Velferdsprofitørenes løpegutter

Arbeiderpartiet og SV anklages for «korstog» mot kommersielle barnehager. Kan det virkelig være så kontroversielt at vi som folkevalgte skal kunne demokratisk avgjøre hvilke barnehager som skal bygges i vår egen by?

FrPs Kristoffer Sivertsen står som vanlig skulder til skulder med Private Barnehagers Landsforbund (PBL) i kampen for kommersielle barnehager. Partiet som hevder å være for folk flest er lydige løpegutter for velferdsprofitørene. De er etter hvert så like at vi omtrent kan slå dem sammen til FrPBL. Vårt forslag fremstilles som om det var noe ekstremt. Det er det langt i fra. Vi tar helt enkelt til orde for at kommunen kan prioritere å bygge kommunale og private ideelle barnehager, som ikke kan ta ut profitt, fremfor kommersielle barnehager som kan og gjør det.

Ap og SV fikk flertall i bystyret sammen med KrF, MdG, FNB, Sp og Rødt for forslaget om å prioritere kommunale eller private ideelle barnehager i fremtiden. Sivertsen (FrP) har rett i at dette ikke er lov per i dag. Det er jo hele poenget vårt. Vi ønsker jo at Ap, SV, Sp og KrF på Stortinget skal endre lovene, slik at kommunene har mer makt til å styre barnehagepolitikken lokalt. I dagens situasjon med full barnehagedekning mener vi utbygging og drift av nye barnehager fortrinnsvis skal være kommunal, blant annet for å sikre kommunens styringsrett over barnehager vi tross alt betaler for selv, indirekte gjennom våre skattepenger og direkte gjennom foreldrebetalingen. Vi betaler ikke skatt for at aksjonærer i barnehagekjeder med barnehageselskaper registrert på Cayman Island skal tjene penger på å drive barnehager. Vi har ikke sett at Cayman Island er kjent for sterke barnehagefaglige og småbarnspedagogiske miljøer. Derimot er det et kjent skatteparadis.

Men i motsetning til FrP, tror Ap og SV på et mangfold at kommunale og private aktører. Derfor vil vi at byens folkevalgte skal kunne prioritere private, ideelle aktører over kommersielle aktører, så langt vi kan innenfor dagens lovverk. Vi er sterkt kritiske til at barnehage har blitt big business. Store, kommersielle barnehagekjeder tar over stadig mer av markedet, blant annet gjennom oppkjøp av foreldrebarnehager og andre ideelle aktører. Mangfoldet i den private barnehagesektoren er i ferd med å forsvinne. Det er underlig at PBL ikke synes det minste bekymret for denne utarmingen av mangfoldet i egen organisasjon.

Nylig stemte byens styrende flertall, med H og FrP i spissen, for å legge ned kommunale barnehageplasser, men samtidig finansiere opp til 100 plasser i et privat aksjeselskap, overkapasitet til tross. Motivasjonen er for FrPs del klar: Partiets gruppeleder Christian Wedler har stilt smilende opp i Rogalands Avis med en kommersiell aktør som ønsker å kjøpe opp kommunale barnehager i Stavanger. «Vi ønsker at alle, eller flesteparten av barnehagene skal være privateid», var budskapet.

FrP er ivrige på at skattebetalernes penger skal ende opp hos private kommersielle aksjonærer. Det er for så vidt en ærlig sak. Vi ønsker imidlertid at det offentliges penger heller skal gå utelukkende til barnas, og de ansattes beste. Vi er glad for at vi har et flertall i Stavanger bystyre bak oss i dette.

Dag Mossige, kommunalråd (Ap)
Eirik Faret Sakariassen, kommunalråd (SV)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s