Bokanmeldelse: Den danske suksessen Enhedslisten

Partiet som ga venstresida selvtilliten tilbake

Forfatter: Fredrik V. Sand

Utgitt: 2017

Forlag: Manifest forlag

Sidetall: 149

Idet flyet tar av fra København, for å ta meg hjem fra en helg som gjest på Enhedslistens landsmøte, åpner jeg boka. Det var utvilsomt kvelden for å lese boka, fortsatt full av inntrykk fra en helg hos et spennende parti.

I den danske valgnatten 2015 besøker jeg to valgvaker, til SVs to søsterpartier, både Socialistisk Folkeparti (SF) og Enhedslisten (EL). Stemningen på de to vakene kunne ikke vært mer forskjellig: mens jubelen sto i taket hos Enhedslisten, var det dyster – dog lettet – stemning hos SF.

Politikk handler om å gripe mulighetsrom. Det gjorde utvilsomt Enhedslisten, etter SF hadde tøffe år i regjering. Men oppturen deres startet før det, og de gjorde mye mer enn å bare gripe desillusjonerte velgere: de endret partiet sitt ganske mye, uten at politikken deres endret seg.

For alle aktive på venstresiden er Sands bok noe du må ha i bokhylla. Og det er den av flere grunner:

  • Han beskriver hvordan et radikalt parti kan modernisere seg uten å gå til høyre
  • Du får et innblikk i en rekke gode idéer og veltygde strategier som vi vet har lyktes
  • Og for de dagene hvor du bekymrer deg for venstresidens slagkraft er det godt å lete frem konkrete, men også geografisk nære eksempler på at små partier kan bli store. Så lenge de gjør ting riktig, vel å merke

Bokens fargerike detalj- og situasjonsbeskrivelser og det lekne språket gjør at den er underholdende å lese. Kapitlenes lengde passer ypperlig for lesing på reise, enten det er fly eller bussturer, som jo er stedet noen av oss får lest bøker.

Det er lett å bli imponert over hva partiet har greid de siste årene. De har tatt oppgjør med en del gammelt tankegods og rensket ut alle illiberale standpunkter og formuleringer. Det har utvilsomt vært avgjørende for at fremgangen lykkes.

Fredrik V. Sand har skrevet en veldig god bok. Det har vært en glede å lese den. Og jeg vil anbefale deg å gjøre det samme.

Her kan du kjøpe boka >> 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s