alle unngå; debatter bør være basert på fakta. Fordi vi må alltid sette samme krav om fakta til oss selv som vi vil sette til de vi er uenige med.

Her kommer mine ti vennlige tips til islamkritikere:

 1. Sammenlign likt med likt. Alt for ofte ser jeg at man sammenligner det verste hos den andre med det beste hos seg selv. Norsk kultur er også flatfyll og momsunndragelse – på samme måte som det er samarbeid, tillit, dugnad og friluftsliv. Hvilke egenskaper trekker du fram hos muslimer? Hos deg selv? Hva du velger å framholde betyr noe.
 2. Vær forsiktig med å legge til grunn at egen kultur og religion er perfekt. Det er en majoritets privilegium å være raus mot en minoritet. Selv om flertallet er flest er ikke det ensbetydende med at flertallet alltid er best.
 3. Velg ordene dine nøye. I Norge etter 22. juli har ingen råd til å tro at det vi mener og sier ikke betyr noe. Ord blir til handlinger. Hvis ordene vi bruker splitter, vil de bidra til splittelse. Ingenting gleder ekstremister mer enn når samfunn og mennesker polariseres. Det gjelder enten det er ekstreme islamister eller høyreekstremister.
 4. La den andre definere seg selv. Hvis din interesse og nysgjerrighet for islam er genuin, så vær nettopp det: Nysgjerrig. Hvis målet er å forstå en annens religion lærer du nok mest av å spørre dens tilhengere, fremfor å sluke påstander fra religionens motstandere.
 5. Sjekk fakta fra flere pålitelige kilder. Er det riktig at det finnes soner i Sverige hvor politiet ikke går inn? Er Oslo i ferd med å få svenske tilstander? Mange deler lenker ukritisk og søker aldri nøytral informasjon eller flere kilder. Det finnes svært mye manipulerte nyheter og ikke-nøytrale nyhetskilder der ute. Human Rights Service er for eksempel svært tendensiøse i sin tilnærming, og neppe de beste til å avdekke andres ekstremisme.(Svaret på det første spørsmålet er at det finnes ingen soner i Stockholm hvor politiet ikke går inn, men det finnes områder hvor ambulanser og brannbiler må eskorteres av politi (NRK.no 8.5.2016). Svaret på det andre spørsmålet er nei; ifølge Aftenposten (11.5.2016) synker andelen kriminelle, andelen gjengangere og andelen tatt for narkotika i Oslo, mens det har vært en svak økning i voldskriminalitet blant unge under 18 år).
 6. Anerkjenn islam som en religion, og ikke en ideologi. Det eneste som alle muslimer har felles, er at de tror på samme gud. Ikke la noen få voldelige ideologer få styre bildet ditt av millioner av andre troende.
 7. Spør deg selv om du selv hadde vært flyktning. Mange av de som nektes adgang til Norge er reelle flyktninger. De flykter fra IS som dreper andre muslimer. De flykter fra hungersnød og krig. Hva hadde du selv gjort? For deg? For dine barn?
 8. Gjør mot andre det du vil at andre skal gjøre mot deg. Når Odins soldater marsjerer i Stavanger så er det et tegn på at frykt for ekstrem islamisme har bidratt til at man selv blir ekstrem. Polarisering og avstand til fremmede og deres tankesett gir grobunn for frykt og motstand mot folk som er og tenker annerledes enn oss selv. Hvis ditt syn på islam er at de står for intoleranse, så gjør du det samme tilbake ved å intolerant avvise muslimer.
 9. Kritiser som en venn, ikke som en fiende. Ved å gjøre alle muslimer til fiender gjør du det IS vil: Skape et hat mot alle muslimer, som igjen legitimerer IS’ barbari. Langt flere muslimer enn vestlige blir drept av IS.
 10. Møt en muslim. Eller to. I psykologien operer man med eksponeringsterapi. Kort forklart: Man skal jevnlig eksponeres for sin ubegrunnede frykt. Dette vil både dempe angst og øke forståelsen. Vi har alle godt av å eksponeres for andre folk og tanker enn de vi vanligvis omgir oss med, selv om det enkleste er å la være.

Eirik Faret Sakariassen

Sentralstyremedlem SV

6 kommentarer om “10 tips til islamkritikere

 1. Mye usaklig svada om Svenske soner osv.. fra Eirik Faret Sakariassen, han berører ikke noe av det teologiske som burde være grunnlaget for å heve en såpass stor moralsk pekefinger.
  Viktig å forstå at man IKKE skal kritisere muslimer/menneske men religionen.
  .

  • Dette handler jo bare om å forstå at man ikke skal kritisere muslimene/menneskene: -Ta ballen ikke mannen.
   Det må da være lov å kritisere hvilken som helst religion; det er en grunnleggende demokratisk rett.!

 2. punkt 4 uenig- jeg lærer best hva den gjør mot andre kulturer ved å studere hvordan den har foregått tidligere som feks libanon og nå i afrika.
  punkt 5. jo i bydeler av malmø (slekt der og besøker ofte) er det ikke trygt for politi å rykke inn-ja de gjør det etter å ha skrapt sammen flere en de må andre steder, rinkeby ville jeg heller aldri funnet på å gå inn i alene heller for å si det sånn- ja det er faktisk mye organisert kriminalitet i sverige. men faktasjekking er alltid en lur ide (se punkt 8 ;-) )
  punkt 6. Islam er både en religion og en ideologi med et komplett politisk styresett (som er så fjernt fra demokrati at selv SV burde fryse på ryggen).
  punkt 7 ja en del er reele flyktninger- men mange er ikke det!
  punkt 8 her bryter du mange av dine egne punkter ;-) hvor har du det fra at odins soldater er ekstreme?? har du ikke faktasjekket men fulgt hva du tror?? meg bekjent har de fått bot av politiet for å opptre likt kledd intet mer! dette i grell kontrast til overfallsvoldtekter (lurer du på hvilke som begår disse så ta deg en tur til feks ullersmo fengsel).
  punkt 9 kritiserer da kun ekstreme muslimer- men den barbariske ideologien og religionen kritiseres med fordel – det fungerte jo bra med kristendom så det burde funke med islam også!

 3. Tilbaketråkk: Sakki på søndag: Bystyremøte, SV-party og standhelg! | Fellesskap fungerer!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s