Her er svaret, Ingebjørg Folgerø

Midt i ferien min ble det liv og røre på min private facebook-side, etter Høyre-politiker Ingebjørg Folgerø skrev følgende innlegg:

Skjermbilde 2017-07-26 kl. 16.02.38

Ettersom jeg da var på utenlandsreise svarte jeg at jeg ville gi et skikkelig svar når jeg kom hjem. Dette utløste en laaaang debatt, med hundrevis av kommentarer. Tror ganske mange fulgte med og koste seg i sommersola. Vel, nå skal jeg svare Folgerø:

  • Ja. At bønder skal få betalt for melken de produserer burde da være åpenbart. Det er det de lever av. Jeg kan tenke meg at personer på høyresiden har mindre forståelse for at bønder også trenger et levebrød, men med den gode samvirkemodellen Tine står for og den høye kvaliteten på produktene vi alle får igjen, så burde vi sette høyere pris på bøndene i dette landet, ikke lavere pris. Og det er det fine med Tine: de er eid av bøndene sjøl og forvalter bedriften og overskuddet til det beste for alle, ikke bare sin egeninteresse. Jeg har hatt flere møter med Tine og er imponert over langsiktigheten i bedriften.

 

  • Ja. Og hva gjelder Lyse, så går jo bedriftens overskudd tilbake til kommunene. Det er det som skiller Lyse fra private barnehager, hvor mye av overskuddet forsvinner ut fra fellesskapet og ned i lommene til aksjonærer i multinasjonale selskaper (hvor mange er registrert i skatteparadiser). Og igjen, jeg kjenner ingen i SV som mener det skal være forbudt å tjene penger, enten man bygger bygg eller leverer mat. Men vi mener ikke det er riktig bruk av skattepengene at direkte velferdsdrift skal resultere i at milliarder av kroner hvert år forsvinner bort fra fellesskapet. Det er forunderlig at høyresiden er så bekymret for skattenivået og hvor mye som «forsvinner i byråkrati», men ikke bryr seg når de samme skattekronene forsvinner i profitt. Kan det tenkes at Høyre ikke har et prinsippielt syn på dette, men heller forsvarer millionærer og milliardæreres interesser? Ettersom regjeringen vi har nå er en interesseregjering for landets rikeste ville vel ikke det vært helt unaturlig.

 

  • De som drifter institusjonene skal ikke gjøre det uten lønn. Det har hverken SV eller jeg noensinne foreslått. Men det er forskjell på lønn og å ta utbytte/profitt. Ansatte og ledere skal sjølsagt få betalt, men det får da være grenser. Det er forskjell på risiko også. Hva er den økonomiske risikoen med å starte en barnehage? Kommunen fikser tomt, pengene kommer fra kommunen og foreldrebetaling. De private, kommersielle aktørene bidrar ikke økonomisk, men får all gevinst. Hvor ligger risikoen i det?

SV kommer til å fortsette kampen mot velferdsprofitører. Pengene vi alle betaler i skatt skal gå til fellesskapet, til ungene, til ansatte, til velferd, ikke til utbytter og profitt. Det er samfunnsmodellen vår, og det er den som står på spill. Derfor trenger landet en ny regjering og en ny retning. Og SV er det partiet som tydeligst vil bidra til begge deler.

Godt valg!

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s