Sakki på søndag: Nye Stavanger, Nytorget og landsstyremøte

God søndag!

Ved siden av arbeidet med Stavanger-budsjett, jobber SVs bystyregruppe med mye annet. Her kan du lese om aktiviteter fra uke 45!

Nye Stavanger

Har du hørt om noe som heter fellesnemda? Sjansen er stor for at du ikke har det. Det er egentlig ganske synd at arbeidet i fellesnemda foregår i det stille, fordi det skal fungere som kommunestyre for nye Stavanger, frem til det har vært valg i 2019. Det betyr at vi skal fatte vedtak som utelukkende handler om arbeidet med ny kommune, vi skal ikke styre over de tre kommunene. For vi har jo fortsatt bystyret i Stavanger og kommunestyrene i Finnøy og Rennesøy kommune. Men det folkevalgte arbeidet for den nye kommunen er i gang, og jeg er den eneste SVeren som sitter i nemda.

Forrige møte var det første som hadde særlig debatt og flere saker. Vi behandlet budsjett for kommunereformarbeidet, vi behandlet en søknad fra de kirkelige fellesrådene og flere andre saker du kan lese om her. Sammen med Ap og FNB stemte SV for å redusere tilskuddet til kirkelig fellesnemd (kirkens kommunereformorgan) fra innstilte 2,5 millioner kroner til 600 000 kr. Dette ble nedstemt, som var synd. Vi argumenterte ut i fra at dette tas fra viktige fellestjenester i kommunene, fordi de tre kommunene i tillegg til statens bidrag har satt av egne midler til prosessen.

Ut over det tok jeg opp at møtene i fellesnemda burde streames, fordi de har historisk og politisk verdi, og jeg håper dette kommer på plass. I tillegg forsvarte SV at det er viktig med frikjøp av tillitsvalgte, noe FrP mente vi ikke burde bruke så mye penger på. Klassisk FrP: det er ikke så viktig at ansatte og innbyggere involveres i slike prosesser. Det fikk vi heldigvis brei tilslutning fra andre partier til at er viktig.

Nytorget

I ukens formannskapsmøte løftet SV en interpellasjon om å få fart på Nytorget. Nå er det avklart at tinghuset ikke skal til Nytorget, og da kan ikke område vente lenger på det sårt etterlengtede løftet som trengs. Dette var en av SVs hovedsaker i kommunevalgkampen og vi kommer til å fortsette å fremme kampen for Nytorget.

SV fremmet følgende forslag til vedtak:

Nå er det avklart at tinghuset anbefales lokalisert til Bekhuskaien, og dermed har vi den nødvendige avklaringen vi trenger om at Nytorget kan brukes til bedre formål.

Forslag til vedtak:

Det legges frem en sak om utvikling på Nytorget hvor følgende elementer er med:

  • Øvre del av Nytorget omlegges til park med grøntområder, med lekeapparater og sitteplasser
  • Dagens parkeringsplasser fjernes
  • Det anlegges utescene foran Metropolis
  • Sykkelparkeringen på Nytorget rustes opp med ambisjon om å bli en gratis, trygg og god hovedparkering for sykkel i sentrum
  • Gata fra St. Petri-kirken og Pedersgata frem til Langgata stenges for trafikk
  • Det tilrettelegges for uteservering og aktivitetssone i dette området, hvor også bruktmarkedet kan være lørdager i sommerhalvåret.
  • Jugendmuren bevares
  • Toalettene under Nytorget settes i stand til bruk
  • Hvordan trehus kan bevares, oppgraderes og brukes

Dette forslaget ble nedstemt, men SV fikk støtte fra Ap og MdG. Innspillene vil tas opp videre og følge med inn i arkitektkonkurransen som skal komme på Nytorget. SV er lei av at Nytorget må vente på et skikkelig løft.

Landsstyremøte

Lørdag og søndag var SVs landsstyre samlet på Tøyen i Oslo. Vi har hatt viktige diskusjoner om valgkampen, om valgresultatet og veien videre. SV-leder Audun Lysbakken holdt (som vanlig) en veldig god tale til landsstyre, den finner du som video her!

I den politiske debatten løftet jeg opp to tema. Det første var hva Stortinget må gjøre for at kommunene kan ta kampen mot velferdsprofitører. Denne uka sendte gruppelederne i Oslo, Trondheim og Stavanger brev til stortingsgruppa om kommunenes handlingsrom når det kommer til å velge mellom kommunale, ideelle og kommersielle barnehager. Brevet kan du lese her: Brev til stortingsgruppa.

Det andre var at SV må gå mot å tillate at den nye regionen bestående av Hordaland og Sogn og Fjordane kan kalle seg Vestlandet. Det er historieløst og helt useriøst, ettersom Vestlandet jo faktisk strekker seg fra Rogaland til Møre og Romsdal. Representantskapet i Rogaland SV har også vedtatt en uttalelse som heter «Stopp vestlandskuppet«, som jeg selvsagt stiller meg helt bak.

Ha en fin uke og følg meg gjerne på Facebook, Twitter eller Instagram!

Sakki

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s