Sakki på søndag: kommunen å di og Rogalandskonferansen

God søndag!

En hektisk, men bra uke – som siste uke før det er høstferie. Her kan du lese om ukens formannskapsmøte, om Rachel Carson-prisen, årets Rogalandskonferansen og mye mer!

Formannskapsmøte

Høgsfjordferja ble møtets heteste potet. Kort fortalt: da man bestemte at Ryfast skulle bygges stilte Stavanger kommune en helt uansvarlig garanti på over en milliard kroner. Ryfast vil måtte bomfinansieres, og er etter min mening et uansvarlig og klimafiendtlig prosjekt som vil øke utslipp og gi lengre køer. I tillegg vil det være ulogisk å nekte ferjedrift over Høgsfjorden, som vil tvinge folk til å kjøre omveier for å komme dit de skal. Derfor fremmet SV og MDG dette forslaget:

Stavanger kommune forstår det slik at fergesambandet over Høgsfjorden ikke kan nektes videreført som privat fergedrift. Når det gjelder kommunens garantiansvar for Ryfast tar en opp forhandlinger med staten for å få dette ansvaret overført til staten, dette på bakgrunn av at departement og storting i 2011 satte opp forutsetninger som nå er endret. For at en eventuell ferge ikke skal bidra til unødige utslipp i vår region er det avgjørende for Stavanger at fylkeskommunen stiller krav til nullutslippsteknologi og bruk av fornybar energi. 

2 av våre nabokommuner, Forsand og Sandnes, skal slå seg sammen fra 01.01.2020, vedtatt av Stortinget den 8. juni 2017. Stavanger forstår at ferge fra Lauvvik til Oanes vil bli viktig for å sikre en effektiv forbindelse fra Forsand og til kommunesenteret i den nye kommunen. Stavanger er også opptatt av at et fergetilbud generelt er viktig for å opprettholde gode lokalmiljøer i fjordlandskapet, uten ferge er det mange som ender med betraktelig lengre reiseavstander. 

Et fergetilbud er viktig for å sikre en videre utvikling av turisme i regionen.

Et fergetilbud er også gunstig for å ha et alternativ til Ryfast, både som beredskap, men også for de som vegrer seg for å kjøre i lange undersjøiske tuneller.

Vi fremmet også noen tilleggsforslag: (1. og 2. var fra SV og MDG, 3. bare SV). Forslag 3 var et forsøk fra SV på å bidra til at den uansvarlige garantien kan oppfylles og at finansieringen av verdens lengste undersjøiske biltunnell Ryfast går greit, uansett hvor dårlig prosjekt det er.

1. Stavanger kommune er opptatt av å følge opp Paris-avtalen og vil ikke tvinge reisende til forurensende omveier som øker klimagassutslippene.

2. Stavanger kommune er opptatt av å holde målsettingen om 0-vekst i personbiltrafikken.

3. Ruteselskapet som får konsesjon pålegges å kreve inn halv bompengetakst ut over billettkostnaden, som går til bomselskapet.

Rogalandskonferansen

For tiende år på rad (!) samlet LO i Stavanger og omegn og Fagforbundet Rogaland faglige tillitsvalgte fra fylket og landet rundt til ny konferanse. Det var flere interessante bolker som løftet viktige temaer: hvor går venstresida videre etter valget? Hvordan er det nye arbeidslivet og hvordan vil digitalisering endre det? Hvordan arbeide for arbeidstidsreduksjoner? Hvordan skape 100 000 nye klimajobber.

Det har i mange år vært viktig for SV å være sterkt tilstede på Rogalandskonferansen, og bidet til ukens Sakki på søndag er en del av SVerne som er på konferansen. I fredagens debatt om veien videre etter valget deltok SV-nestleder Kirsti Bergstø. Konferansen gir oss en god oversikt av hva som rører seg i ulike deler av fagbevegelsen og innspill til saker vi kan arbeide videre med. Stortingsrepresentant Solfrid Lerbrekk var også innom, og fortalte at hun vil arbeide med stortingsforslag om å redusere bemanningsbyråenes inntog i arbeidslivet.

Rachel Carson-prisen 

Annethvert år deles Rachel Carson-prisen ut i Stavanger, til kvinner som har gjort et bidrag til kampen mot klimaendringer og for miljø. Den ble i sin tid startet etter Berit Ås holdt et foredrag i Stavanger, og hun ble sjokkert da hun forsto at salen ikke kjente til Rachel Carson, som var en amerikansk marinbiolog. Ås la sitt foredragshonorar på 2000 kr i bordet og ba alle deltakerne legge igjen ti kroner. Det bidro til at man fra begynnelsen av nittitallet har delt ut Rachel Carson-prisen.

Årets vinner minner mye om Carson. Dr. Sylvia Earle er en amerikansk marinbiolog som har gjort en stor innsats for å vise oss hvilke endringer som er i ferd med å skje under havoverflaten, hvordan fisker og dyr i havet dør, hvordan havet forurenses og blir ubeboelig og på sikt ubrukelig for oss alle.

Hennes kjærlighet til havet merket alle som var i rommet. Hun var også månedens forsidebilde på Times Magazine, som en av de mektige kvinnene som forandrer verden. Det var en flott prisutdelingsseremoni og vi er veldig stolte av at Rachel Carson-prisen deles ut i Stavanger.

Åpen Folkekirke

I kirkevalget i 2015 gjorde Åpen Folkekirke et godt valg landet rundt. I Stavanger fikk vi valgt inn våre tre foretrukne kandidater til bispedømmerådet. Jeg har vært medlem siden da og mitt lille valgkampbidrag (ved siden av kommunevalget) var å fronte Åpen Folkekirke i sosiale medier. Denne uken hadde vi det historiske stiftelsesårsmøtet i Åpen Folkekirke Stavanger. Forhåpentligvis vil Åpen Folkekirke fortsette å bidra til en kirke for alle og et kirke med et bedre demokrati i dag. Hvis du også vil bli medlem i Åpen Folkekirke, kan du gjøre det her!

Neste uke er det høstferie, og jeg skal ta meg litt fri etter jeg skal være gjest på åpningen av Stortinget mandag og sentralstyremøte mandag ettermiddag. Derfor blir det ingen bloggpost neste uke.

Ha en fin uke og følg meg gjerne på Facebook, Twitter eller Instagram!

Sakki

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s