Sakki på søndag: fellesnemd, utdanningspolitikk og formannskapsmøte

God søndag fra et snødekt Stavanger!

Det stunder mot jul, men politikken har på ingen måte tatt juleferie. Her kan du se hva Stavanger SV har arbeidet for denne uken!

Fellesnemd

Mandag møttes fellesnemda for nye Stavanger, med flere interessante saker på dagsorden. Den som ble mest debattert var en sak om marine grunnkart. Det høres kanskje ikke så spennende ut, men det er en viktig sak. SV og MDG gikk mot en kartlegging av havbunnen, som skal brukes til å utvide oppdrettsnæringen. Vi vet at den næringen bidrar til store utslipp, og vil derfor ikke gjøre det enklere å bidra til det.

Du kan lese en abonnementssak om møtet i Bygdebladet, her!

Utdanningspolitikk

Onsdag hadde vi storfint besøk av stortingsrepresentant Mona Fagerås, som besøkte Stavanger. Fagerås, bystyrerepresentant Ingrid Kristine Aspli, hennes 7 måneder gamel datter Tiril og jeg var rundt på besøk, både på Kvernevik skole og Universitetet i Stavanger.

På Kvernevik skole fikk vi besøke helsesøster, som akkurat da hadde en guttegruppe inne. De snakket om dilemmaer og å ta egne valg. Det var veldig fint å se hvordan den skolen satser på helsesøster, og har henne som en tett integrert del av skolens team. De var også veldig opptatt av å bruke flere yrkergrupper i skolen, også for å avlaste lærerne. Det var et lærerikt og godt besøk, og rektor Irene Jørgensen tok oss svært godt i mot.

På UiS møtte vi rektor Marit Boyesen og strategi- og kommunikasjonsdirektør Anne Selnes, som gikk gjennom viktige saker på universtietet og hva de trenger fra statlig hold. Det er jo viktig å se på finansieringen av nye universiteter, som slår skeivt ut. I tillegg er de jo selvsagt opptatt av flere studieplasser, særlig innen IKT, og nye stipendiatstillinger.

Etter Mona hadde vært ute på en konferanse om den internasjonale leseundersøkelsen PIRLS og holdt et innlegg der, dro vi til Stavanger hvor det var et åpent møte om utdanningspolitikk. Mange medlemmer dukket opp og det ble en god diskusjon ut over kvelden.

Formannskapsmøte

Årets siste formannskapsmøte hadde en rekke viktige saker på sakskartet, og en god del samferdselsrelatert. I saken om handlingsplan for bypakken fremmet SV følgende forslag:

Stavanger kommune ser store svakheter med Bypakke Nord Jæren knyttet opp mot klima og kollektivsatsing. Og kan ikke godta denne bypakken. Kravene til regjeringen fra Stavanger kommune i høringsuttalesen for NTP må derfor ivareta denne sviktende satsningen, og det vises til forslagene der.

Vi fulgte om i saken om NTP:

Stavanger kommune mener at i den kommende NTP perioden må det settes av midler til følgende:
1 Dobbeltsporet forlenges til Nærbø, samt at bygges ny stasjon på industriområdet Kviamarka.
2. Ålgårdbanen gjenåpnes, og det utredes en forlengelse til industriområdet på Skurve.
3. Arbeidet med å konvertere «Bussveien» til bybane startes opp i eksisterende «Bussvei», samt til nye destinasjoner.
4. Banebasert løsning fra Stavanger og Sandnes sentrum til UiS utredes og planlagt oppstart av bygging er høsten 2019.
5. Det utredes bygging av Lyntogtrase i stedet for motorvei mot Kristiansand.
6. Stavanger kommune støtter samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen som i opposisjon mente at ansatte ikke skal straffes for at arbeidsgiver vil gi dem kollektivkort.

Til slutt var det en sak som har fått litt oppmerksomhet i media, som gikk på Tante Ada. Jeg fremmet følgende interpellasjon:

Gjør ære på tante Ada

Mange siddiser husker «tante Ada», eller Ada Grødeland som hun het. Hun satt i undergangen ved Torjå og solgte lodd til inntekt for Varmestuen, ulike idrettslag i byen og andre organisasjoner som hun ville bidra til. Hun satt i undergangen i over 30 år og hvor mye hun samlet inn gjennom årene er det nok ingen som vet eksakt. I tillegg husker nok mange av oss som var innom henne som barn at alle fikk premie, uansett om man hadde et vinnerlodd eller ei.

Tante Ada hadde et stort engasjement for noen av de blant oss som har minst. Hun gjorde mye for rusavhengige mennesker. Hun står igjen som en av de folkelige bautaene i Stavanger, som satte andre foran seg sjøl.

Det er også åpenbart at det er for få statuer i Stavanger av viktige kvinner for byen. Tante Ada er én av de som både representerer det uselviske, innsats for frivilligheten og det rause overfor de med lite. Det ville vært helt på sin plass at hun fikk en statue eller en hedring på annet vis.

Forslag til vedtak: Rådmannen fremlegger en sak om hvordan kommunen kan få gjort ære på Tante Ada gjennom en statue, plakett eller lignende, med plassering i sentrum nær Torget. Saken legges frem for Kommunalstyret for kultur og idrett.»

Enstemmig ble saken sendt til rådmannen for videre oppfølging. Jeg håper og forventer at vi kan få til noe innen kort tid!

Ha en fin uke og følg meg gjerne på Facebook, Twitter eller Instagram!

Sakki

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s