Sakki på søndag: Global Parliament of Mayors

God søndag!

I starten av uka var Stavanger kommune vertskap for ordførere fra hele verden, da Global Parliament of Mayors holdt sitt andre årsmøte i vår by. Her kan du lese mer om møtet, ordførerne og historiene deres.

Global Parliament of Mayors (GPM) 

Hva er det, egentlig? Det er en global organisasjon av og for byer, som skal gi en internasjonal plattform for urban handling. Ordførere fra store og små byer, i nord og sør, i utvikling eller industrialiserte, møttes første gang for omtrent nøyaktig ett år siden i Haag, Nederland.

Hvis vi skal forandre verden spiller byer en stor rolle. Over 50 % av verdens befolkning bor i byer, og 80 % av verdens verdiskaping skjer i byer. Vi trenger sterke lokaldemokrati som leder an i retningen av en grønnere og rausere verden. Lokalpolitikerne spiller en rolle i å løse globale problemer.

Og hvorfor trengs det? GPM skal representere lokalpolitikerne og være vår stemme i verden. Lokale løsninger på globale utfordringer var hovedtemaet gjennom møtet. Ordførerne som var samlet i Stavanger framhevet hvordan de gjennom rollen sin kan legge til rette for «glokale» løsninger på utfordringer i samfunnet. Robuste byer, inkluderende byer og mer myndiggjorte byer, var rammene for diskusjonene.

Ordførerne som gjorde inntrykk

Ordføreren i Palermo på Sicilia, Leoluca Orlando, som søndag kveld ga meg notatene sine fra et foredrag, om hva Palermo er og et brev fra pave Frans (det var bare en kopi, altså), som virkelig viser vei for hvordan vi bør behandle flyktninger. Ved starten av årsmøtet fikk han overrakt prisen Dr. Benjamin Barber Global Cities Award for sitt arbeid med å ta imot flyktninger. Det var en inspirerende person å møte, som klart og tydelig sa at «Mennesker på flykt i min by er ikke flyktninger, de er «palermitter» som alle andre i Palermo. Flyktninger er våre søstre og brødre.» Han kom med et ordførerperspektiv vi bare kan la oss inspirere av. «Mitt parti er Palermo» uttale Orlando flere ganger.

Jeg fikk spise lunsj med ordføreren i Hebron, Tayseer Abu Sneineh, og han fortalte om hvordan bosettere på Vestbredden arbeider for å få sitt eget bystyre. Bosettingene er ulovlige, og internasjonalt fordømt mange ganger – også fra en av Israels nærmeste allierte, nemlig USA. At bosetterne skal etablere egne politiske og administrative organer i eksisterende kommuner er det all grunn til å ta avstand fra og en måte å undergrave de palestinske byenes selvstyre og administrasjon. Du kan lese mer om det her.

På vei til Labours landsmøte la Bristols ordfører Marvin Rees turen innom GPMs årsmøte. Han brukte sin taletid på å ta avstand til den konservative regjeringens politikk og forklarte hvordan de lokalt vet at kampen mot økende klasseskiller er langt viktigere enn kampen om kultur og religion. Det kan vi jo lett overføre til situasjonen vår her hjemme, hvor ytterste høyre fløy ikke var interessert i debatt om økende forskjeller i samfunnet, men hele tiden heller ville sette innvandring og islam på dagsorden.

På Sola flyplass var jeg med å hente ordføreren i Mannheim, Peter Kurz, som ankom regionen dagen etter det tyske riksdagsvalget. Sosialdemokraten Kurz var sjølsagt lei seg for sitt eget partis tilbakegang i valget, men mest av alt skremt over fremgangen til det nasjonalistiske partiet Alternative Für Deutschland (AfD). For første gang på over 50 år har tyskerne et høyreradikalt parti i sin nasjonalforsamling. Med utviklingen i Europa og landets historie som bakteppe er det god grunn til bekymring for mange av oss.

Kommunal Rapport gjorde et intervju med Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø og meg, og det finner du som PDF her: Artikkel – Kommunal Rapport.

Til slutt vil jeg bare nevne at jeg også møtte nabolagsaktivistene som kjemper mot brannstasjon i Lervig. SV kjemper videre sånn at vi kan få park der i stedet for brannstasjon. Aftenbladet dekket møtet vårt på onsdag.

Ha en fin uke og følg meg gjerne på Facebook, Twitter eller Instagram!

Sakki

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s