Tale på demonstrasjon for kvinners rettssikkerhet

Kjære alle sammen!

Takk for at Rogaland SV ble invitert til å tilslutte seg denne viktige markeringen og for at jeg fikk si noen ord fra oss til dere som har møtt frem.

I vår var vi garantert mange som ble forbanna over å lese om ulike dommer i Stavanger tingrett. På kort tid har vi fått dårlige eksempler på at kvinners rettssikkerhet står svakere enn menns, og det er byens egen tingrett som bidrar til det. Vi kan ikke godta at det i ulike saker skal være slik at kvinnene selv ansvarliggjøres for den urett som begås mot dem. Det er på tide at de som dømmer i Stavanger tingrett går noen runder med sine egne verdier og sitt eget kvinnesyn.

Først kom saken om mannen som:

  1. Ulovlig tok seg inn på sin kones mobiltelefon og fant bevis på utroskap og som
  2. Vekket henne og ga henne juling

Stavanger tingrett kommer til den konklusjon at dette skjedde i «berettiget harme» og reduserte politiadvokatens påstand om 75 dagers fengsel til 30 timers samfunnsstraff. Det må altså tolkes slik at retten mener det er greit å banke kona eller kjæresten sin om man har tilstrekkelig grunn til å være sint. Det er helt ufattelig.

Deretter kommer det en sak om en annen mann som er dømt i den samme tingretten, denne gangen gjelder saken voldtekt. En forbrytelse som vi vet ødelegger liv og krenker mennesker. Mannen voldtok to prostituerte ved to ulike anledninger. Som følge av at kvinnene er prostituerte har Stavanger tingrett kommet til at «(…) krenkelsen av den seksuelle integriteten [er] av en noe annen karakter.»

Prostituerte skulle altså få, som følge av rettens dom, et enda svakere rettsvern enn de allerede har. Retten har funnet det bevist utenfor enhver rimelig tvil at begge har blitt voldtatt, men han skulle altså få redusert sin straff fordi han gikk løs på noen av samfunnets minst privilegerte.

Dommen ble omgjort av lagmannsretten til seks år, som allikevel er alt for dårlig. Menneskesynet i lagmannsrettsdommen er heldigvis bedre enn i første omgang: «Lagmannsretten finner ikke at det foreligger omstendigheter som tilsier at normalstraffnivået for voldtekt til samleie bør fravikes i dette tilfellet»

Vi er i 2017. Det er på tide å legge bort gammeltestamentlig rettspraksis. Noe er galt i Stavanger tingrett, og vi kan ikke godta at det får fortsette.

SV vil innføre obligatorisk opplæring for fag- og meddommere om voldtekt og overgrep. SV vil innføre et obligatorisk kurs før man kan delta som meddommer eller fagdommer som bevisstgjør hvordan vanlige fordommer og holdninger om kjønn og seksualitet urettmessig kan påvirke domsavsigelsen i voldtektssaker.

En god del av det jeg nå har sagt sto også i et leserinnlegg jeg skrev i Stavanger Aftenblad. Reaksjonen var blandet da jeg delte innlegget på Facebook: Mange titalls delte, flere hundre responderte, mange tusen besøkte bloggen og fjesbokposten ble sett av flere titusener.

Men noen få reagerte med å si at jeg tar feil. Alle er menn.

Mansplaining i sin pureste form: når en mann skal forklare hundrevis av kvinner at den frykten de føler for sin rettssikkerhet og den forbannelsen de kjenner på vegne av kvinner som sviktes av vårt rettssystem ikke er berettiget.

At en gruppe menn brukte tiden sin i kommentarfeltene under mitt innlegg på å fortelle kvinner at de føler feil forteller meg bare én ting: vi har fortsatt en lang vei å gå og en stor jobb å gjøre! Men vi er heldigvis mange som skal bidra til å gjøre den jobben!

Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg som ung i Sosialistisk Ungdom har sunget den feministiske sangen På veg, og med jevne mellomrom hører jeg dette verset i hodet.

«Hold kampen oppe søstre,

for den er også vår.

Det er ikke for å måles mot hverandre kampen står. 

Skjønt maskene blir bytta på maktens karneval,

er fienden den samme under alle lekre skall» 

Sangen jeg nevnte for en stund siden minner meg om hvorfor vi trenger flere mannlige feminister, og da særlig siste setningen i sangen som lyder slik:

«Halve menneskeheten kan aldri selv bli fri, når resten av den tvinges til et liv i slaveri»

La det bli mine siste ord: Ingen er fri før alle er fri.

Takk for oppmerksomheten, gode feminister!

En kommentar om “Tale på demonstrasjon for kvinners rettssikkerhet

  1. Tilbaketråkk: Sakki på søndag: valgkampåpning, festivaler og kvinners rettssikkerhet | Fellesskap fungerer!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s