Sakki på søndag: barnehager, demenslandsby og økonomi

Gode leser!

Innimellom ukens budsjettarbeid har SV jobbet aktivt med barnehage- og levekårssaker. Mens bladene på trærne blir stadig gulere og færre, er det nok av politiske saker i Stavanger vi prøver å farge grønne og rød.

Barnehager

Det har vært to viktige saker om barnehager denne uken, nemlig om 1) barnehagenedleggelse og 2) om kommunene skal kunne avgjøre hvilke typer barnehager vi skal ha. Jeg skal skrive litt om begge diskusjonene:

Barnehagenedleggelse

Som følge av at det fødes færre barn i Stavanger og at barnefamilier flytter ut av kommunen, har vi et overskudd av barnehageplasser. Det vil alltid være litt vanskeligere å dimensjonere barnehageplasser enn skoleplasser, rett og slett fordi man vet seks år i forveien hvor mange som skal starte i første klasse.

Nå er Stavanger kommet i den situasjonen at det er for mange barnehageplasser i enkelte bydeler, mens det er underskudd i en del andre bydeler (som Storhaug). Derfor foreslo rådmannen å legge ned tre kommunale barnehager på Hinna, en kommunal barnehage på Tasta, men samtidig åpne en ny privat, kommersiell barnehage på Tasta. Det gikk SV, Ap, MdG og Rødt i mot, og du kan lese mer om det i dette oppslaget i Aftenbladet. SV og MdG sitter ikke i kommunalstyret for oppvekst, men vi var allikevel enige med Ap og Rødt om å skjerme alle de kommunale barnehagene og sette foten ned for de private, kommersielle. Det vår sak trolig fikk godt frem er følgende: kommunen har ikke myndighet til å legge ned private barnehager, bare kommunale. Og det er et stort problem for oss.

Kommunale og private ideelle vs. private kommersielle barnehager

Som tidligere omtalt i forrige ukes Sakki på søndag så fikk SV gjennomslag for at alle nye barnehager i Stavanger skal være kommunale eller private ideelle. Det er pr. dags dato i strid med norsk lov å sette slike kriterier, men vi vil bruke vedtaket til å få stortingsflertallet til å endre lovene. Dersom Ap, Sp, SV og KrF går sammen er det flertall for at kommunene selv kan avgjøre kriteriene for barnehageetableringer.

Dette sa Aps kommunalråd Dag Mossige og jeg noe om i fredagens Rogalands Avis. Vi vil rett og slett være herre i eget hus, og ha lov til å selv avgjøre hvilke typer barnehager som skal etableres i kommunene. Som vanlig løper Private Barnehagers Landsforbund ut til forsvar for velferdsprofitt og barnehageaksjonærer som føler seg truet. Det gir egentlig bare ennå større motivasjon for kampen mot velferdsprofitørene.

Demenslandsby

Det har vært en diskusjon over flere år om vi skal etablere en demenslandsby i Stavanger, etter modell fra både Nederland og andre steder. Etter en god diskusjon i vår bystyregruppe, landet vi på å gå i mot demenslandsbyen. Vi syns det er en spennende idé, men med det stort voksende behovet for heldøgns pleieplasser demente vil kreve (det vil øke med 48 % på 15 år i Stavanger), så får vi for få plasser igjen.

Du kan lese mer om debatten i denne Aftenbladet-saken, men vi fikk støtte både fra Norsk Sykepleierforbund og Demensforeningen. Her er vårt forslag:

Edle Songe Møller (SV) fremmet følgende forslag i 5 punkter:

  1. Rådmannen bes se på hvordan Stavanger kommune kan utvikle og etablere et ressurssenter for demens istedenfor en demenslandsby.
  2. Rådmannen bes se på hvordan grunnpilarene og verdiene i demenslandsbykonseptet kan bli implementert i de institusjonene vi allerede har for denne gruppen.
  3. Rådmannen bes ses på hvordan lavterskeltilbud for hjemmeboende med demens kan utvides og videreutvikles i vår kommune.
  4. Rådmannen bes legge fram en sak hvor det vurderes å inngå avtale med NFF om hvordan kommunen kan arbeide målrettet for et demensvennlig samfunn, gjennom å øke kunnskapen om demens ved ulike instanser og næringer i kommunen. Rådmannen bes innhente kunnskap og erfaring hos våre nabokommuner Sandnes og Randaberg, som allerede har gått i gang med dette arbeidet.
  5. I byggeperioden trengs det ekstra sykehjemsplasser. Rådmannen bes derfor legge fram en sak hvor en ser på muligheten for å øke antallet sykehjemsplasser ved å flytte rusavdelingen ved Stokka sykehjem til en egen lokasjon, og slik frigi denne avdelingens 17 plasser til ordinær sykehjemsdrift. Dette impliserer at beboere ved ferdigstilling av demenslandsbyen kan velge å flytte tilbake til Ramsvig eller bli værende ved Stokka sykehjem.

Økonomi

Mye av tiden vår går de neste ukene med til budsjettarbeid. Vi arbeider med et alternativt budsjettforslag, og tirsdag hadde vi gruppemøte om budsjettet og onsdag var alle medlemmene i Stavanger SV invitert til å gi sine innspill til hva SV bør arbeide for å budsjettarbeidet.

Dersom noen medlemmer ikke var tilstede, men ønsker å påvirke: send en e-post til meg på eirik.sakariassen@sv.no!

I tillegg har byen vært i et økonomisk modus, med Norges første og morsomste økonomifestival KÅKÅnomics i byen. Jeg fikk selv deltatt på hovedkonferansen og flere arrangementer i går. Det er et godt tilskudd til byen og regionen, og de fleste arrangementene jeg var på var fullsatt. Så et så «nerdete» tema som økonomi kan ha stor folkelig appell!

Sølvberget

I tillegg feiret vi hele byens storstue, Sølvberget, i går. Bygget er blitt 30 år og det er nå renovert. Alle må bare besøke Sølvberget, som nå har fått seg en grundig ansiktsløftning. Ikke bare i første etasje, men også oppover. Så alle bør ta turen dit.

Fredag morgen startet jeg på Jæren, invitert til å holde foredrag om kritisk tenkning og kildekritikk for ungdommsskoleelevene på Undheim skole. Det ble en fin og interessant stund om fake news, Facebook, politikk, retorikk og filosofi.

Til slutt: les og del Heidi Helgadottir Leites gode leserinnlegg om cruiseskip og landstrøm!

Ha en fin uke og følg meg gjerne på Facebook, Twitter eller Instagram!

Sakki

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s