Kommunenes kamp mot velferdsprofitt

Kampen mot velferdsprofitører i barnehager må skje i norske kommuner. Men vi som folkevalgte i kommunene er avhengig av at Stortinget gir oss de nødvendige verktøyene!

Det nye stortingsflertallet av Ap, Sp, SV og KrF må bruke mulighetene som ligger i at nettopp de partiene har flertall. Vi trenger en nasjonalforsamling som demper regjeringens privatiseringslyst og det sterkt økende innslaget av kommersielle aktører i barnehagene.

Det er viktig for oss er at kommunene selv skal ha myndighet til å avgjøre hvilke typer barnehager som skal etableres i våre kommuner. H/FrP-regjeringen har slått fast at kommunene ikke kan sette som forutsetning at nye barnehager skal være kommunale eller private ideelle, men at private kommersielle skal være med i vurderingen på like vilkår.

Dersom kommunene skal unngå nye kommersielle barnehager, betyr dette at vi også må si nei til alle nye ideelle barnehager. I realiteten vil dermed de ideelle som rammes av dagens politikk – enten gjennom at kommuner velger å holde dem utenfor for å unngå nye kommersielle barnehager, eller gjennom at de blir skviset av kjedene. Vi ser i dag en tydelig tendens til at det er kjedene som styrker seg på bekostning av ideelle og frittstående barnehager.

I våre tre byer har SV stått i front for å ta lokale oppgjør med kommersielle barnehagekjeder. Nylig fattet et flertall i Stavanger bystyre følgende vedtak, etter forslag fra SV: «Nye barnehager skal som hovedregel være kommunale eller ideelle private. Når flere private søknader oppfyller kommunens krav skal eventuelle søkere som har ideelle formål for barnehagedriften være prioritert så langt det er mulig innenfor eksisterende lovverk.»

I Trondheim har man vedtatt: «Bystyret ønsker at alle nye barnehager som etableres skal være drevet av kommunen eller ideelle aktører og ber rådmannen følge opp dette så langt som mulig bl.a. gjennom reguleringsplaner.»

Byrådspartiene i Oslo og Rødt har blitt enige om at: «Når flere private søknader oppfyller kommunens krav skal eventuelle søkere som har ideelle formål for barnehagedriften være prioritert.»

Nå vil vi Ap, Sp, SV og KrF går sammen for å sikre flertall for å endre lovene slik at kommunene kan:

• Juridisk skille mellom ideelle og kommersielle private barnehager

• Sette som forutsetning at nye barnehager skal være kommunale eller private ideelle

• Si opp driftsstøtten til private barnehager når det er overkapasitet på barnehageplasser, og ikke bare kunne legge ned kommunale slik som i dag

Vi er mer enn klare til å ta kampen mot velferdsprofitt i Oslo, Trondheim, Stavanger og andre norske kommuner. Men da trenger vi at Ap, Sp, SV og KrF endrer lovverket slik at vi kan. Først da kan kommune-Norge få slutt på at fellesskapets penger går til privat berikelse hos aksjonærer i store barnehagekjeder.

Sunniva Holmås Eidsvoll,

Gruppeleder Oslo SV

Ottar Michelsen,

Gruppeleder Trondheim SV

Eirik Faret Sakariassen,

Gruppeleder Stavanger SV

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s