Tale – åpning av mini-FN 2017

St. Olav videregående skole, 23. november 2017

Kjære FN-delegater, kjære alle sammen!

Velkommen til mini-FN. I dag og i morgen skal dere selv få teste egne evner til forhandling, til samarbeid og til å finne gode løsninger på globale problemer. Og hvem vet, kanskje foreslår dere her bedre løsninger enn det dagens verdensledere fremmer?

Hver høst siden 2001 har det vært arrangert mini-FN nettopp her på St. Olav videregående skole. Og så vidt arrangørene vet er arrangmentet det FN-rollespillet som har gått lengst sammenhengende i Norge. Her er deltagere fra videregående skoler i hele Rogaland. Og et viktig bidrag er den støtten som gis av Opplæringsavdelingen i Rogaland fylkeskommune.

Dere tenker kanskje at det føles veldig annerledes i denne gymsalen sammenlignet med det vi har sett på nyhetene fra FNs generalforsamlingsrom eller møterommet som brukes av Sikkerhetsrådet. Men det er faktisk nærmere enn dere tror. Hør bare her:

Da FN var helt i oppstarten hadde de ikke egne bygg og lokaler, og måtte derfor finne andre steder for å utføre arbeidet. Fra mars til august i 1946 holdt Sikkerhetsrådet sine møter og drev sitt arbeid på Hunter College på City University, blant annet i gymsalen. Så vi er i dag på et sted som FN ville følt seg hjemme i!

Hvorfor fikk vi FN i sin tid? Jeg regner med at de fleste her vet svaret, men det er et nyttig bakteppe. Etter andre verdenskrig, i 1945, ble FN dannet, som en etterfølger av Folkeforbundet. Målet var tydelig, men ikke enkelt, nemlig å sikre fred i verden, etter to verdenskriger som krevde mange millioner liv.

Det er mange gode grunner til å arrangere et mini-FN. Det er jo ikke bare fordi det er gøy, men det er dét også. Det er ikke bare fordi at dere skal få øvelse i retorikk, forhandling og alliansebygging, men det er dét også. Det er ikke bare fordi at dere skal få sette dere inn i noen andres situasjon, og forstå ulikhet og mangfold bedre, men det er dét også!

I løpet av dette mini-FNet vil dere få mulighet til å utfordre dere selv, til å lære gjennom å delta og til å forstå gjennom lytte til andre land og ulike interesser.

Jeg tok faget politikk og menneskerettigheter da jeg gikk på Kongsgård, men vi var aldri med på mini-FN. Jeg husker at vi var misunnelige på de som fikk være med på dette, og både da og nå er jeg sikker på at dere får en mulighet til å lære om FN og verden på en helt unik måte.

I de årene jeg har vært folkevalgt for SV har jeg fått besøke en god del land. De aller fleste har vært fredelige, europeiske land. Men jeg har besøkt en del land hvor FN har vært veldig viktige, og jeg vil fortelle dere om tre av dem.

Bosnia-Hercegovina

I 2010 besøkte jeg Bosnia-Hercegovina. Der var det borgerkrig mellom 1992 og 1995. FN ga NATO fullmakt til å angripe, og landet ble flybombet av NATO i flere uker. Etter serberne trakk tunge våpen ut av Sarajevo opphørte bombingen, og i 1995 ble det fremforhandlet en fredsavtale. Da jeg besøkte landet var de ennå veldig delt mellom de ulike etniske grupperingene i landet, og for tiden er om lag 2,2 % av landet ennå ikke mineryddet.

Flere steder så vi skilt om at det var fare for å trø på miner i enkelte områder, og derfor kunne selvsagt ingen gå dit. Det antas at det fortsatt er over 80 000 miner som ikke er funnet og desarmert.

Etter borgerkrigen har FN hatt ansvar for bosniske flyktninger, og det var FNs krigsforbryterdomstol i Haag som har hatt ansvaret for å stille de skyldige til ansvar for forbrytelser mot menneskeheten og folkemord mot muslimer. Senest i går så vi Ratko Mladic dømmes til livstid i fengsel.

El Salvador

Under kommunal- og parlamentsvalget i El Salvador i 2015 var jeg i landet som internasjonal valgobservatør. Også El Salvador er et land som har og har hatt store interne spenninger. I 1980 ble erkebiskoper Oscar Romero drept. Hans grav fikk jeg besøkt. Han var en av de siste tydelige stemmene mot militærregimet, og ble myrdet under en gudstjeneste han holdt. Under hans begravelse ble mellom 30 og 50 mennesker skutt og drept av regimets soldater, som skjøt dem fra regjeringspalasset. Dette markerer for mange utbruddet av borgerkrigen.

Kampen sto mellom venstresidens parti FMLN og høyresidens parti Arena, sistnevnte sammen med militærregimet. Borgerkrigen varte i over ti år, og krevde mange liv. FNs generalsekretær Pérez de Cuéllar meglet mellom partene, og i januar 1992 ble den satt ut i live. Vi kan regne med at den har redde mange liv og demokratiet i El Salvador går stadig i riktig retning. FN opprettet også en Sannhetskommisjon som skulle avdekke krigsforbrytelser og andre lovbrudd. FN har spilt en viktig rolle for fred og forsoning i et dypt splittet land. Da jeg var der fikk vi se demokratiet utspille seg i fredelige og gode former. Det ville vært utenkelig for få tiår siden.

Palestina

Nå i september i år besøkte jeg Palestina. Et land som i mange år har vært okkupert og undertrykket av Israel. Det er opprørende å se hvor lite verdenssamfunnet gjør, og hvor lojale USA er med Israel, uansett hvilke menneskerettighetsbrudd som skjer. I Stavangers palestinske vennskapsby Nablus fikk jeg møte fortvilelsen på nært hold. Mange av palestinerne er flyktninger, mange utenfor Palestina og mange i sitt eget land.

I vår vennskapsby er 30 000 av innbyggerne flyktninger. De bor i store, permanente leirer. På besøk i Balata Refugee Camp er det rare at du ikke merker du er i en flyktningeleir, om du ikke vet det før du går inn. Flyktningeleiren er så gammel og så permanent at det fremstår som en landsby, med butikker, FN-skole og hus. Vi møtte en dame som hadde bodd her siden hun var ett år, i 1948. Og vi møtte mange små, nysgjerrige og imøtekommende unger. Vil de måtte leve slik resten av sine liv?

FN driver skole i flyktningeleiren og gjør mye for det palestinske folket. Allikevel fortsetter undertrykkelsen. På vei ut fra Nablus kjørte vi på en bosettervei, og på fjelltopp etter fjelltopp så vi nye, ulovlige bosettinger. De israelske bosettingene er mange ganger fordømt av FN gjennom resolusjoner. Allikevel blir det stadig flere. I tillegg passerte vi muren ved flere anledninger og det var spesielt å se den på nært hold.

Hva kan FN gjøre for Palestina i fremtiden? Har vi håp om bedring i en konflikt som har pågått i over 70 år? Det kan noen ganger være vanskelig å finne håp i en global, kaotisk verden. Men vi som tror på en bedre verden med mer rettferdighet og solidaritet kan ikke gi opp.

Vi trenger globalt samarbeid, og vi trenger internasjonale løsninger som sikrer alles menneskerettigheter, fred og frihet. Det er noe av det FN arbeider for og det er noe av det dere skal få oppleve og lære mer om disse to dagene.

Jeg ønsker dere lykke til og med dette er mini-FN i Rogaland 2017 åpnet!

Takk for oppmerksomheten!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s