Sakki på søndag: Rogalandserklæringen, formannskaps- og landsstyremøte

God søndag!

Med et lite avbrudd av grunnlovsdagen onsdag, har det vært en travel, politisk uke! Les mer om kampen mot privatskole, kamp mot ulikhet og stolleken i politikken.

Rogalandserklæringen 

Tekna, NITO, NHO, KS og Rogaland fylkeskommune har gått sammen for å sikre mer aktivitet og arbeid i Rogaland. Selv om finansminister Siv Jensen og ordfører Christine Sagen Helgø i Dagens Næringsliv har forsøkt å avlyse krisa, så er det 5,8 % arbeidsløshet i fylket. Det er over 15 000 mennesker som er helt eller delvis arbeidsløse. De sliter med å betale på huslån, vet ikke om de har råd til ferie med ungene sine, de går en usikker fremtid i møte.

Etter erklæringen var signert, fikk jeg si noen ord på vegne av SV. Jeg takket for initiativet og sa at vi hadde store forventninger til det de skulle oppnå. Vi trenger alle gode initiativer for å sikre at flere får arbeid og aktivitet i påvente av fast arbeid. Vi trenger optimisme, slik at folk ikke flytter fra regionen og tar kompetansen sin med seg.

Jeg fikk også brukt anledningen til å takke NITO og Tekna for godt samarbeid da SV fremmet forslag om å bruke lokale firmaer til tiltaksmidlene som skulle deles ut. Du kan lese saken om dette forslaget i RA her.

Her kan du lese Rogalandserklæringa >>

Formannskapsmøte

I ukens formannskapsmøte ble det flere viktige diskusjoner, men den som utvilsomt ble mest opphetet var kommunens høringssvar på søknad om ny privatskole i Stavanger. SV gikk selvsagt, i tråd med vårt program, mot denne etableringen. I tillegg til at vi ikke vil bidra til å uthule den offentlige fellesskolen, er det to viktige grunner til å gå mot denne skolen:

  1. Den bidrar til å gjøre elevtallsgrunnlaget for ny skole i Storhaug bydel mindre. De har spesifikt nevnt Storhaug som en mulig lokasjon, og det er allerede usikkerhet blant de borgerlige partiene hvor stor viljen til å bygge ny skole er. Det har blitt uttalt fra representanter fra posisjonspartiene at kommunen kan spare disse millionene til ny skole dersom en privatskole etableres. Det vil påvirke skolestrukturen i kommunen i alt for stor grad.
  2. De som står bak skolen har ingen tidligere erfaring med å drive skole, og det utgjør en for stor risiko å gamble på at det skal gå bra. De ønsker klasser med ti elever i hver klasse, i en 1.-10. skole (som vi har gått bort fra i kommunen for øvrig).

Det som virkelig var skuffende i denne saken var at Miljøpartiet de Grønne overraskende stemte for, sammen med FrP, Høyre og KrF. Vi greide med knappest mulig flertall å sikre flertall mot skolen (Ap, V, FNB, Sp, SV), men det er skuffende at engasjementet for ny skole på Storhaug og å forsvare fellesskolen er så lite i MDG.

Landsstyremøte

I helgen har SVs landsstyre vært samlet i Oslo. Den startet som vanlig med Audun Lysbakkens tale til landsstyret, som hadde den kommende valgkampen som tema. Hvordan vil vi valgkampen skal bli? Ønsker vi et det skal bli en stor diskusjon om posisjoner og hvilken jobb Knut Arild Hareide skal ha etter valget, eller skal det bli politikk som står på dagsorden?

Vi tror folk ikke er særlig opptatt av den politiske stolleken. Det er politikken som blir avgjørende. Derfor var det mange som var glad for Auduns budskap om at SV ikke vil godta å bli satt på sidelinjen etter valget, men at vi krever en plass rundt bordet som skal forhandle om en ny regjering. Norge trenger en regjering som tar landet et tydelig skritt mot venstre, og den eneste måten å sikre det er at SV får avgjørende makt og innflytelse i en ny regjering. I VG uttalte partilederen at:

Man kan få inntrykk av at det viktigste i norsk politikk akkurat nå er hvilken jobb Knut Arild Hareide skal ha til høsten. Men det valget står om, er hva som skal gjøres med raskt økende forskjeller i Norge. Hvis noen tror at vi frivillig kommer til å tre til side for at det skal etableres en sentrumsregjering, så tar de feil.

Vi skal gjøre denne valgkampen til et generaloppgjør med de økende forskjellene og den stigende ulikheten i samfunnet. Både Høyre og Ap har varslet at de vil gjøre ulikhet til en hovedsak i valgkampen. Det ønsker vi velkommen. Og før valget får partiene i Stortinget anledning til å stemme over 30 forslag fra SV om tiltak mot ulikheten. Så når revidert nasjonalbudsjett skal behandles før sommeren så får vi se om de virkelig mener alvor!

Forslag SV vil fremme i forbindelse med behandlingen av revidert nasjonalbudsjett:

  • Fjerne kuttene i barnetillegg for uføre
  • En ny ungdomsgaranti som sikrer arbeidsløs ungdom under 25 år arbeid, utdanning eller annen aktivitet innen 90 dager
  • Styrke bostøtten, slik at de som urettmessig har mistet støtte får den tilbake
  • Innføre en sterkt omfordelende arveavgift, med høyt bunnfradrag, for å sikre at de aller rikeste også må betale en rettferdig skatt
  • En massiv pakke med tiltak mot skattekriminalitet, en nasjonal boligplan og lovendringer som styrker retten til fast jobb
  • Lovfeste retten til hel stilling, strengere straffer for brudd på arbeidsmiljøloven
  • En stortstilt områdesatsing i Groruddalen og andre deler av byene våre hvor det er større sosiale utfordringer enn ellers

Ha en fin uke og følg meg gjerne på Facebook, Twitter eller Instagram!

Sakki

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s