Sakki på søndag: sentralstyremøte og SV-samling i Bergen

God søndag!

Det er godt med ferie, men hverdag er det beste etter min mening. Jeg har gjort mye kjekt og spennende denne uka, som startet i Oslo og endte i Bergen.

Sentralstyremøte

Tirsdag møttes SVs sentralstyre på partikontoret på Tøyen. Vi møtes omtrent hver tredje uke, og behandler flere saker og forbereder landsstyremøtene. Denne gangen skulle vi også innstille på en sak jeg har vært med å ta initiativ til, sammen med flere andre, som omhandler aldersgrense for omskjæring av gutter.

Jeg har fremmet følgende forslag til uttalelse, som skal behandles i SVs landsstyre kommende helg:

SV vil innføre aldersgrense for omskjæring av gutter

SV mener at alle barn skal ha de samme rettighetene. Uavhengig av foreldrenes religiøse overbevisning fortjener alle barn et rettslig vern mot unødvendig kirurgi. Det henger blant annet sammen med selvbestemmelse over egen kropp, og er i tråd med barnekonvensjonens art.12 som sier at barn har rett til å si sin mening i forhold som vedrører dem, og art. 24 som forplikter oss til å «treffe alle effektive og egnede tiltak for å avskaffe tradisjonsbunden praksis som er skadelig for barns helse».

At barn har rettigheter som teller mer enn foreldrenes religiøse overbevisning må være SVs tydelige standpunkt. Vi vil sette aldersgrensen for rituell omskjæring av guttebarn til religiøs livssynsmyndighetsalder.

Dette forslaget er innstilt avvist av sentralstyrets flertall (5), med en lengre begrunnelse. Sentralstyrets mindretall (5) vil vedta det. Det er med andre ord leders dobbeltstemme som avgjorde saken.

SV-samling i Bergen

Siden fredag har SVere fra store deler av landet vært samlet i Bergen. Storbyene, mellomstore byer og unge folkevalgte har hatt gode dager til å forberede det kommende året. Det har vært veldig inspirerende og gøy å se gode partivenner igjen.

Fra Stavanger reiste lokallagsleder Turid Tafjord og jeg. Særlig entusiastiske ble vi da vi fikk kjørt bybane, som vi jo virkelig burde hatt i Stavanger-regionen – og som SV sjølsagt fortsatt jobber for.

Klepp

Etter et godt besøk hos Altibox på torsdag, dro jeg på møte hos Rogaland SVs nyeste lokallag, nemlig Klepp SV. Der fikk vi en fin diskusjon om programarbeid og lokalpolitikk, og det var en bra og engasjert gjeng som møtte opp. Det er alltid veldig gøy å få besøke lokallag rundt omkring i fylket og landet for øvrig.

I morgen tidlig drar jeg til Oslo. Da skal jeg møte i Stortinget for første gang, og debuten i salen blir på tirsdag. Det blir veldig spennende, og jeg skal holde innlegg i et par saker og stiller følgende spørsmål til forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V):

Universitetet i Stavanger, UiS, har et samarbeid med det israelske universitetet Technion, som samarbeider med Elbit Systems, som oljefondet i 2009 kastet ut av sin portefølje på grunn av ‘særlig grove brudd på grunnleggende etiske normer’. Gjennom sitt samarbeid med Elbit og den israelske hæren’ bidrar Technion til brudd på folkeretten og menneskerettighetene i okkuperte palestinske områder.

Mener statsråden UiS har et moralsk og etisk ansvar for å unngå samarbeid som kan bidra til å opprettholde okkupasjonen og brudd på folkeretten?

Til slutt vil jeg oppfordre alle til å signere dette oppropet mot UiS` samarbeidsavtale med det israelske universitetet Technion.

Ha en fin uke og følg meg gjerne på Facebook, Twitter eller Instagram!

Sakki

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s