Bokanmeldelse: Our Revolution

Forfatter: Bernie Sanders

Utgitt: 2016

Forlag: Profile Books LTD

Sidetall: 450

Det begynner å bli en god del år siden jeg hørte om senator Bernie Sanders første gang. Det er sikkert seks-syv år siden, da jeg oppdaget en lyddokumentar han har laget om den sosialistiske presidentkandidat Eugene W. Debs, som stilte som presidentkandidat i 1900, 1904, 1908, 1912 og 1920. Siste gang fikk han 3,41 % og tilbragte valgkampen i fengsel. Siden jeg hørte den dokumentaren har jeg fulgt med på Bernie Sanders, som i fjor gjorde en beundringsverdig innsats for å bli demokratenes presidentkandidat.

Kort tid etter det amerikanske valget deltok jeg i en debatt om det amerikanske valgresultatet på KÅKÅ, hvor jeg påsto at Demokratene ville vunnet dersom de hadde stilt med Bernie Sanders som sin kandidat. Det vil selvsagt være umulig å bevise (og motbevise), men mitt argument da var at han vant primærvalgene i de avgjøre rustbeltestatene som Trump slo Clinton i. Etter å ha lest boken er jeg styrket i min tro på min ettervalgs-analyse.

Særlig første del av boken slukte jeg. Jeg tenkte noe jeg tenker med skikkelig gode bøker: jeg gruer meg til den tar slutt. Du får følge Sanders fra barneårene, lese om hva som formet ham og det synet han har på verden. Du får innsyn i hans år som ordfører i Burlington, årene som kongressrepresentant og senator og tiden fra idéen om å stille til presidentkandidat kom og til han tok beslutningen – OG hans reise frem mot Demokratenes landsmøte. Sjøl om jeg hele tiden visste hvordan det ender er det spennende og gøy å lese.

Boken gir mye inspirasjon. Du får et innblikk i hvor ille det står til i Amerika. Jeg ble faktisk overrasket når Sanders på felt etter felt gjennomgår tilstanden til det enkelte påstår er frihetens forpost: millioner av fattige, hvor den rikeste lille eliten tilraner seg summer vi ikke kan forestille oss. Arbeidende fattige i matkø, et skinndemokrati man kan kjøpe og betale seg til innflytelse i. Det overraskende og overveldende var nok å se det samlet og satt i en sammenheng. Det blir så tydelig hvor mye amerikanerne må kjempe for og hvor sterke motkreftene er. Men, som motivatoren Bernie Sanders så godt sier de sjøl:

The only way we make the changes that we have to make is when millions of people come together.

When we do not allow them to divide us up, when we stand together, there is nothing we can not accomplish. Let’s do it!

Andre del av boken er tyngre, og jeg brukte mye lenger tid på denne delen. Den er allikevel veldig interessant, fordi du får presentert sakene Sanders er mest opptatt av og at den er spekket med gode argumenter og resonnementer. Jeg er veldig sikker på at jeg vil låne flere av resonnementene hans fremover, og ett av dem har jeg allerede brukt to ganger i debatter gjennom valgkampen. Og sjøl om den er skrevet på engelsk bruker han et klart språk som gjør det lett å følge for oss som ikke har engelsk som hovedmål.

Bernie Sanders betyr mye for mange av oss. Mest av alt fordi han har gitt en fornyet stolthet og tro på at radikale bevegelser kan vinne frem, selv om han ikke vant. Han har forandret generasjoner av amerikanere, som vil sette preg på politikken og det amerikanske samfunnet i de kommende tiårene. Selv om han ikke blir president i USA noensinne så har Bernie Sanders hatt stor påvirkning på landet og dets fremtid.

Alle radikale mennesker med interesse for amerikansk politikk vil definitivt sette pris på denne boken. Jeg vil virkelig anbefale deg å skaffe deg et eksemplar, skru på leselyset og la deg inspirere.

Feel the Bern!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s