Sakki på søndag: Enhedslistens landsmøte

Gode leser!

Denne uken har jeg dessverre vært mye syk, men jeg fikk med meg en reise til København og besøk til en dansk suksesshistorie.

Enhedslistens landsmøte
Fredag til søndag var jeg SVs representant på landsmøtet til et av våre danske søsterparti, Enhedslisten (EL). SV har i mange år vært tett knyttet til danske Socialistisk Folkeparti, men de siste årene har vi også utviklet et tettere samarbeid med Enhedslisten.

Det er alltid spennende å besøke landsmøtet til et av våre søsterpartier, særlig i Norden hvor så mye er felles og ganske sammenlignbart. Det var svært mange internasjonale gjester: vi var tre fra Norge (to fra Rødt), og ellers var det deltakelse fra: Sverige, Færøyene, Tyskland, Nederland, Irland, Portugal, Baskerland, Spania, Galicia, Colombia, Frankrika, Irak, Iran, Japan, Vest-Sahara, Marokko og Australia.

De to tingene som sto høyest på landsmøtets dagsorden var at de skulle vedta et nytt feministisk program og at de skulle forberede partiet til det kommende kommunevalget i november.

Feministisk program

Det var to alternativer til program, et fra hovedbestyrelsen og et motforslag. De minnet noe om hverandre, men hadde også noen forskjeller. Hovedbestyrelsens forslag ble vedtatt med 9 stemmers overvekt, og en rekke endringsforslag.

«Feminisme er frihet» er tittelen. Hovedforskjellen mellom forslagene var at det ene (fra hovedbestyrelsen) inneholdt et avsnitt om sosial kontroll i minoritetsgrupper. Mange av delegatene syns dette var rasistisk eller fremmedfiendtlig, og at det ikke tok høyde for det samme innenfor etnisk danske miljøer.

Det var også en del om LHBTI+ og lønnsgapet mellom kvinner og menn, som i Danmark er på 17 %. En het debatt i EL er sexkjøp. De vil ikke kriminalisere sexkjøp, men stanse bakmenn og trafficking. De vil forsvare menneskers rett til å selge sin egen kropp, med andre ord et godt stykke fra SVs syn på dette. I 2015 landet partiet på dette standpunktet med én stemmes overvekt. Av den grunn ble avsnittet om sexkjøp i nytt program strøket, så vedtaket fra 2015 er det som står igjen.

Kommunevalg


De mener at den store økningen i folkevalgte, og deres store inntog i mange by- og kommunestyrer gjør det vanskeligere å være et aktivistisk parti. Deres ambisjoner for å sikre resultater ute i kommunene øker, men de syns det er viktig å forbli et sterkt aktivistisk parti med en sterk organisasjon. Til en viss grad beskriver de at folkevalgtarbeidet har tatt mye plass de siste årene.

Hovedsakene i kommunevalget er varierende fra kommune til kommune og det er selvsagt en lokal tilpasning til forholdene i kommunene. De lokale representantene som snakker er opptatt av forhold knytta til barns trygghet, miljø i landbruket, eldreomsorg, skoler, færre tester, kortere skoledager.

De risikierer å gå litt tilbake ved årets valg, på grunn av Alternativet som har slått seg opp og de konkurrerer nok litt om samme velgere. EL stiller liste flere steder enn sist.

Jeg ønsker våre danske venner lykke til i det kommende valget!

Ha en fin uke og følg meg gjerne på Facebook, Twitter eller Instagram!

Sakki

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s