Gjesteblogg: Tåler vi tøffere turnus?

Nina Horpestad, fylkesleder Norsk Sykepleierforbund Rogaland

Klokka ringer, uret viser 05.45. Inne på rommet ved siden av ligger et forventningsfullt lite barn som visker: «er det morgen nå?» «Nei», svarer du, «mamma skal bare på jobb, og det er enda noen timer igjen…» Det er 17. mai og enda en gang har du mistet du muligheten til å se barnet ditt i barnetoget, du legger en lapp igjen og skriver «kjære, husk flagg til barna og send meg bilde på mobilen».

Det er snart 20 år siden jeg gikk i turnus og arbeidet helger og høytidsdager. Fremdeles er jeg like takknemlig for å kunne tilbringe slike fridager sammen med familie og venner. Vi som er sykepleiere vet at yrket vårt krever at vi må være på jobb til alle tider av døgnet, året rundt – og ofte på tider der de fleste andre har fri. Sykepleiere lever med helge- søndagsarbeid, skiftende arbeidstider, lite søvn og korte friperioder mellom vaktene. Vi vet at familien ofte må innta 17. mai-frokosten eller julemiddagen mens vi er på jobb for å ivareta samfunnets og pasientenes behov.

Sykepleiere som arbeider i helse- og omsorgssektoren arbeider ofte etter turnusplaner basert på unntak fra arbeidsmiljølovens hovedregler. Disse unntakene avtales i dag mellom arbeidsgiver og tillitsvalgte. Arbeidstidsutvalgets flertall foreslår nå å endre arbeidsmiljøloven slik at arbeidsgiver ensidig kan fastsette slike turnusplaner uten å inngå avtale med tillitsvalgte. NSF vil fraråde en slik lovendring på det sterkeste.

Forskning på arbeidstid viser at skift- og turnusarbeid er helsebelastende. Statens egen forskningsinstitusjon, STAMI, leverte i 2014 en omfattende rapport som dokumenterer dette. Lange arbeidsdager, kort hviletid mellom vakter og hyppige skifter kan ha konsekvenser for den enkelte arbeidstakers helse på mange områder: Psykisk helse, søvnforstyrrelser og risiko for hjerte- og karsykdommer er blant de områder som berøres. I tillegg til dette kan søvnmangel og utslitthet på grunn av turnus og særlig kort hviletid føre til økt risiko for feil og ulykker. Vi vet også at samarbeid og medbestemmelse for arbeidstakerne er det desidert beste middelet til å forebygge disse uheldige konsekvensene.

Til tross for denne forskningsbaserte kunnskapen har vi allikevel krefter som ønsker at norsk arbeidsliv skal gå motsatt vei. At man skal redusere arbeidstakernes mulighet for medbestemmelse og åpne opp for at arbeidsgivere ensidig skal kunne fastsette enda tøffere turnusordninger enn de vi har i dag.

Det er nok utfordringer med rekrutteringen til yrket som det er, og utvalgets forslag fremmer heller ikke ønsket vårt om mer heltid og høyere pensjonsalder (gjennomsnittet for sykepleiere i dag er 58 år).

NSF ønsker å være løsningsorientert. Vi mener at momenter som heltidserklæringen i KS og «gi og ta»-mentaliteten lokalt på arbeidsplassene bidrar til gode løsninger. Gjennom alternative måter å organisere arbeidstidsordninger på, og ved å ta høyde for å få en balanse mellom oppgaver og ressurser, er det fullt mulig å etablere gode arbeidsordning for begge parter innenfor nåværende lovverk.

Jeg er bekymret – og litt skremt. Jeg er bekymret for et utvalg som uttrykker mistillit til det gode samarbeidet som gjøres mellom lokale parter i kommuner og sykehus. Jeg er også skremt over et utvalg som oppriktig synes å tro at pisk er rette verktøy for å få flere sykepleiere til å jobbe, uten muligheten til å påvirke egen arbeidstidsordning.

Det er ingen skam å bli klok i tide….

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s